Simpozion internațional „Paul Goma – 80 de ani”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează joi simpozionul internațional „Paul Goma – 80 de ani”, care va avea loc, începând cu ora 9.30, la Jockey Club din Bucureşti (Str. Episcopiei nr. 9).

„Lucrările simpozionului se concentrează pe rolul jucat de Paul Goma – acest „Soljenițân al României”, cum îl numea Eugen Ionesco – în formarea unei dizidențe românești anticomuniste după modelul Cartei 77 și cunoscută drept „mișcarea Goma”. De asemenea, în centrul dezbaterilor se va afla importanța lui Goma pentru revitalizarea exilului românesc și a luptei pentru drepturile omului în plină perioadă totalitară. Momentul aniversar țintește așadar activitatea sărbătoritului de dinaintea căderii regimului Ceaușescu. În acest context, polemicile din postcomunism generate de o personalitate complexă nu fac obiectul evenimentului organizat de IICCMER”, menționează institutul într-un comunicat transmis miercuri.

Printre invitaţi se numără Liviu ANTONESEI, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Flori BĂLĂNESCU, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București; reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România, Matei CAZACU, Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, Ana-Maria CĂTĂNUŞ, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București, Liliana COROBCA, expert IICCMER, Dan CULCER, critic literar și jurnalist, Aliona GRATI, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ioana Macrea TOMA, Open Society Archives, Central European University, Budapesta, Sergiu MUSTEAȚĂ, Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Radu NEGRESCU-SUȚU, scriitor și ziarist, membru activ al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și al Uniunii pentru Regele Mihai (UPRM) din Franța, între 1990 și 2000, Ion SIMUȚ, Universitatea din Oradea, Mariana SIPOȘ, scriitoare, traducătoare, critic și istoric literar, Andrei ȚURCANU, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei; prof. univ. la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.