Şeful spionajului german vrea să dea jos milităria din pod

Şeful spionajului german (BND) a decis să reorganizeze serviciul, astfel încât să nu mai apară scandaluri precum cel legat de activităţile desfăşurate de National Security Agency din SUA.

Potrivit publicaţiei The Local, care citeaza Suddeutschezeitung, Gerhard Schindler le-a transmis colegilor săi din conducerea BND că doreşte să readucă sub controlul centralei nu mai putin de 6.500 de agenţi care ar fi ajuns să acţioneze de capul lor. Până acum, activitatea BND era realizată de către agenţi care lucrau în centrală şi cei aflaţi în celule separate. Spre exemplu, interceptările care s-au realizat pentru NSA – prin care BND a spionat state aliate din Europa şi mai multe companii mari din Germania – erau împărţite între postul de ascultare de la Bad Aibling şi fostul cartier general al agenţiei, de la Pullach. Este unul dintre motivele pentru care apar deseori probleme de comunicare, care s-au agravat şi mai mult după ce sediul central al BND s-a mutat la Berlin, spune Schindler.

Niciunul dintre oficialii din BND nu s-a simţit responsabil pentru activităţile de la Bad Aibling, aceasta fiind o explicaţie pentru tăcerea de ani de zile în ce priveşte acţiunile de spionaj ale NSA. Legea germană stabileşte clar că BND nu poate spiona partenerii din NATO şi instituţiile europene în beneficiul altui stat în afara de Germania. Însă agenţii germani au urmărit comunicaţiile Airbus, ale Comisiei Europene sau ale preşedintelui Franţei, după ce au primit coordonatele necesare de la americani.

Aceasta situiaţie s-a întins pe parcursul mai multor ani, cu toate că şefii BND şi funcţionari de rang înalt din cancelaria federală aveau ştiinţă de acest fapt.

Acum, şeful BND doereşte reorganizarea serviciului. Potrivit Suddeutschezeitung, Schindler doreşte să angajeze observatori externi pentru suprevizarea reorganizării. Nu se ştie daca printre aceşti observatori nu vor figura şi ceva agenţi străini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.