Românul răpit – într-o înregistrare Al-Qaida

Jihadiștii Al-Qaida din Mali au dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care se află și românul Iulian Gherguț (foto), răpit acum doi ani în Burkina Faso. Anunțul a fost făcut de SITE, centrul american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste, citat de AFP.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă de gruparea teroristă Nusrat al-Islam wal Muslimeen (Grupul pentru Susţinerea Islamului şi Musulmanilor), filiala din Mali a Al-Qaida.

Ceilalți ostatici care apar în înregistrare sunt chirurgul australian Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani (răpit în ianuarie 2015), franțuzoaica Sophie Pétronin (răpită în decembrie 2016), sud-africanul Stephen McGown (răpit în noiembrie 2011), misionara elvețiană Béatrice Stockly (răpită în ianuarie 2016), și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti (răpită în februarie 2017).

Ostaticii sunt prezentați pe rând în noua înregistrare video de un bărbat. La sfârșitul înregistrării video, acesta le transmite familiilor ostaticilor că „nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt „în continuare în curs”.

Primul dintre ostatici care apare în înregistrare, sud-africanul Stephen McGown, afirmă: „Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe… Când credeţi că se va sfârşi asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu ştiu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”.

Ulterior, în faţa camerei apare australianul, urmat de românul Iulian Gherguţ.

Înregistrarea a fost dată publicităţii cu doar câteva ore înainte de sosirea președintelui Franței Emmanuel Macron în Mali.

Cetățeanul româno-francez Iulian Gherguț era agent de securitate la o mină de mangan din Burkina Faso, din apropiere de frontiera cu Niger și Mali când a fost răpit în aprilie 2015.

După răpirea sa, Iulian Gherguț, a mai apărut și în alte înregistrări.

Ultima înreistrare fusese dată publicității în 1 noiembrie 2016.

Prima înregistare cu ostaticul român a apărut în august 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.