Sclavii din Argeș erau bătuți, umiliți, hrăniți cu resturi

Este de neimaginat ca în România anului 2016 să existe stăpâni de sclavi și sclavi. Această situație revoltatoare a fost descoperită în satul Gămăcești, comuna Berevoiești, din județul Arges. O localitate ca o fortăreață în care intrau numai sclavii și nu mai ieșea nimeni. Zeci de oameni sărmani, adulți dar și copii, au fost răpiți de pe stradă sau chiar de acasă și transformați în sclavi.
Forțe impresionante au fost desfășurate astăzi. Procurori de la DIICOT Pitești alături de jandarmi și polițiști au făcut 40 de percheziții domiciliare pe raza unei localități din județul Argeș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea mai multor grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori. În urmă cu puțină vreme au fost făcute publice primele imagini.

DIICOT precizează într-un comunicat cu privire la această cauză că începând cu anul 2008 și până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vadită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci și indeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

„În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia prin constrângere forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase”, susțin anchetatorii.

Procurorii mai precizează că modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți, metode prin care victimele erau forțate să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în conditiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. „De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții pentru ca acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece si caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, mai spun procurorii.

Față de 40 de persoane a început urmărirea penală. La perchezițiile domiciliare, suma totală care a fost găsită și confiscată a fost de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum și 3 autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracțională. Cinci persoane vătămate erau legate în lanţuri: 3 adulți și 2 minori cu vârste cuprinse între 10-12 ani.

Acțiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Pitești, BCCO Craiova, al Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș și al Grupării mobile de jandarmi Craiova Frații Buzești. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.