×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 29 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 07:56
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
România în epoca SRI

De cîte ori trebuie să încep un articol despre operațiunile SRI, îmi privesc lung degetele ambelor mîini. Nu pentru că ar semăna cu niște microfoane, ci pentru că am început să simt bătăturile apărute numai după acest subiect. În 27 de ani am recuperat toată tăcerea din anii comunismului și m-am răcorit, fără să reușesc să schimb lucrurile în vreun fel sau altul.

Din 1990, România și-a început traseul democratic folosindu-se de armătura de tip totalitar rămasă din comunism. Uneori mă întreb dacă nu cumva trecerea de la un sistem la celălalt nu s-a făcut cu acordul și sub controlul noii securități.

Din 1990 pînă astăzi am tot scris și de fiecare dată am ajuns la aceeași concluzie. Nu le pasă. Nu se întîmplă nimic. Instituțiile menite a supraveghea comportamentul democratic al serviciilor secrete nu au mișcat un deget. Îmi aduc aminte cum în 2012, cînd Crin Antonescu era președinte interimar, iar Comisia de control al SRI era dominată de PSD, am trimis tuturor fotocopia unui document despre poliția politică făcută de oamenii lui Florian Coldea în redacția ziarului Jurnalul Național. Nimeni n-a zis nimic. Nimeni nu i-a cerut socoteală lui Florian Coldea sau instituției conduse de el și de George Maior. Am rămas ca fraierul în ploaie, cum am rămas și după celelalte articole despre cele petrecute în SRI încă de pe vremea lui Virgil Măgureanu (azi îngropat mai degrabă de penibil decît de istorie). Nu mai repet povestea cu toată jongleria premergătoare desemnării și mai apoi alegerii președintelui Klaus Iohannis, soluția încropită de banda lui Traian Băsescu pentru a obține un soi de protecție post-mandat. Tot cam atunci am scris și despre cele petrecute în justiție, despre protocoale și despre penetrarea instanțelor, despre dosarele făcute politicienilor, dar și judecătorilor. Nu a mișcat nimeni un deget. N-a zis o vorbă. De-aia le și republic astăzi. Nici noului președinte Iohannis nu-i păsa. O vreme am crezut că nu înțelege. Abia apoi am găsit dovezi, urme și am avut parte de mărturisiri. Beneficia de același sistem! Și el conduce o construcție cu aparențe democratice, care se sprijină pe aceeași armătură secretă de tip totalitar. Și pe care își sprijină exercitarea prerogativelor. Adevărul este că acest sistem a reușit să se insereze în relația cu serviciile NATO și cu cancelariile europene și să mimeze perfect comportamentul cu aparențe democratice.

Republicăm și noi unul dintre articolele despre monstruozitățile „cîmpului tactic“ în justiție. Poate aşa se îndură cineva să ceară sau să înceapă o investigație de proporții. Evenimentul Zilei a descoperit că protocoalele și colaborările aberante între SRI și DNA erau menționate în Rapoartele anuale (cele care au fost dezbătute în Parlament). În 2006, Raportul pomenește legăturile create. „S-au creat condiţiile pentru extinderea şi diversificarea canalelor de comunicare intra-instituţionale, în vederea asigurării unui dialog direct între specialiştii în domenii conexe.“

Toate rapoartele SRI pomenesc de colaborarea cu DNA. Credeți că generalii din SRI, chiar dacă prestația instituției reflectă nivelul lor de gîndire, au scăpat din prostie toate aceste date despre colaborările DNA – SRI? Doamne ferește! În viclenia lor, au recurs la această dare în vileag pentru a-și ascunde excesele sub cupola Parlamentului. Și-au trecut toată organizarea nebună, ideile și acțiunile de tip totalitar prin votul Parlamentului. În mintea lor, Parlamentul validează, aprobă, legiferează și, în egală măsură, îi exonerează de orice răspundere.

