Raluca Prună este Ministrul Justiţiei în timpul concediului de la Comisia Europeană

După ce electronista Cristina Guseth era cît pe ce să ajungă ministrul Justiţiei, nimeni n-a mai fost atent la declaraţiile Ralucăi Prună în faţa Comisiilor parlamentare, fiindu-le suficient că măcar aceasta terminase dreptul, astfel că mulţi au înţeles că acel concediu de la UE ar fi fost pînă la depunerea jurămîntului!

.

.

.

.

.

Dar, nu! Chiar din faza audierilor, Raluca Prună a spus sincer ceea ce avea de gînd, dar nimeni nu a văzut absurdul acestei declaraţii, aşa încît aceleaşi comisii care o validaseră şi pe Cristina Guseth, au acordat cu o majoritate uriaşă şi avizul pentru Raluca Prună! Am recitit transcriptul audierilor şi iată ce am găsit:

Cum, adică? Funcţia de Ministru al Justiţiei a devenit atît de dezbrăcată de conţinut, încît poate fi exercitată de cineva în perioada de concediu de la Comisia Europeană, unde doamna Raluca Prună îşi desfăşura activitatea pînă în momentul în care Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a invitat-o să intre în cabinetul său?

Raluca Prună era atunci consilier și manager de programe în cadrul Direcției Generale Justiție, Libertate și Securitate a Comisiei Europene, adică un funcţionar oarecare la Comisia Europeană, aşa cum sînt alte sute de reprezentanţi ai ţărilor membre. E adevărat că salariul său la Comisia Europeană, din cîte ştim noi, este ceva mai mare decît cel de ministru, adică 2500 euro pe lună, plus un bonus anual de 10.000 euro în funcţie de cîteva criterii. Deci un total estimat la 3.300 euro, adică apropiat de cel pe care îl va încasa ca ministru, care este de 13.365 RON, adică aproape 3.000 euro.

Chiar dacă acum acea Ordonanţă de triplare a salariilor înalţilor funcţionari a fosr respinsă de Senat, ea este încă în vigoare şi, în cel mai rău caz, va fi amînată cu cîteva luni. Şi chiar să fi fost de 10 ori mai mare, dacă nu-i convenea să vină ministru cu un salariu mult mai mic, de ce nu a refuzat funcţia?

Rămîne însă întrebarea: chiar şi cu un salariu mult mai mic decît la Comisia Europeană, cineva care este propus să fie ministru în ţara lui nu dobîndeşte în acest fel o treaptă importantă în cariera sa? Este vorba de o menţiune în ropriul CV care, în cazul succesului, valorează mult mai mult decît cîţiva firfirei în plus la salariu şi deschide pentru oricine o uşă pe care altfel e greu să pătrunzi!

Chestiunea aceasta lasă impresia că de acest Guvern tehnocrat fuge toată lumea, din moment ce nu a fost găsită o persoană care să se dedice total acestei funcţii atît de importante în stat, fiind luată cu arcanul Raluca Prună!

Chiar nu s-a gîndit Premierul Dacian Cioloş că era de ajuns să se consulte cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ar fi primit în mod sigur o nominalizare potrivită, cineva care ar fi considerat această numire ca un privilegiu, ca o onoare, şi ar fi tratat-o ca atare, adică responsabil, ştiind că de deciziile sale depinde buna funcţionare a întregului sistem juridic?

Dacă aceasta a fost prima declaraţie a noului ministru Raluca Prună, nu e greu să ne imaginăm ce autoritate va avea domnia sa atît în faţa magistraţilor, cît şi în faţa parlamentarilor. Nu de alta, dar, potrivit legii, magistraţii nu au voie să desfăşoare nici o altă activitate, în afara celor care sînt şi profesori, iar magistraţii, din pasiune pentru meseria lor, au acceptat aceste privaţiuni. Ei nu au unde să se întoarcă atunci cînd ies la pensie, aşa cum a declarat senină doamna ministru!

Dacă asta înseamnă să fii tehnocrat, asta e! Ce ministru, ce ţară! Totul e ca „mormanul” să fie cît mai gros.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.