Sebastian Ghiță se roagă de colegi. Numele lui Ponta, în dosar

Sebastian Ghiță a declarat vineri că le va cere colegilor din Parlament să nu încuviințeze cererea DNA de reținere și arestare a sa și că va aduce, marți, la Comisia juridică, dovezi prin care va dovedi că este nevinovat.

„Pare un dosar voluminos, dar, ținând cont că e vorba doar despre denunțuri și că toate seamănă între ele și că vin de la niște denunțători cel puțin curioși pe care am să-i prezint colegilor din Comisia juridică, nu cred că sunt elemente care să-mi ocupe foarte mult timp. Deputaților din Comisia juridică o să le prezint, în primul rând, calitatea denunțătorilor și o să o fac și publică să știți toți cum arată astăzi un denunțător în România cu peste 10 dosare penale și nu știu câte arestări și dacă un astfel de personaj reușește să-și dărâme anchetatorul, dacă un astfel de personaj, după ce este închis de către un procuror-șef, după ce este arestat și trimis în judecată reușește cu un denunț să îl trimită el în închisoare pe procuror, apoi nu știu cine cui face dosare aici”, a afirmat deputatul la Comisia juridică, unde a venit să-și studieze dosarul.

Întrebat dacă se așteaptă ca, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, votul să fie favorabil cererii DNA, Ghiță a spus: „Am încredere în judecata colegilor mei și îi voi ruga să nu încuviințeze această cerere. Chestiunea cu imunitatea parlamentarilor este falsă. Nu putem discuta despre faptul că un parlamentar nu poate fi cercetat anchetat sau trimis în instanță și judecătorii să decidă. Discutăm despre faptul că un parlamentar trimis aici de cetățenii României să asigure o majoritate poate fi oricând sau nu arestat, iar eu cred că în toate țările civilizate regula este ca parlamentarii să nu poată fi arestați decât după ce un dosar se judecă”.

Sebastian Ghiță a precizat că, în ce privește dosarul care se află acum la Parlament, este „absolut nevinovat” și că pare „o veșnică încercare de a i se pune lucruri în cârcă”.

Numele lui Victor Ponta apare în dosarul deputatului Sebastian Ghiţă

DNA menţionează, în referatul prin care cere încuviinţarea arestării deputatului Sebastian Ghiţă, că Victor Ponta i-ar oferit o funcţie de conducere procurorului Liviu Tudose, magistratul fiind în prezent arestat preventiv pentru că i-ar fi furnizat informaţii dintr-un dosar lui Sebastian Ghiţă.

Ponta i-ar fi promis procurorului Liviu Tudose funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcție la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.

Procurorii redau în document o declaraţie dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susţine că „în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată”, se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorpuţie, consultat de agenția Mediafax.

Informaţia a fost confirmată şi de unul dintre martorii din dosar, susţin procurorii, potrivit căruia „în cursul anilor 2013-2014, în timp ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti instrumenta dosarul, pentru a-l recompensa pentru sprijinul informativ acordat, Ghiţă Sebastian i-a facilitat lui Tudose Liviu o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care a avut loc în Bucureşti, prilej cu care procurorului i s-a oferit funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă” acesta precizând şi că „pentru a justifica desele întâlniri pe care le are cu procurorul general Tudose Liviu, Ghiţă Sebastian i-a propus acestuia să devină naşul de cununie al unui apropiat de-al său, lucru care s-a şi materializat în cursul lunii august 2013, la eveniment fiind prezent şi Victor Ponta care a stat la masă cu procurorul general”, se precizează în documente.

În acest dosar în care Ghiţă este acuzat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, au fost arestați preventiv doi procurori şi doi poliţişti.

Este vorba despre fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, dar și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, acuzați că au divulgat informaţii secrete.

Detalii despre acuzațiile aduse lui Sebastian Ghiță AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.