Nenorocirea este că România nu are o forță politică dispusă și capabilă să inițieze un decont al acestor abuzuri. Autorul lor și al întregului sistem, „panarama“ de Traian Băsescu, ar putea să dea totul în vileag și să ofere o mînă de ajutor democratizării vieții publice, politice și a serviciilor din România. El a conceput și construit monstruozitatea, el o poate demonta! Dar el, în loc să depună mărturie, să limiteze efectele sistemului creat, încearcă doar să-și apere pielea. A sa, a rudelor și a acoliților săi.

Pe la încheieturi și pe la articulațiile sale de bază, România păstrează astfel un iz de stat totalitar.
Ce zice Klaus Iohannis despre protocoalele în discuție, despre mecanismul de justiție viciat de serviciile secrete, despre colaborarea SRI – DNA și despre efectele în toată societatea? Se face că plouă și că nu conduce de pe Podul Minciunilor. Klaus Iohannis este mulțumit de Augustin Lazăr, în vreme ce noi rîdem de el, iar pe Laura Codruța Kovesi ar ridica-o pe un post de vicepreședinte, dacă organigrama instituției prezidențiale i-ar permite.

Știți care este nenorocirea? Că președintele o scaldă la fel ca și Liviu Dragnea și ca Victor Ponta! Cît despre Nicușor Dan, Ghinea, Bușoi, Grindeanu sau minunatul președinte al Comisiei de control al SRI, ce să mai zicem!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Luni, 03 aprilie 2017
6235
 | 43
 | 30
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Themis
-4
Sunt themis ßi tu stii cum gandesc. Eu inteleg cà in timpurile cand securitatea fura romani si te lasa sa o sugi era totul in regula. Acum cand securitatea nu te mai lasà sa ,,SUGI" maduva romanilor cum ai făcuto in ultimi 40 de ani securitatea ( SRI ) e inamica ta. Noi te intelegem. Suntem interesați spre exemplul ce ai produs pt. Romania pt azi merita AVEREA? Sau mai simplul de unde o ai ..... (O FI FURATĂ EXCROCÂND ROMÂNII)..... mă întrb și eu ca prostul.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Charlie
+10
Trebuie sa recunosc ca am descoperit azi articolul si de aceea nu am comentat imediat, nefiind articol de fond. Maestrul nu face decat sa-mi confirme sustinerile din ultimii ani la nivel de apreciere sintetica privind rolul Securitatii in evolutia Romaniei din ultimii 28 de ani. Cu mici corecturi neaparat necesare. Prima, Securitatea s-a descalificat in 1989, in niciun caz nu "si-a dat acordul". Securitatea a fost decapitata prin arestarea conducerii de catre garzile trecute sub controlul kgb-istilor imediat dupa sedinta CPex din 17 dec. 1989. Atat ceausestii, cat si sefii ceausisti ai Securitatii s-au aflat in stare neoficiala de arest, la fel conducerea ne-gru-ista a Armatei dupa evenimentele de la Timisoara. A doua, Securitatea si-a revenit treptat reorganizandu-se in toate institutiile de forta si a realizat in 2004 RESTAURATIA sub noile auspicii pseudodemocratice.Statul roman nu a fost liber nicio clipa pana in 2004, cu deosebirea fata de perioada ulterioara, ca nu se institutionalizase suprematia Noii Securitati, ordinele fiind transmise prin intermediari. In consecinta, Basescu si Noua Securitate, care l-a pus si mentinut in functie, nu au inventat nimic, ci au desavarsit ceva existent. Salut si noua convingere a Maestrului ca Johannis a fost promovat cu sustinerea lui Basescu fapt pe care l-am repetat obstinant.Aparenta defectare a lui Johannis nu are voie sa ne insele. Basescu continua sa-si faca mendrele nestanjenit, in loc sa trimita mesaje de la Jilava. A fost doar atentionat ca steaua de sluga incoronata i-a apus, fiindu-i trimisi in judecata apartinatorii. Noua Securitate se subordoneaza unui grup restrans de indivizi din tara si strainatate care ne conduc din umbra neintrerupt de 28 de ani, ascendentii lor genealogici conducandu-ne pana in 1989. Si nu suntem singura Natiune in aceasta situatie...
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
crocodilul satul
+1
