Români din SUA îi cer lui Iohannis să condamne presiunile lui Gabriel Oprea

Reprezentanți ai comunității româno-americane i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei acestuia în Statele Unite, în care i-au cerut să apere public independența și libertatea presei, în urma presiunilor exercitate asupra mass-media de vicepremierul Gabriel Oprea de a nu se publica știri despre plagiatul acestuia. Scrisoarea a fost făcută publică de site-ul coalitiaromanilor.org.

„Faptul că un ministru care are legături și cu serviciile secrete se folosește de puterea pe care o are nu doar pentru a opri știri negative despre dânsul din presă, dar și să încalce dreptul românilor la corecta informare prin faptul că instituții ale statului nu fac publice informații de interes public, creează un precedent periculos pentru democrația din România pe care îl vom aduce la cunoștința oficialilor americani. Ne dorim pentru toți românii rămași în țară o societate deschisă, transparentă, unde să se poata dezvolta așa cum doresc. Acest lucru, însă, nu se poate întâmpla când libertatea presei este încălcată. iar o persoană în autoritate se folosește abuziv de puterea pe care o are”, a spus Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, cunoscută în România și sub numele de „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”.

Iată scrisoarea:

25 septembrie 2015

Domnului Klaus Iohannis
Președintele României

Re: Solicitare de condamnare a presiunilor vicepremierului Oprea asupra presei

Stimate Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Vă urăm bun sosit în prima dumneavoastră vizită oficială în Statele Unite ale Americii, țara care ne-a oferit unora refugiu iar altora oportunități de viață pe care, din păcate, nu le-am găsit în țară.

Cea mai importantă oportunitate, însă, oferită de această țară a fost să învățăm valoarea democrației, a libertății, a transparenței în actul de guvernare, modul de funcționare a unei justiții independente și importanța unei prese libere. În cheia acestor valori, spre care și România tinde, urmărim cu atenție ce se întâmplă în țară.

Profităm, de aceea, de vizita dumneavoastră în Statele Unite pentru a ne manifesta profunda îngrijorare față de restrângerea libertății presei în România, ca urmare atât a intervenției oamenilor politici în a opri știri de la publicare, cât și a refuzului unor autorități publice de a furniza informații de interes public.

Recenta intervenție a vicepremierului și ministrului de interne, generalul Gabriel Oprea, de a opri difuzarea de știri care informau că și-a plagiat teza de doctorat este un atac la independența și libertatea presei care nu poate fi tolerat într-o țară democratică. Independența presei este cheia unei democrații functionale.

Subiectul este de un larg interes public și ne preocupă deoarece, în baza acestui doctorat plagiat, domnul general Oprea a devenit profesor universitar și coordonator de doctorate și la Academia Națională de Informații a SRI-ului, serviciu de informații cu rol esențial în securitatea națională.

Încrederea în absolvenții Academiei FBI de la Quantico, Virginia, este dată de prestigiul profesorilor de acolo. Din păcate, atât plagiatul domnului Oprea, cât și refuzul Academiei SRI și al Ministerului Educației de a oferi informații de interes public despre cine sunt cei care și-au obtinut doctoratele sub îndrumarea generalului Oprea, pun instituția de învățământ a SRI într-o poziție care o discreditează.

Clarificarea acestui subiect este important pentru noi toți deoarece, în spatele acestei hoții intelectuale, se poate ascunde incompetența unor oameni de ale căror decizii depinde soarta țării și a familiilor noastre rămase acasă.

Buna guvernare a unei țări nu se poate face decât de catre oameni competenți și bine pregătiți, aflați constant în atenția unei prese libere și independente care informează corect opinia publică. Orice acțiune de îngrădire a libertății presei din România este o îngrădire a democrației și trebuie condamnată categoric.

Vă solicităm de aceea ca, în baza prerogativelor constituționale pe care le aveți de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, să luați o poziție publică în vederea apărării independenței și libertății presei și să solicitați autorităților să furnizeze informațiile de interes public atunci când li se solicită.

În încheiere vă felicităm pentru reiterarea faptului că România va fi același partener de încredere al Statelor Unite. Din poziția în care suntem vom continua să promovăm România în Statele Unite și să susținem întărirea democrației, transparenței și statului de drept în România”.

Scrisoarea este semnată de Viorel Nicula – director “Miorița” USA Newspaper, Sacramento, California; Chris Terhes – Romanian Community Coalition; Marian Petruța – North American Romanian Press Association (NARPA), organizație reprezentativă a jurnaliștilor din SUA și Canada; Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association; Ady Simion – președinte “Români în Los Angeles”; Simona Botezan – „Miorița USA” Cultural Association, Sacramento, California; Adrian Bogdan – Grup „Români în USA – East Coast”; Daniel Suciu – Grup „Comunitatea românilor din Los Angeles”.

Demersul românilor din SUA vine după ce fostul șef al TVR a acuzat public că Gabriel Oprea l-a sunat „foarte opărit” să-i ceară să scoată de pe post un material despre plagiatul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.