Reacția lui Iohannis la votul dat în cazul ordonanței privind traseismul

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a apreciat miercuri că faptul că OUG 55 care a dat liber la traseismul aleşilor locali nu a întrunit numărul necesar de voturi în Camera Deputaţilor arată că “nimic nu e pierdut” şi că „lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte acest lucru”.

“A fost surpriza plăcută a zilei de astăzi, după surpriza neplăcută a zilei de ieri, de la Curtea Constituţională, care a preferat să judece forma şi nu fondul. Astăzi, iată că parlamentarii au arătat că democraţia este vie în România. Nici măcar PSD-iştii nu au sprijinit toţi ordonanţa domnului prim-ministru Victor Ponta, ordonanţă pe care, în continuare, o considerăm neavenită. Acest vot arată că nimic nu este pierdut. Lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte acest lucru. Se pare că avertismentul nostru a fost auzit. Mai multă lume a votat contra sau s-a abţinut şi sper să avem o situaţie asemănătoare şi atunci când se discută această ordonanţă în Senat”, a spus Iohannis.

Liderul PNL a mai spus că, dacă şi Senatul respinge ordonanța, se va întâmpla “ceea ce trebuia să se întâmple de la început: să nu existe”.

Întrebat ce se va întâmpla cu primarii care au trecut între timp la alte partide, Iohannis a răspuns: “Domniile lor vor fi exact în situaţia despre care i-am avertizat: în nelegalitate, îşi vor pierde mandatele, simplu!”.

“Premierul Ponta probabil s-a gândit să-i încurajeze spunând că nu îşi pierd mandatele, dar ordonanţa respinsă îi pune pe primarii care au migrat în situaţia să-şi piardă mandatul şi aşa le trebuie”, a adăugat Iohannis.

Chestionat totodată dacă există aleşi locali care au optat pentru PNL, Iohannis a răspuns negativ.

Legea pentru aprobarea OUG 55/2014 (ordonanţa de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali) nu a trecut miercuri de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 195 de voturi în favoarea ordonanţei, 109 „contra” şi 21 de abţineri.

Pentru ca actul normativ să treacă, ar fi fost necesare 202 voturi. Au fost prezenţi în plen şi miniştri, inclusiv premierul Victor Ponta, motiv pentru care s-a amânat şedinţa de guvern, dar tot au lipsit 7 voturi.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.