"Uneori mă întreb dacă nu cumva trecerea de la un sistem la celălalt nu s-a făcut cu acordul și sub controlul noii securități." Maestre, va intrebati dar n-ati pus semnul intrebarii, si bine ati facut. E ceva evident.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
cozmin
+3
Un lucru care poate nu este inteles corect este ca Romania a pierdut o parte din suveranitate atunci cand a aderat la UE si NATO. In multe privite mai ales de politica externa, dar nu numai, decizia nu se mai ia in Romania. Aceasta este realitatea. Clasa politica trebuie sa actioneze in numele poporului pentru binele poporului, si nu in interesul lor propriu. Cand coruptia va dispare va dispare si importanta SRI ului. Cat timp romani sunt ca nivel de trai pe ultima treapta, politicienii sa nu fure, daca nu vor sa apara miscari de protest.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Aron @ cozmin
+1
Explicatia ta pare coerenta dar in nici un caz nu acopera realitatea. Dupa Summit-ul de la Roma, mai 2002, Romania intra in "proprietatea" Inaltei Porti iar Serviciile Secrete, din pacate, devin principala interfata a "ocupantului". Jocul a dus la acapararea unor puteri excesive si astfel serviciile se defecteaza canceros. Din pacate produsele colaterale ale acestei devieri, civilii din servicii, nu mai pot fi controlati si ne putem astepta la multe probleme. Recuperarea nu va fi usoara. Decizia CCR din 16 martie 2016, demolarea Binomului, este doar inceputul. Continuarea nu poate fi cea de azi, adica masuri administrative in SRI si altele, ci restructurarea profunda a Serviciilor prin acceptarea faptului ca imediat dupa '89 s-a ratat transformarea Securitatii intr-un serviciu intelligence, ramanand unul de informatii, ca sluga a unui stapan concret - PATRIA fiind un pretext.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ cozmin
+3
esti ssist anacondist .. bagi vrajeli cu ssi-ul care ne apara de politicienii corupti , aliat cu bietul roman nevoitsa protesteze....de fapt coruptia nu va dispare niciodata, iar ssiul este varful coruptiei...vezice scrie VladNL mai jos
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Maria
+3
Ei, nu s-a schimbat nimic! Chiar dumneata ai spus d-le Nistorecu ca-ti privesti degetele de la ambele maini. Asta inseamna ca inca le mai ai! Aici este esenta.Alta data nu se stie daca ai mai fi avut ce privi."Democratia originala" ne-a adus "dreptul la libera exprimare".Cred ca ati ajuns la concluzia celor care raspund la asta cu: si la ce-mi foloseste? In rest, eu una, nu mai sper sa prind o clipa de viata altfel pe aceste meleaguri.Cauza: sunt multi d-le, mult prea multi cei care beneficiaza de pe urmele acestei situatii in care se afla "captiv" statul roman.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
george voinea
+6
Domnule Nistorescu vă respet și vă iubesc ,sunteți jurnalistul meu favorit. Cred ar fi util să vă stabiliți ca unul dintre obiective o verificare a acțiunilor SRI de către o altă instituție!SRI are agenți infiltrați peste tot în presă,în politică,în justiție etc.,știți mai bine decât mine.Și nu-i poate nici controla dar îi plătește plus bonusurile din afaceri!Păi dacă nu-i controlează SRI pe agenți cine poate?Nu controlează SRI pe agenții săi întrucât are prea mulți defectați sau foști colaboratori și vedem asta bine după marile manifestații la care au participat și SRI ca organizatori prin agenții lor din presă(așa zișii ”lupi tineri”)?Think,about please.G.Voinea
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Exista o singura forta
+10
Din momentul in care securitatea, pardon, SRI a preluat puterea, nu mai poate aparea in Romania nici o forta politica dispusa si capabila sa i se opuna. De ce? Simplu: pentru ca ei controleaza accesul. Nu pot accede in pozitii eligibile pentru functii importante in stat decat oameni validati de ei. De fapt exista in interior o singura forta capabila sa-i dea jos: Armata. Asteptam sa se destepte.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Exista o singura forta
