Republica procurorilor nu se lasă

Au trecut deja cinci zile de cînd a apărut denunţul fostului ministru Gabriel Sandu. De la primele ore am rămas cu ochii pe site-uri, agenţii şi ziare. Va ieşi Klaus Iohannis sau măcar pupăza din tei, care să anunţe că preşedintele este şocat, că solicită aprofundarea de urgenţă a dosarului „Microsoft“ şi toate măsurile posibile pentru recuperarea pagubelor. Ceas cu ceas aşteptarea mea s-a topit în van şi Anticoruptul României n-a zis nimic. M-am gîndit că o fi pe drum spre Sibiu, că o fi la un grătar cu consulul onorific pe la domeniul acestuia, că ce ştiu eu ce, n-o fi aflat (deşi sunt convins că DNA-ul i-a pus la dispoziţie tot denunţul în cauză şi i-a dat în sinteză – preşedintele se plictiseşte repede de textele mai lungi – implicările fiecărui personaj din dosarul „Microsoft“).

Mă declar „Naiv“, cu N mare! Cum o să ceară Iohannis investigaţii în „Microsoft“, cînd pistele şi banii ar duce la cei din PDL pe care s-a sprijinit să ajungă preşedinte? Cum să ceară cercetări suplimentare la devalizarea bugetului României cu o jumătate de miliard de euro, doar aşa, ca să îl sperie pe Florian Coldea sau ca să îi supere pe americani?

Cel mai spectaculos şi şocant dosar de corupţie din istoria recentă a României a scos la iveală o corupţie de stat, internaţională şi transpartinică. Denunţul fostului ministru Gabriel Sandu o descrie cu lux de amănunte. Ce a făcut DNA-ul? A luat cîţiva, de ochii lumii, şi a lăsat documentul în dosarul procesului. Ce-o să facă? Un pic de gălăgie şi gata, acolo moare. Ne mai ajută Traian Băsescu şi Elena Udrea ca să minimalizăm dezvăluirile şi gata, românii uită repede.

Mă gîndeam că preşedintele României va reacţiona hotărît, ca un sas căruia i-a fost furată casa sau o parte din ea. Şi că imediat vom fi anunţaţi cum va începe cercetarea tuturor politicienilor pierduţi pe drumul anchetelor, inclusiv a banilor căraţi de Stelian Gheorghe către generalul Florian Coldea.
„Hă-hă-hă! O să aflaţi asta la Paştele cailor“, a zis un amic hîtru şi pesimist din fire.

Anticoruptul nostru preşedinte a ieşit însă repede la declaraţie cînd a auzit de votul din CSM în legătură cu proiectele pentru legile Justiţiei.

„Sper să se ţină cont de votul CSM-ului!“

Adică al procurorilor. Adică al Binomului. Adică al structurii militarizate pe care se bazează. Adică al americanilor, care au scos şi ei cucul din ceas, ca să ne pună în vedere că SUA sunt îngrijorate de legile Justiţiei. Vă daţi seama ce problemă mondială!? De cum s-a votat, pe holuri la Casa Albă, la Departamentul de Stat şi la Pentagon, toată suflarea tremura cu nasul în proiectele de legi din România şi se căina de mama focului: „Ce ne facem noi dacă ăştia adoptă legile Justiţiei? Sunaţi-l repede pe Klemm, să protesteze!“.

Era cît se poate de logic că procurorii, DNA-ul şi preşedintele, Parchetul General, presa subsecventă şi americanii vor protesta. Şi că vor face orice să blocheze avizul favorabil în CSM şi, mai apoi, dacă trece, să pună tălpi la blocarea legilor Justiţiei pe oriunde şi în orice fel.

Este o poveste de orbul găinilor. Chiar numai săracii în vederi şi judecăţi nu văd că PSD-ul vrea să jumulească preşedinţia de atribuţiile care l-au făcut pe Traian Băsescu un soi de conducător suprem şi care atribuţii, cu oameni şi cu instituţii, i-au fost transferate lui Klaus Iohannis în formulă completă. Din servicii şi DNA faci din România un triciclu. Este corect sau nu? Nu este treaba mea să dau un răspuns. Dar după cîte abuzuri a comis Băsescu, încercările PSD-ului au oarece logică şi chiar motivaţie.

De partea cealaltă, menţinerea Binomului, apărarea celor din Microsoft, din celelalte mari dosare de corupţie, de la Sibiu şi Mediaş pînă la Oradea, au sens şi logică. De-aia sar toţi în apărarea statului de drept! Cu procurorii la mîna SRI şi a preşedintelui, arestează pe cine vor, fac de rîs orice academician şi difuzează orice informaţie, fără să o contreze cineva, bagă lumea în sperieţi fără să ştim de ce şi reinventează terorişti cînd li se pare că se întind umbrele amurgului.

Să nu vă supăraţi pe mine, dar am sentimentul că şi scandalul cu Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, inclusiv tărăboiul lui Ponta au fost trecute în calendarul manifestărilor cam pe cînd se dă bătălia cu avizul din CSM pe legile Justiţiei.

Denunţul lui Gabriel Sandu rămîne un document de referinţă. Ne vom întoarce la el de cîte ori vom putea. El ne arată ce uriaşă groapă de gunoi a săpat PSD-ul, ce hoţii s-au întins pe mandatele lui Traian Băsescu şi pe ce morman de infracţiuni stă acum preşedintele Klaus Iohannis, păcălind populaţia din România că el este Anticorpul-şef de care ar avea nevoie.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.