Șefii protocolului și personalului prezidențial, răsplătiți cu creșterea salariilor

Delia Dinu şi George-Vladimir Duhan au fost numiţi la sfârșitul acestei săptămâni consilieri prezidenţiali. Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretele. Delia Dinu şi domnul George-Vladimir Duhan au deţinut, până la data de 1 iulie a.c., funcţia de Consilier de Stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Dinu va fi deci consilier prezidențial la Departamentul Protocol, iar Duhan la Departamentul Managementul Resurselor. Această scurtă veste inserată fără alte comentarii în fluxurile de știri se traduce însă în majorări semnificative ale salariilor celor doi.

Cât câștigau ei până la noua numire? Delia Dinu are trecut în declarația de avere un venit din salariu de 67.651 lei, ceea ce înseamnă înseamnă că lunar a ridicat o leafă de 5.637 lei. George Vladimir Duhan a declarat că indemnizația sa a însemnat în total, într-un an, 54.943 lei, ceea ce se traduce printr-o leafă lunară de 4.578 lei.

Cu cât le vor crește celor doi salariile? În lipsa unei grile de salarizare transparentă a personalului de la Cotroceni, se poate calcula în funcție de lefurile declarate de ceilalți consilieri prezidențiali. Aceștia și-au declarat, potrivit declarațiilor anuale de avere postate pe 15 iunie 2016, un salariu în jur de 10.000 de lei. De pildă Leonard Orban, consilierul pentru afaceri europene, a declarat venitul anual încasat net în anul 2015 de 105.301 lei, o medie lunară netă deci de 8.775 lei. Un alt consilier prezidențial, Andrei Muraru, consilierul pentru relația cu autoritățile publice și societatea civilă, a declarat un venit anual încasat de la Administrația prezidențială de 107.446 lei, fără să precizeze dacă este venitul net sau brut. Rezultă că și el a încasat lunar suma de 8.953 lei. Viitoarele salarii ale lui Dinu și Duhan vor crește deci la nivelul acestor salarii, ei urmând a ridica de acum încolo lunar o leafă de aproape 9.000 de lei. Cu șanse să crească și mai mult, având în vedere preocuparea autorităților pentru creșterea lefurilor acestor categorii de funcționari publici.

Cine sunt însă cei doi și ce au făcut să merite ca statul român să le acorde aceste lefuri uriașe?


Delia Dinu are 40 de ani, și-a finalizat studiile la Sibiu. Ea este ofițer SPP si a lucrat la Departamentul de Protocol de la Cotroceni 2005, iar din august 2012 a primit funcția de consilier de stat. E cunoscută ca fiind umbra președinților. Și-a trecut în palmares ordine și medalii, cel mai recent ordin fiind acordat de Traian Băsescu în anul 2014, respectiv Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer. Klaus Iohannis a păstrat-o pe funcție. În afara faptului că se ocupă de protocolul prezidențial, Dinu s-a remarcat prin faptul că deși ar fi trebuit să se ocupe inclusiv de ținuta primei doamne la diversele evenimente publice, nu a făcut-o. Dovadă criticile încasate de Carmen Iohannis care în diferite situații a făcut diverse gafe vestimentare, consemnate de întreaga presă.

Șefa de Protocol de la Palatul Cotroceni este unul dintre puținii oameni de baza pe care Iohannis i-a păstrat după plecarea lui Traian Băsescu. S-a speculat chiar faptul că Delia Dinu a fost păstrată de actualul președinte pentru că este, la fel ca și el, sibiancă. Mai mult, se părea ca Iohannis i-ar fi fost chiar, la un moment dat, în liceu, profesor acesteia. În luna septembrie 2009, Monitorul de Sibiu l-a surprins într-o duminică pe primarul de atunci al Sibiului luând prânzul la un restaurant de lux din oraș. Cu acea ocazie s-a aflat că Iohannis a fost invitat la nunta fiului lui Ion Dinu. Invitația a venit chiar din partea socrului mare. Colonelul Ion Dinu este fostul șef al Cercului Militar Sibiu. Fiica sa, Delia Dinu, era la vremea respectivă ofițer SPP, responsabil cu protocolul la Palatul Cotroceni.

George Vladimir Duhan are 32 de ani, este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. A fost referent, consilier parlamentar și expert parlamentar în diferite structuri asociate Biroului Permanent și comisiilor Camerei Deputaților, în perioada 2006-2010. Colaborator al fostului președinte Bogdan Olteanu. Nu se știe cum, s-a învârtit apoi de numeroase poziții în diverse consilii de administrație: CONPET S.A., Regia Autonomă Registrul Auto Român și Societatea de Administrare Active Feroviare – SAAF S.A., la aceasta din urmă fiind și Director General. Este consilier de stat din ianuarie 2015, atribuţiile sale fiind acelea de a conduce Departamentul Managementul Resurselor, având competențe de ordonator principal de credite al instituției prezidențiale. Prin el deci se fac toate angajările și plățile de la Palatul Cotroceni.

Nu este de omis nici amănuntul că de creșterea lefurilor de la Administrația Prezidențială s-a ocupat personal Gabriel Oprea în perioada mandatului său de prim-ministru interimar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lavinia Ionescu 21 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.