Referendumul din Marea Britanie este doar vârful aisebergului

Liderii europeni şi presa de pe continent este preocupată enorm de referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, care va avea loc pe 23 iunie. Însă ultimele sondaje arată că nu numai Marea Britanie este problema – euroscepeticismul este chiar şi mai pronunţat în Grecia, Franta şi Spania.

Un sondaj realizat de Pew Research Center şi dat publicităţii marţi arată că marea majoritate a respondenţilor – inclusiv 94% dintre greci, 88% dintre italieni si 77% dintre suedezi consideră că UE nu a gestionat cum trebuie criza imigranţilor. Chiar şi în Olanda şi Germania, ţări în care susţinerea politicii europene a migraţiei a fost la cote înalte, mai puţin de o treime dintre respondenţi au considerat că aceasta politică este una eficientă.

Sondajul arată ca 70% dintre cei intervievaţi în nouă state membre cred că posibila ieşirea a Marii Britanii din UE va provoca daune UE. Doar 16% spun că acesta ar fi un lucru bun.

Doar în Franţa, ţară al carei fost preşedinte Charles de Gaulle s-a opus constant aderării Marii Britanii la proiectul european, există un numar insemnat (circa o treime) de cetăţeni care spun că Brexitul este dezirabil.

Sondajul relevă că opiniile favorabile la adresa UE sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în Franţa, Spania şi Germania. “UE se confruntă cu o nouă scădere abruptă a susţinerii publice în cele mai mari state membre”, după ce înregistrase o revenire după perioada de criză din 2012-2013, spune Bruce Stokes, de la Pew Reseach Center.

În Franţa şi Grecia, UE este privită mai rau chiar decât în Marea Britanie. În Franţa, doar 38% dintre cei chestionaţi au o părere bună despre UE, iar 61% au o părere negativă, în condiţiile în care în 2015, 55% dintre francezi vedeau UE într-o lumină pozitivă. Anul acesta, cel mai mare nivel al opiniilor negative la adresa UE se înregistrează în Grecia – 71%.

Per ansamblu, comparativ cu 2015, nivelul încrederii în UE a scăzut de la 57% la 49%. Au fost luate în calcul opiniile din Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Grecia, Suedia şi Polonia.

Nu mai puţin de 42% dintre cei chestionaţi în aceste ţări sunt în favoarea preluării de către stat suveranităţii cedate Bruxelles-ului şi doar 19% îşi doresc ca institituţiile UE să aibă şi mai multă putere. În Grecia şi în Marea Britanie, două treimi dintre respondenţi s-au exprimat pentru preluarea de către statul naţional a tuturor prerogativelor cedate Bruxelles-ului.

Sondajul relevă că susţinerea pentru UE este mai mare în rândul tinerilor. În Franţa, 56%| dintre tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani privesc UE cu ochi buni, în timp ce doar 31% din cei trecuţi de 50 de ani au asemenea opinii. Această prăpastie între generaţii există şi în Marea Britanie, acolo unde sondajul arată că tânăra generaţie este în vafoarea rămânerii în UE. La fel stau lucrurile şi în Olanda şi Polonia.

Ce a mai subliniat acest sondaj este că euroscepticismul are puţin de-a face cu ideologia, că nu se constată o orientare eurosceptică mai puternica în funcţie de simpatiile pentru dreapta sau stânga politică. în Spania, euroscepticismul este mai puternic în rândul celot de stânga, în timp ce în Marea Britanie cei de stânga sunt orientaţi către UE. În Italia, Germania şi Olanda, sprijinul pentru UE este mai mare la stânga spectrului politic, dar situaţia este mai puţin polarizată decât în Spania sau Marea Britanie.

Sondajul a fost efectuat în perioada aprilie-mai pe un eşantion de 10.491 de cetăţeni din zece state membre care cumulează 80% din populaţia totală a UE şi 82% din PIB-ul UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.