×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 18 august 2017, 09:49
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Dosar Cotidianul
Schimbarea la față a Grupului Etnic German din România

Prin decretul-lege din 21 noiembrie 1940 - semnat de generalul Ion Antonescu, conducătorul statului român şi preşedintele Consiliului de Miniştri, şi de Mihai Antonescu, ministrul Justiţiei -, a luat fiinţă Grupul Etnic German din România, organizaţie care avea la bază ideologia naţional-socialistă promovată de Adolf Hitler.

Grupul Etnic German şi-a creat diverse organizaţii (inclusiv de femei şi de tineret), precum şi formaţiuni paramilitare etc. Se cuvine menţionat faptul că, din ianuarie 1941, singurul partid politic din România acceptat de Ion Antonescu a fost Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German (NSDAP), care făcea parte din Grupul Etnic German. Toate celelalte partide erau dizolvate încă din 30 marie 1938.

Considerându-se reprezentantul tuturor germanilor din România, GEG a desfăşurat o amplă activitate de promovare a politicii lui Adolf Hitler. Conducătoarea femeilor din cadrul GEG afirma, la 2 martie 1941, că „misiunea şi scopul“ organizaţiei erau „cuprinderea tuturor fetelor şi femeilor germane etnice care trăiesc în România, de la vârsta de 21 de ani, educarea lor şi alinierea lor la modelul femeilor şi mamelor germane naţional-socialiste“. Un alt document, din 15 martie 1942, aprecia că „Grupul Etnic German din România dispune de arme şi muniţii“, avea structuri paramilitare şi alte organizaţii, iar ceea ce le uneşte „este ideea educării şi transformării membrilor în naţional-socialişti autentici“. În acest spirit, Grupul Etnic German a asigurat participarea unui mare număr de etnici germani din România (după unele cifre, circa 70.000) în SS, trupe de elită ale Reich-ului hitlerist.

Numeroase documentele atestă faptul că GEG a acţionat pentru însuşirea a cât mai multor bunuri, mai ales imobiliare, inclusiv evreieşti, pe care le-a trecut în proprietatea sa.

După ruperea alianţei cu Germania, la 23 august 1944, România a trecut de partea Naţiunilor Unite. Articolul 14 din Convenţia de Armistiţiu, semnată de România cu Uniunea Sovietică, Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii la 12 septembrie 1944, prevedea: „Guvernul român se obligă să dizolve imediat toate organizaţiile prohitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc, atât cele politice, militare sau paramilitare, cât şi orice alte organizaţii care au desfăşurat propagandă ostilă Naţiunilor Unite şi în special Uniunii Sovietice, nepermițând în viitor existenţa unor astfel de organizaţii“.

Conformându-se acestei prevederi, guvernul României a decis, la 7 octombrie 1944, dizolvarea Grupului Etnic German. Decretul-lege, semnat de regele Mihai, prevedea: „Statul român devine pe data prezentei legi proprietar al bunurilor aparţinând Grupului Enic German din România“.

Articolul 5 din Tratatul de pace, semnat la Paris în ziua de 10 februarie 1947, de România cu Puterile Aliate şi Asociate (URSS, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, SUA, Australia, Republica Sovietică a Belorusiei, Canada, Cehoslovacia, India, Noua Zeelandă, Republica Socialistă a Ucrainei şi Republica Sud-Africană), prevedea: „România, care în conformitate cu Convenţiunea de armistiţiu a luat măsuri pentru dizolvarea tuturor organizaţiilor de tip fascist pe teritoriul român, fie ele politice, fie militare sau paramilitare, precum şi alte organizaţiuni făcând o propagandă ostilă Uniunii Sovietice sau oricăreia dintre celelalte Naţiuni Unite, nu va îngădui în viitor existenţa şi activitatea unor organizaţiuni de această natură care au drept scop lipsirea poporului de drepturile sale democratice“.

