S-a găsit soluția pentru terminarea crizei apei calde din București

Electrocentrale București (Elcen), companie deținută de statul român prin Ministerul Energiei, va sista lucrările de reparații și renunță la restul reviziilor planificate ale termoficării din București Sud începând de miercuri, 15 iunie, iar conductele magistralei din Sud vor fi puse la dispoziția Radet București, firma Primăriei Capitalei, pentru a tranzita energia termică produsă în CTE Progresu, astfel încât locuitorii din cartierul Colentina să poată beneficia de apă caldă, în condiții normale, în cel mai scurt timp. „Cererea Radet cu privire la pornirea CTE Grozăvești, centrală aparținând Elcen, până la finalizarea lucrărilor de revizie la centrala CTE București Sud, a fost transmisă la sediul Elcen marți, 14 iunie a.c., în jurul prânzului. Ca urmare a acestei solicitări, Elcen informează populația din București că poate acoperi, în prezent, fără nicio problemă necesarul de apă caldă furnizată locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii și temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale, ce funcționează la ora actuală: CTE Progresu și CTE București Vlcen produce apa caldă din două centrale simultan (în prezent, CTE Progresu și CTE București Vest).

În momentul de față, debitul necesar de apă caldă ce se vehiculează în rețeaua RADET este de 3.400 tone/oră, debit ce se împarte între cele două centrale.
Radet București a cerut, marți, Elcen pornirea CET Grozăvești până la finalizarea lucrărilor de revizie la CET Sud pentru alimentarea în condiții normale a tuturor consumatorilor racordați la sistemul de termoficare al Capitalei.
Bucureștenii din cartierele Colentina și Pantelimon au rămas săptămâna trecută fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia. Radet susţine că Elcen nu şi-a respectat calendarul de revizii comunicat iniţial şi asumat de către Radet, ceea ce a dus la crearea situaţiei actuale. “Calendarul de revizii Elcen nu a fost respectat aşa cum era prevăzut iniţial şi asumat de către RADET, ceea ce a dus la situaţia actuală, de a nu putea fi livrată apa caldă locuitorilor din sectorul 2.
Apa caldă ajungea în punctele termice la o temperatură care nu corespundea parametrilor contractuali, din cauză că parcurge în condiţiile actuale o distanţă de două ori mai mare decât în mod normal. Acesta este motivul sistării agentului termic”, preciza Radet într-un comunicat transmis la sfârșitul săptămânii trecute.
Conform calendarului anual de revizii comunicat de Elcen pentru anul 2016, transmis către Radet în data de 2 februarie, CET Sud era programat să intre în revizie între 6 şi 26 iunie, iar CET Grozăveşti între 8 şi 28 august. “În fapt, CET Sud a intrat în revizie pe 1 iunie, iar CET Grozăveşti a intrat pe 6 iunie, faţă de 8 august, cum era programat iniţial. În aceste condiţii, alimentarea consumatorilor deserviţi de către aceste centrale, respectiv locuitorii sectoarelor 2 şi 3, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Progresu şi CET Vest. Zonele Colentina şi Pantelimon sunt situate la cea mai mare distanţă de centralele din care se face în prezent alimentarea. Practic, apa caldă parcurge până în apartamentele bucureştenilor o distanţă de 14 kilometri, faţă de 7,5, cât era în mod normal, apa ajungând mai rece la consumator. Astfel, parametrii termici contractaţi de către clienţi nu pot fi asiguraţi”, se mai arăta în comunicat.
În replică, conducerea Electrocentrale București a discutat într-o conferință de presă, despre sesizările consumatorilor bucureșteni din ultimele zile și declarațiile reprezentanțiilor RadetBucurești și Primăriei Capitalei din mass-media cu privire la sistarea apei calde în mai multe cartiere ale Capitalei. Aceasta susține că actualele probleme în asigurarea cu apă caldă în sistemul centralizat de încălzire nu au fost și nu sunt din culpa Elcen și că societatea producătoare de căldură a respectat întru totul comenzile Radet și contractul cu Regia, precum și programul anual de revizii și reparații, stabilit împreună cu regia, la sfârșitul anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.