Roma: Franța își arată puterea lovind în cei slabi

Imediat după preluarea președinției de către Emmanuel Macron, paharul nemulțumirilor pare să se fi umplut în relația dintre Franța și Italia. Tot mai mulți politicieni și jurnaliști italieni consideră că tânărul lider de la Elysee alege să se bată cu cei slabi pentru a da impresia că este puternic, iar Italia a devenit victima acestor ambiții prezidențiale. Totul pleacă de la interesele economice ale marilor companii sau legate de petrolul libian și de la marea problemă a imigranților ce inunda Italia venind din Libia. Trecutele aventuri coloniale italiene în Libia și potențialul uriaș al afacerilor petroliere se ciocnesc de ambițiile economice ale noului președinte Macron în nordul Africii.

Picătura care a umplut paharul a fost întâlnirea organizată la Paris între principalii lideri libieni: premierul recunoscut internațional Fayez al-Sarraj și Khalifa Haftar, fostul general al lui Muammar Gaddafi ce a trecut printr-un interesenat exil american la câțiva kilometri de cartierul general al CIA. Guvernul de la Roma, care în ultimii ani a încercat să fie mediatorul principal în disputele dintre grupările libiene a văzut în asta o subminare a rolului și interselor italiene în Libia. „Sunt prea multe formate în Libia, prea mulți mediatori, prea multe inițiative“, a spus ministrul de Externe Angelino Alfano. În plus, guvernul francez a decis recent să naționalizeze șantierul naval de la Saint-Nazaire, deținut de comapnia sud-coreeană STX, doar pentru ca acesta să nu ajungă în proprietatea companiei italiene Fincantieri. Pentru presa și politica italiană a fost prea mult, mai ales că guvernul a lăsat mână liberă francezilor de la Vivendi în cumpărarea companiei Telecom Italia. „În loc de un nou Schuman avem de-a face cu un mic De Gaulle“, a spus europarlamentarul italian Nicola Danti, în timp ce presa italiană atrage atenția că Macron dorește o integrare europeană pe o singură axă, Germania-Franța, și nu o cooperare cu toate statele UE.

Pentru politica italiană, consideră Financial Times, această dispută va avea o consecință imediată: Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi nu va mai miza pe strategia electorală adoptată de Macron în Franța și nici pe prezentarea bunelor relații dintre președintele Franței și liderul democraților italieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.