După 1989, s-a înregistrat o ciudată schimbare la faţă a Grupului Etnic German din România. Minoritatea germană a constituit Forumul Democrat al Germanilor din România, prin care participă la viaţa politică a ţării. La 26 februarie 2007, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, reprezentat de preşedintele său, a adresat Judecătoriei Sibiu cererea de chemare în judecată a municipiului Sibiu, reprezentat prin primarul municipiului Sibiu şi Consiliul Local al municipiului Sibiu, cerând „să constataţi calitatea de succesor în drepturi al organizaţiei noastre faţă de Grupul Etnic German“. Acţiunea era „motivată şi fundamentată pe legislaţia cu caracter reparatoriu din România“, apreciind că Grupul Etnic a fost desfiinţat „în mod abuziv de vechiul regim“.

Primarul municipiului Sibiu chemat în judecată era, din 1990, Klaus Iohannis, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România. Cu alte cuvinte, subalternul şi-a dat în judecată şeful. În acelaşi timp, respectivul preşedinte al organizaţiei Sibiu a dat în judecată Consiliul Local al municipiului Sibiu din care făcea parte. Că a fost o înţelegere politică se vede cu „ochiul liber“. Primarul Sibiului, reprezentantul statului român care deţinea proprietăţile revendicate, a formulat o întâmpinare prin care „lasă la aprecierea instanţei soluţia ce va pronunţa în cauză“. La rândul său, Consiliul Local al municipiului Sibiu nu a avut nicio reacţie, deşi era dat în judecată chiar de un membru al său. În mod firesc, primarul ar fi trebuit să ceară respingerea cererii prin care Forumul Democratic se declara continuatorul unei organizaţii hilteriste, interzisăprin acte internaţionale. Nici judecătoarea care a instrumentat cazul nu a găsit de cuviinţă să se informeze (dacă nu ştia) şi să constate ce fel de organizaţie a fost Grupul Etnic German. Este limpede că printr-un şir de complicităţi politice - preşedintele organizaţiei Sibiu, primarul municipiului Sibiu, preşedintele Consiliului judeţean, judecătoarea de caz - s-a ajuns la sentinţa civilă din 28 mai 2007, prin care instanţa a hotărât: „Admite cererea formulată de petentul Forumul Democrat al Germanilor“ şi constată „calitatea de succesor în drepturi al reclamantului faţă de Grupul Etnic Germa“.

Astfel, justiţia românească - despre care se spune că este corectă şi neinfluenţată politic - a luat o decizie unică în Europa: reabilitarea unei organizaţii hitleriste. Pe această bază, au fost retrocedate clădiri ale unor grădiniţe, gimnazii, licee şi alte instituţii publice, care - pentru a-şi putea continua activitatea - a trebuit să semneze contracte de închiriere, plătind sume consistente Forumului Democrat German, succesorul Grupului Etnic German.

Este interesant de semnalat că niciun partid politic şi niciun parlamentar, dar nici Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului şi nici Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, nu au găsit de cuviinţă să protesteze şi să ceară anularea acestei decizii stupefiante.

Sper că, în calitate de preşedinte al României, Klaus Iohannis va face o cerere de anulare a sentinţei din 28 mai 2007, pentru a nu lăsa să planeze asupra ţării noastre acuzaţia că a contribuit la reabilitarea unei organizaţii naţional-socialiste.

