PSD insistă în privința datei alegerilor parlamentare

Data de 4 decembrie este mai potrivită pentru organizarea alegerilor parlamentare, a apreciat miercuri la RFI deputatul PSD Florin Iordache, variantă îmbrățișată anterior și de liderul partidului, Liviu Dragnea.

Alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 4 sau pe 11 decembrie, Executivul înclinând spre 11 decembrie, potrivit unor surse politice. Florin Iordache spune că PSD preferă prima variantă: „Noi considerăm că data de 4 decembrie este mai potrivită, pentru că altfel, preşedintele are apoi 20 de zile posibilitatea să convoace noul Parlament şi în acest ritm, în două sau trei alegeri ajungem să avem constituirea Parlamentului pe 1 ianuarie sau chiar dincolo de 1 ianuarie. Cu cât încercăm să aducem alegerile mai aproape de cursul firesc, deci să nu intrăm în perioada Crăciunului şi aşa gândiţi-vă că viitorul Parlament dacă va fi convocat 20-21, până va fi validat ne apropiem de Crăciun. Apoi, urmează perioada de consultare a partidelor politice pentru constituirea noului Guvern, deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern”.

Întrebat dacă nu există riscul unui absenteism masiv, în cazul în care alegerile au loc pe 4 decembrie, adică în mini-vacanţa de Ziua Naţională, președintele interimar al Camerei Deputaților a răspuns: „Nu. Fiind vorba de liste judeţene, oamenii au posibilitatea în ziua alegerilor, respectiv pe 4, să poată vota oriunde în cadrul judeţului şi de asemenea cei care au domiciliul în străinătate pot oriunde în afara României. În acelaşi timp, gândiţi-vă că în data de 5 se reîncepe activitatea. În aceste condiţii, în după-amiaza zilei de duminică, cei care au fost plecaţi în mini-vacanţă se pot întoarce şi pot vota, iar dacă într-adevăr cetăţenii nu vor vota, cred că este şi vina partidelor politice sau a candidaţilor care nu vor veni cu nişte oferte serioase şi care să atragă românii la vot”.

Argumentele lui Dragnea

Pe 11 august președintele PSD, Liviu Dragnea, aprecia că stabilirea alegerilor parlamentare în 11 decembrie ar însemna o lipsă de respect față de români, pentru că, după 5-6 decembrie, aceștia „intră în spiritul Sărbătorilor”.

„Din punctul nostru de vedere, indiferent când se țin alegerile, rezultatul electoral va fi același, neschimbat. Dar, din ce am înțeles că se dorește să se pună data alegerilor la maxim cât mai târziu, în 11 decembrie — asta ar arăta o lipsă de respect față de români. Totuși, toți suntem români și majoritatea chiar gândim românește, majoritatea zdrobitoare chiar gândim românește. Începând cu 5 — 6 decembrie, în România, deja toți românii intră în spiritul Sărbătorilor. Parcă ar fi bine să nu-i tulburăm până aproape de Crăciun cu disputele electorale și cu campania electorală”, a declarat Dragnea atunci într-o conferință de presă.

Întrebat când preferă PSD să aibă loc alegerile, Liviu Dragnea a precizat: „Cât mai devreme se poate”.

„Am înțeles că se poate constituțional inclusiv în 27 noiembrie. Normal că se poate și 4 decembrie. Poate să pună și de Crăciun alegerile, noi ne prezentăm la alegeri, dar e vorba de cât de mult te gândești la cetățenii care trebuie să vină la vot. 11 decembrie este o dată foarte târzie. Nu mai vorbesc de faptul că, cu cât intri mai mult în iarnă, cu atât riscul de nămeți e și mai mare și n-am sesizat la acest guvern că sunt foarte performanți în deszăpezire. Nemaivorbind că ajungi să faci Guvernul chiar în zilele de Crăciun. Sau poate vor să facă guvern de Anul Nou”, a susținut Dragnea.

Ce vrea UDMR

De partea cealaltă, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a apreciat că alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc pe 11 decembrie.

Kelemn Hunor a spus că i-a transmis deja premierului Dacian Cioloş că este de acord cu varianta 11 decembrie, care ar fi agreată și de Guvern. „Din cele două variante (4 şi 11 decembrie-nr.) noi i-am spus încă din iunie sau iulie premierului Dacian Cioloş că 11 decembrie ar fi data mai potrivită pentru alegerile parlamentare şi cred că aşa şi va rămâne, fiindcă 4 decembrie, dintr-un motiv absolut simplu, după Ziua Naţională şi înainte de Sfântul Nicolae, când oamenii mai pleacă în concediu, nu cred că poate să intre în calcul în mod realist, fiindcă va fi o prezenţă foarte-foarte scăzută şi nu este dorinţa nimănui să nu vină oamenii la vot”, a declarat, marţi, liderul UDMR, la RFI.

Hunor a mai spus că dacă nu se găseşte o soluţie, alegerile parlamentare vor ajunge să aibă loc în 2020 chiar de Crăciun: „Noi avem o problemă serioasă şi din acest punct de vedere, ar trebui să găsim o soluţie, fiindcă din patru în patru ani noi împingem alegerile, din motive constituţionale şi din motive legale, bineînţeles, nu din alte motive, mai aproape de Crăciun, mai aproape de Anul Nou. Când am intrat eu în politică, în anul 2000, alegerile erau în octombrie şi uite cum am ajuns în ajunul Crăciunului aproape şi nu s-a găsit o soluţie potrivită (…). Trebuie modificată Constituţia, de acolo trebuie să plecăm (…). Trebuie să găsim şi noi o rezolvare, fiindcă în 2020 vom avea alegeri pe 24 decembrie, dacă nu se găseşte o soluţie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.