Scrisoarea secretă a lui Barack Hussein Obama către liderul suprem Ali Hosseini Khamenei

Preşedintele Statelor Unite i-a scris liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei despre condiţiile cooperării dintre cele două state în lupta împotriva grupării Statul Islamic, dezvăluie The Wall Street Journal.

Barack Obama a trimis această scrisoare secretă la jumătatea lunii octombrie, în condiţiile în care relaţiile diplomatice dintre cele două state sunt rupte începând de la Revoluţia Islamică din 1979.

Scrisoarea subliniază faptul că Obama priveşte Iranul ca o ţară foarte importantă în lupta împotriva grupării Statul Islamic – fie într-un mod constructiv, fie într-un registru distructiv, în special datorită forţei sale militare şi diplomatice. Foarte important, preşedintele SUA îl asigură pe liderul suprem iranian că operaţiunile militare americane în Siria nu vor viza răsturnarea regimului pro-iranian al preşedintelui Bashar al-Assad.

Însă Obama nu a evocat doar posibilitatea coalizării forţelor celor două naţiuni rivale în faţa duşmanului comun – Statul Islamic în Siria şi Irak. Orice cooperare dintre SUA şi Iranul şiit în lupta împotriva jihadiştilor sunniţi va fi condiţionată de un acord între Iran şi puterile occidentale asupra programului nuclear al Teheranului, precizează Obama, potrivit The Wall Streeat Journal.

Scrisoarea preşedintelui Obama a fost ţinută la secret din raţiuni diplomatice, pentru ca SUA să nu irite şi mai mult state precum Israel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, ţări extrem de sensibile la problema dosarului nuclear iranian. Pe fondul unei apropieri percepute a SUA de noua putere moderată de la Teheran, Israelul şi Arabia Saudita au început să adopte poziţii comune faţă de Washington şi să se susţină reciproc.

Iranul şi grupul “5+1” (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) încearcă să ajungă la un acord care să permită Republicii Islamice să dezvolte un program nuclear eminamente civil, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale la care ţara este supusă începând din 2006. Termenul limită a fost stabilit pentru 24 noiembrie. Însă în cursul acestei săptămâni, după scrisoarea trimisă de Barack Obama, administraţia americana vorbeşte pentru prima data despre posibiltatea prelungirii acestui termen. “Vom şti mai bine dacă se va putea încheia un acord sau nu până la termenul limită, după vizita secretarului de Stat în Oman. Dacă se va extinde termenul, întrebarea este: în ce condiţii?”, a declarat un oficial american pentru The Wall Street Journal.

Preşedintele Obama a iniţiat negocieri secrete cu Iranul în 2012, în capitala Omanului, însă a anunţat aliaţii sunniţi din regiune şi Israelul abia în 2013. Obama i-a mai trimis două scrisori ayatollahului Khamenei în 2009, în care cerea îmbunătăţirea relaţiei bilaterale. Khamenei nu a răspuns niciodată direct acestor mesaje.

Republica Islamică a mobilizat deja trupe din cadrul Gărzilor Revoluţionare împotriva Statului Islamic, precum şi avioane şi a trimis consilieri militari pentru noul premier irakian Haider al-Abadi, un apropiat al Iranului.Numai că Teheranul nu vede cu ochi buni implicarea SUA în combaterea mişcării jihadiste, după cum a declarat chiar ayatollahul Khamenei, luna trecută.

“America, sionismul şi în special expertul în răspândirea diviziunilor – guvernul imoral al Marii Britanii – şi-au intensificat eforturile de a crea diviziuni între şiiţi şi sunniţi. Ei au creat Al Qaeda şi Statul Islamic pentru a crea diviziuni şi pentru a lupta împotriva Republicii Islamice, însă astăzi aceste creaţii s-au întors împotriva lor”, a spus ayatollahul Ali Khamenei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.