Sigla SRI – ilegală și imorală

Deviza SRI s-a schimbat peste noapte. A devenit „Patria a priori“. Mai pe limba milițianului, „Patria înainte de orice“. Dacă patria este reprezentată de comanda șefului său și acesta îi cere ofițerului tîmpenii, el poate minți, fura, ucide, nenoroci oameni etc. Ceea ce înseamnă că în numele patriei SRI poate comite orice. Acoperirea acestei devize se poate întinde peste eroism și crimă, peste devotament și sacrificiu, peste datorie și imoral. Dacă folosește patriei, e bun, chiar dacă este ilegal sau imoral, pare să spună SRI prin noua sa deviză.

Iată ce comentariu am găsit pe un site, referitor la noua siglă:

„Nu știu ce o fi în capul celor de la SRI, însă cert e că gnoseologia nu prea le este cunoscută: dovadă stă motoul pe care l-au ales. În filozofie/logică (cam singurele domenii unde e folosită sintagma), «a priori» are un sens bine definit: «anterior experiențelor», «bazat doar pe rațiune», astfel că pare greu de crezut că s-ar putea aplica patriei.

Pe site-ul instituției găsim cîteva explicații elucubrante, dar nu se intră în prea multe detalii care să explice ce ar crede că înseamnă «Patria a priori»; fragmentului i s-ar potrivi doar eticheta «beție de cuvinte»: «Deviza heraldică aplicată la baza scutului – PATRIA A PRIORI – completează compoziția, evidențiind în ansamblul simbolic esența misiunii SRI de a proteja securitatea națională prin loialitate, profesionalism și adevăr, recunoscând valoarea incontestabilă și fundamentală a Patriei».

Nu am dovezi, dar pare că motoul s-ar fi vrut ceva similar lui «Deutsche über alles», probabil «Patria mai presus de orice» sau «Patria înainte de toate», dar pînă la urmă a ieșit cu totul altceva!“

Să revenim la siglă și la deviză. Ele au fost lansate pe 2 februarie 2012, pe final de regim Băsescu. Atunci SRI și-a schimbat sigla, insigna și deviza, prevăzute prin Legea 14/24 februarie 1992. Acestea au fost abandonate în favoarea unor însemne stilizate și a unei devize cu altă semnificație. Prima siglă, insigna și deviza au fost adoptate ca anexe la o lege organică în 1992. Abrogarea prevederilor legii din 1992 (care include sigla, insigna și legitimația, inclusiv deviza) ar fi trebuit operată cu prevederi ale unei legi cu același regim. Or, SRI a socotit că deviza, sigla și insigna adoptate în 1992 sunt depășite din toate punctele de vedere și trebuie inițiată o restilizare a acestora. Grafic, aprecierea poate fi considerată corectă. Numai că noua formă trebuia trecută printr-o aprobare a Parlamentului. Ceea ce nu s-a produs. Tacit, noile versiuni au fost folosite fără acoperirea legală de rigoare, singura care le-ar fi putut înlocui pe cele din 1992. Restilizarea siglei nu presupunea însă și o schimbare a devizei „Patrie și onoare“. Ea răspundea perfect misiunii SRI.

Care este diferența între prima deviză a SRI și cea folosită după operațiunea de stilizare? „Patria a priori“ înseamnă în românește „Patria înainte de toate“. Sună frumos, în ciuda caracterului său exclusiv. Conține o ierarhizare fără dubii, categorică. Numai că noua siglă a eliminat orice referire la altă valoare morală sau de altă natură. Precedenta, de la înființarea Serviciului, pe lîngă patrie, mai avea și onoare. Or, onoarea prevăzută în deviza SRI prin legea de înființare avea o anume importanță. Onoarea este una dintre valorile morale cele mai înalte între cele cunoscute în existența omului. Patria și onoarea îl așază pe om la întîlnirea între cele mai importante valori. Îl leagă de țară, de familie, de ansamblul de legi, de cultură, de instituții, dar și de toate celelalte. Un ofițer de onoare nu minte, nu fură, nu înțelege să participe la distrugerea unor firme sau la încropirea de dosare care să-l ducă pe cetățean la o pedeapsă nedreaptă. Un ofițer de onoare nu acceptă să cheltuiască 10.000 de euro per operațiune fictivă și să semneze pentru bani. Un ofițer de onoare nu se folosește de prostituate ca să ajungă la oameni pe care să-i șantajeze. Și așa mai departe. Un ofițer fără onoare este gata de orice, de la sălbăticie la crimă și încălcarea legilor.

„Patria a priori“, adică „Patria înainte de toate“, chiar și fără onoare, a permis folosirea curentă a practicilor neortodoxe și introducerea celor 11 măsuri stabilite în secret de CSAT sub conducerea lui Traian Băsescu.

Eliminarea cuvîntului (a valorii morale) „onoare“ a deschis SRI calea spre situația scandaloasă de acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.