”Refugiații trebuie să se integreze lingvistic și cultural în România”

Refugiații care vor ajunge în România, mai ales în vestul țării, vor putea învăța gratuit limba română la Universitatea de Vest din Timișoara. Rectorul Marilen Pirtea spune la RFI că profesorii instituției sunt gata să predea cursuri de limba română și cultură europeană, fiind vorba de o acțiune care să ajute la integrarea socială și culturală a refugiaților.

„Noi avem experiență în a lucra cu studenții străini în ceea ce privește anul pregătitor pentru că suntem centru regional, pentru zona de vest a țării, care pregătește, timp de un an de zile, diferiți studenți din multe țări care vin să studieze, nu doar în Timișoara și nu doar la Universitatea de Vest”, spune Marilen Pirtea.

„(…) printr-un colectiv de profesioniști, de cadre didactice al Facultății de Litere și Științe Politice, putem să facem cursuri de limba română, de cultură, de civilizație europeană. Și asta pentru că integrarea unor cetățeni străini înseamnă mult mai mult decât a le oferi un acoperiș deasupra capului și ceva să mănânce. Ei trebuie să respecte regulile, legile, și să se integreze nu doar tehnic, ci și lingvistic și cultural în România”, mai spune Rectorul Marilen Pirtea.

Întrebat cum se va proceda în condiţiile în care migranții care ar urma să vină în România sunt în număr mult mai mare decât cei 150 de străini care fac anul pregătitor la Universitatea de Vest din Timișoara, rectorul a declarat:

”Cu siguranță nu vom putea, dar din ceea ce s-a discutat la nivel european, cotele pe care România le are, nu vor veni toți la Universitatea de Vest din Timișoara. Cu siguranță noi nu dorim să obligăm migranții să participe la aceste cursuri și credem că pentru aceia care doresc și vor avea astfel de preocupări noi suntem deschiși să le oferim gratuit aceste cursuri”.

Întrebat cum vor fi acoperite costurile pentru pregătirea migranţilor, Marilen Pirtea a susţinut că se vor găsi niște forme de a le motiva.

”Cu siguranță sunt niște costuri, dar ele nu sunt foarte mari, mai mult timpul pe care îl alocă profesorii la aceste ore. Spații vom găsi, avem la dispoziție pentru a face astfel de cursuri în cadrul universității. Cadrele didactice vor fi, să nu spunem neapărat plătite pentru aceste ore, dar vom găsi niște forme de a le motiva și a le recompensa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.