Scandal între Cotroceni și Guvern

Cabinetul Grindeanu a modificat printr-o Ordonanță de Urgență legislația privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) astfel încât numirea președintelui și a vicepreședinților ANCOM se va face pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului reunite în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți. În felul acesta, președintele Klaus Iohannis a fost exclus din procedura de numire a șefilor ANCOM. Oficialii Guvernului susțin că măsura este justificată de necesitatea corelării statutului juridic al ANCOM, de autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar și modalitatea de numire a conducerii acestei autorități. ”Pe ordinea de zi suplimentară a fost o Ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a Autorităţii Naţionale în Telecomunicaţii ANCOM. Este vorba de o Ordonanţă de urgenţă care modifică modalitatea de numire a preşedinteului şi vicepreşedinţilor acestei instituţii, în speţă, preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi tot la propunerea Guvernului – cum se întâmplă acum – dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. Vă reamintesc că ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Întrebată de ce a fos nevoie de aprobarea acestei ordonanță și dacă Execuvitul a trimis vreo propunere la Președinție, Petrescu a răspuns: ”În acest moment ANCOM nu are conducere. Mandatul precedentului preşedinte a expirat, nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii. (…) În acest moment avem o ordonanţă de urgenţă care, practic, schimbă modalitatea de numire într-un fel care, spun eu, este firesc. Toate aceste demersuri trebuie făcute, evident după publicarea în Monitorul Oficial, după noul regulament – guvernul va face propuneri, iar ele vor fi votate în plenul Parlamentului”.

Update: Reacția Președinției

În replică, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acționează Guvernul.

„Dacă Guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție, pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situația să fie rezolvată prin folosirea legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanța de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul”, a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.

„Guvernul trebuie să înțeleagă că transparența, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esențiale pentru abordarea pe care o au față de actul responsabil de guvernare și față de cetățenii acestei țări. Respectarea Constituției este obligatorie pentru toate instituțiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător”, a mai spus Mădălina Dobrovolschi.

Conform legii, durata mandatului președintelui și vicepreședinților ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă o singură dată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.