Profesor universitar dr. Ioan Scurtu

Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
24637
 | 71
 | 86
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Klaus Schneider
+3
Sovinism de ultima speta,
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Charlie
+7
"Un individ" spaimos si dupa ce l-am provocat sa iasa din conspirativitate, ma intreaba sibilinic daca am mancat salam fara soia in anii 1990 si in 2014 pesmeti conservati de cand Base spiona la Anvers. Niciun contraargument la modul exemplar cum i-am spulberat ineptiile. Un alt individ sustine prostii cu zecile de miliarde date de tara care nu numai ca alimenteaza pusculita uniunii, dar si reprimeste proportional, restul punandu-l pe filiere mai putin transparente la dispozitia slavilor estici. Obtuzitatea postacului Rusu depaseste acceptabilul tacit fata de persoanele cu nivel scazut de instruire, stiind ca Romania nu atrage peste 10% din "nerambursabile". Nu vor sa inteleaga ca in discutie sunt proprietati ale organizatiilor naziste si nu personale ale nazistilor. Cu conditia ca ele, proprietatile personale sa fii fost licite.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Eu
+4
Ai cere sa faca un recurs in anulare, e ca si cind ai cere jefuitorului a 15 miliarde de euro, de la statul roman, cladirile retrocedate Forumului German Democrat German valoreaza 15 miliarde, al carui presedinte a fost atunci Iohannis, SA RENUNTE LA PRADA DE 15 MILIARDE EURO! EXISTA DOCUMENTE CA ACESTA E UN JAF, CEL MAI MARE DIN ISTORIA ROMANIEI!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
@rusu
-8
e ca si cum ai pretinde germanilor de azi, care, in pofida faptului ca ne dau fonduri nerambursabile de zeci de miliarde de euro,ca principal contributor la ue, sa nu mai aiba drept la nici o proprietate,sub cuvant ca l-au votat,70% pe hitler. aceste saracii,pentru 100 de lei ar fi in stare sa demonstreze,istoric,ca masa care e in groapa a fost crva.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Adrian Andrei Rusu
-7
D-l profesor face o figură tristă cu un asemenea articol. Ba, chiar mai mult, pe fondul prezenței unui etnic german la președinția României, o face de-a dreptul ticălos. Nu există vreo relație între Grupul Etnic antebelic și Forumul Democrat German actual. Ar fi fost sănătos ca să se limiteze doar la partea istorică la care pretinde că s-ar pricepe, nu la problemele strict contemporane.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
@nastratin,
-2
astia de sub dta afara de 2-3 cred ca sint indreptatiti sa faca o cerere cu dop,sa se confiste toate proprietatilii care au apartinut socialistilor germani vechi adica practic toata germania actuala si sa li se dea lor, ca au avut ideea. acesti vajnici,sa umble si la bulgaria ca cu decebal care ii tarnosea ar putea acea pretentii.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Nastratin
-9
De ce minti ,, doctore '' ? Iohannis a fost ales pentru prima data primar ala Sibiului in anul 2 000 ! Nu in 1990 , cum cu gratie ne prostesti tu ! Bai ,, doctorilor'' , chiar nu puteti trai fara minciuni ? Mi-e sila sa mai verific si celelalte afirmatii ale tale ! Esti un mincinos !
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
neamt
0
Domnule Profesor cu respectul cuvenit: Proprietatile Grupului etnic german nu au fost aduse de NSDAP in Romania.Ele erau ale etnicilor germani TRAITORI in Romania. Ai auza pe germanii din Romania de nazism este totuna cu ai acuza pe TOTI romanii de comunism recte legionarism. Ca in 1945 le-au fost confiscate bunurile germanilor din Romania sub acuzatia de fascism are de-a face cu spiritul vremii. Dar sa dai voalat de inteles ca a fost un act reparator, dupace ani de zile ai condamnat ca istoric comunismul si faradelegile lui mi se pare o lipsa de tinuta morala fara egal. Ce a facut KWJohannis ca sef al FDGR este alta socoteala, care in nici un caz nu justifica acuza implicita de fascism adusa germanilor din Romania, care au avut de-a face, in marea majoritate cu Hitler cit au avut romanii cu Stalin.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