+3
de ce crezi ca a fost desfiintata de facto , Armata ?
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
ochi ager
+4
Daca nu stii sau nu vezi e iertat dar sa ai cunostinta de "jongleria premergătoare desemnării și mai apoi alegerii președintelui Klaus Iohannis" si sa il sustii si apoi sa mergi sa il votezi pe Iohanis ....asta ce mai e?
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Vlad N L
+15
Pentru stapanii neo-colonialismului globalist, spatiul est-european pare a fi o enorma plantatie, un camp (tactic...) extrem de productiv si prolific in producerea unei infame"culturi", anume ticalosia umana tipic securista. Ne auto-amagim degeaba privind minunatele noastre calitati umane in spatiul mioritic, atat de mult elogiate de mari poeti si prozatori (bla bla...). De acord cu ele strict la nivel individual si extrem de selectiv. In rest, securismul de sorginte nkvd-ista, "elevat" mai apoi la cruntul securism ceausist si, dupa '89, asociat cu neo-securismul instituit de CIA, NSA si "partenerii" lor la nivel global, au spurcat efectiv ADN-ul natiei romane la un nivel pe care, personal, il cred ireversibil. Pt oricine mai are vreo urma de indoiala apropos de cauzele principale care tin pe loc Romania de multe decenii incoace, ii rog sa priveasca atent la efectele nefaste, toxice, ale interventiilor "serviciilor" intel asupra societatii si economiei, prin lacomia si foamea lor de putere si parvenire, impostura si slugarnicia lor, intr-un cuvant prin ticalosia lor in a servi interesele mai-marilor zilei si cele ale colonialistilor in dauna drepturilor si intereselor cetatenilor si ale tarii, in general. Spuneti ca "Din 1990, România și-a început traseul democratic folosindu-se de armătura de tip totalitar rămasă din comunism"... Da, si s-a dovedit a fi o enorma impostura. Vechii securisti si odraslele sau prozelitii lor nu au cum sa isi doreasca vreodata o democratie reala sau un stat de drept. Isi doresc un stat care sa functioneze exclusiv pt ei. Iar coniventza intre securistii nostri si cercurile de interese (politice, economice etc) din afara Romaniei ne arata, fara indoiala, ca NIMENI si nicio alta putere in afara de insusi statul roman, nu va sustine vreodata interesele si bunastarea natiei romane... Intrebarea este: Pot oare institutiile statului roman, cu precadere "serviciile", sa isi revina si sa se scuture de slugarnicie si de interese meschine ?...
Publicat Luni, 03 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Vlad N L
+3
raspunsul este clar; pot dar NU VOR.Pt eicionteaz banul si puterea de a conduce alti oameni, adicva Raul, win-loose cum ar zice partenerii strategici ...nu moral sau Binele Universal (win-win)
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+20
Coincidenta sau nu , in estul-european Serviciile au proliferat . Aceasta zona . g r i , tampon intre cele doua Blocuri militare , fasie intre Sisteme politice , economice si culturale diferite trebuie sekurizata , asa zice Comisia Europeana ... Si daca SRI -ul nu se descurca atunci AIVD-ul , DST-ul , BND-ul si BFV-ul , CEESIS-ul si chiar NSD-ul ii sar in ajutor ....
Publicat Luni, 03 aprilie 2017
+Răspunde
batatura parsiva @ MYSEBI
+2
Cind e vorba de jefuit sar toti.Cum sa nu sara ma, esti nebun? Iar daca vorbim de secoritatea ceausista acolo nu se potriveste "proliferat" pentru ca ideologia de baza e bolsevica, nu merge.Dupa aia nici functiile de baza nu s-au prea schimbat profund, doar firma.
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ MYSEBI
+3
aici e traficul...
Publicat Marţi, 04 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Inspecţia Judiciară intră sub control politic?
Publicat acum 19 ore şi 8 minute
Ludovic Orban, atac dur la Tudose
Publicat acum 19 ore şi 6 minute
Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material
Publicat acum 19 ore şi 5 minute
Judecătoarea Gîrbovan: E cale lungă
Publicat acum 12 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017