Putin, decizie neașteptată în cazul South Stream

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opoziției Bulgariei, transmite agenția Tass, în pagina electronică.

„Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state.

„Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a spus preşedintele rus.

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunțat la rândul său luni că a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, după ce Putin a vorbit anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeană împotriva realizării acestui proiect, informează Reuters.

„Proiectul este închis. Asta este”, le-a declarat Miller jurnaliștilor.

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Uniunea Europeană se opune construirii South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Rusia să îşi consolideze influenţa în estul Europei. De altfel, Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.