IQ100 @ neamt
+2
neamtule era sa te cred, pt.ca te vad ponderat si obiectiv.habar n-am cum au fostynazistii.Dar vad ca romanii, s-au NAZIFICAT in 2 saptamani ,supusi unei propagande istoric cunoscuta ca nazista, desi ea este mult mai vecche. Acum vad cat de manipulabil este OMUL (roman , nemt, rus) si vad cum adevarul pubklicerste altuldecatcelVAZUT de milioanede oameni (ordonanta anunta a in Confe de preas cu scatei, la Ora 21 a devenit "la miezul noptii) nu mai am incredere.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Victor
+8
faceti o rectificare: KWJ a ajuns primar in 2000, iar inainte era seful FDGR.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Victor
+1
de unde concluzia ca erau doar functiide acoperire. Misiunea lui , ca Guvernator, e sa ia 'inapoieze" Ardealul Europei. Ca nemtii nu o sa lase asa o pleasca ungurilor celor iuti de actiune.Romanii nu conteza. la scara, 100 de ani a Ardealului romanesc sunt similari probabil celor 100de zile ale Guvernului Dragnea_grindeanu.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Recursul la Istorie
+3
Informatia ca aproximativ 70.000 etnici germani din Romania au fost inrolati in trupele germane in special SS e in mai multe lucrari istorice care se refera la al doilea razboi mondial. Populatia de etnie germana din Romania Mare era la 1940 de 800.000 (550.000 in Banat si Transilvania, restul de 250.000 mai ales in Bucovina ce includea si zona Cernauti, Basarabia, Bugeac unde in peste 20 de sate cu denumiri germane, Leipzig, Berlin, erau in jur de 50.000, dar si in Dobrogea chiar si in Oltenia , Moldova. La o populatia de 800.000 circa 400.000 (50%)erau de sex masculin iar la o populatie de 400.000 barbati circa 30% erau cu varsta intre 20 si 35 de ani, deci cam 120.000. Statistic 75 % din cei 120.000 de tineri barbati deci 90.000 erau apti de serviciul militar. Din acesti 90.000 de tineri germani circa 70.000 asa cum spun divese lucrari istorice, au ales armata germana, mare parte in trupele speciale SS. Ori in trupele SS nu intrau niste soldati recrutati fortat, ci cei mai fanatici adepti ai doctrinei naziste. In jurnalele de film ale epocii , propaganda nazista prezenta imagini cu tineri germani fanatici ce se inrolau voluntar in trupele speciale germane, tineri germani din Cehia, dar si Romania si alte tari din est. Nazistii se mandreau cu asta. Dupa razboi rusii au deportat circa 500.000 de romani, in special din Basarabia si nordul Bucovinei de unde au deportat si toti etnicii germani ramasi, circa 50.000 si inca 10.000 din restul Romaniei, pentru ca aveau informatii chiar de la propaganda germana ca cca 70.000 de etnici germani din Romania au luptat in trupele SS contra URSS. Grupul Etnic German chiar i-a cerut lui Hitler sa formeze din Banat si Transilvania un stat separat numit Donauland. Hitler nu a dat curs acestei cereri. Deci asta-i gruparea nazista desfintata de regele Mihai in 1944, pe timpul guvernarii gen Sanatescu nu a comunistilor. Iar FDGR al lui Johanis se considera succesoare a unei miscari naziste interzise de mai bine de 70 ani.
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
Buna dimineataaaa ! @ Recursul la Istorie
+1
Bravo, bravooo !, dar v-a trebuit cam mult, matale, "Recursule", si lui "Charlie" (Popescu sau Ionescu sau Ceausescu, cum l-o fi chemand...) si marelui istoric Dogaru (dela UM, adica, un muzeu) sa va dati seama de "marea crima" de a fi minoritar german in Romania, a trebuit sa se dea ordin de zi dela PSD ca sa iesiti din adormire, braaaavoooo, inteligentilor ! Davaaai, davaaai ! "Pretenul" (...Amicul, deh, stie dom'Dogaru, dela Amicii-URSS) vostru, probabil da cu vodca de perete, de bucurie ca coloana a cincea (acum rusofila, nu Franco-fila) baga iar carbuni la greu. Baieti, ...era si pacat sa va chinuiti si sa nu va dati drumul vomei bolsevice, nuu ?
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 33 minute