Reacțiile internaționale la masacrul din Franța

Noul ministru britanic de externe, Boris Johnson, s-a declarat vineri șocat și întristat de atacul comis joi noapte la Nisa, și a deplâns pierderea teribilă de vieți, transmite Reuters.

„Sunt șocat și întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa și de pierderea teribilă de vieți omenești”, a scris Boris Johnson într-o postare pe Twitter.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel, prezentă la summitul ASEM de la Ulan Bator, a condamnat vineri atentatul de la Nisa și a afirmat că Germania este alături de Franța în „lupta împotriva terorismului”, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres .

„Noi toți cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul sângeros de la Nisa”, a declarat Angela Merkel, în marja summitului Europa-Asia din Mongolia. „Cuvintele sunt insuficiente pentru a spune ce ne unește cu prietenii noștri francezi”, a adăugat ea.

„Germania este alături de Franța în lupta împotriva terorismului, uniți împreună cu mulți, mulți alții. Sunt convinsă că, în pofida tuturor dificultăților, vom câștiga această luptă”, a mai spus cancelarul german.

Robert Fico, premierul Slovaciei, care deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că la reuniunea ASEM vor avea loc discuții în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Nisa.

O reacție a venit și de la premierul spaniol Mariano Rajoy.

„Condoleanțele mele pentru victime și pentru întreg poporul francez”, a scris Mariano Rajoy pe contul său de Twitter.

El a anunțat că va face declarații în legătură cu „atentatul abominabil”, vineri dimineața la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol.

La rândul său, Vaticanul a transmis că urmărește cu o „enormă preocupare” derularea evenimentelor de la Nisa și condamnă la modul cel mai ferm atentatul soldat cu cel puțin 84 de morți în acest oraș din sudul Franței, relatează AFP.

„Am urmărit în această noapte cu o enormă preocupare teribilele vești de la Nisa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi într-un comunicat scris în limba franceză.

„Ne exprimăm din partea Papei Francisc preocuparea noastră și solidaritatea noastră cu suferințele victimelor și cu întregul popor francez, într-o zi care trebuia să fie o mare sărbătoare”, a continuat același purtător de cuvânt.

„Condamnăm în modul cel mai absolut orice manifestare de ‘nebunie’ ucigașă, ură, terorism și orice atac împotriva păcii”, a subliniat părintele Lombardi.

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat vineri „întristat” de atentatul „laș și barbar” din orașul francez Nisa și a deplâns numărul mare de victime din acest oraș-simbol al Europei, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Atacul terorist laș și barbar care a lovit orașul Nisa în timpul nopții m-a șocat, întristat și îndurerat profund”, a declarat Juncker, în marja Summitului Europa-Asia de la Ulan Bator.

”Încă o dată, atâtea vise distruse, atâtea planuri de viață întrerupte, atâtea biografii rupte”, a spus fostul premier luxemburghez.

El a evocat caracterul special al orașului Nisa, cunoscut drept capitală a Coastei de Azur și destinație turistică importantă pentru europeni încă din secolul XIX.

”Noi ne simțim în profundă armonie (…) cu locuitorii Nisei, cu orașul Nisa, unde mulți europeni merg pentru a se relaxa, pentru a-și trăi viața. Suntem în armonie profundă cu poporul francez”, a spus Jean-Claude Juncker.

”Trăiască Franța și trăiască Republica sa!”, a încheiat înaltul oficial european, vizibil emoționat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.