Sistemul cleptocratic de la Atena este falit, stânga radicală este favorită

Partidele politice din Grecia se pregătesc pentru o a doua campanie electorală în doar trei luni, iar un sondaj de opinie realizat pentru publicaţia Kathimerini arată că stânga radicală (Syriza) va câştiga pe 17 unie în faţa conservatorilor din Noua Democraţie, cu 28% din voturi, faţă de 24%. Aceasta ar aduce pentru Syriza, care se opune respectării angjamentelor asumate faţă de UE şi FMI, o primă electorală de 50 de mandate în parlament.

Pe locul al treilea se clasează socialistii din PASOK, cu 15% din voturi, urmaţi de Grecii Independenţi, o formatiune de dreapta care se opune acordurilor cu UE şi FMI, cu 8%. Stânga Democratică (proeuropeană, însă care se opune acordului cu FMI) va aduna 7%, comuniştii 5%, iar neonaziştii din Zori de Aur ar obţine 4,5%. Pragul electoral este de 3%.

The Wall Street Journal insistă însă pe sondaje care îi dau câştigători pe conservatori, cu 23-24%, şi pe faptul că Noua Democraţie şi-a unit forţele cu Alianţa Democratică, un partid format din disidenţi din rândul conservatorilor.

Pentru comentatorul politic Stavros Lygeros, autorul volumului “De la cleptocraţie la faliment”, rezultatul alegerilor este previzibil, scrie Der Spiegel. Syriza şi liderul acestei coaliţii a stângii radicale, Alexis Tsipras, vor fi marii câştigători.

Syriza nu are un proiect pentru salvarea Greciei. Chiar şi Giannis Dragasakis, parlamentar Syriza şi absolvent al London School of Economics, spune că “fără ajutor, Grecia nu poate supravieţui”.

Electoratul preferă această formaţiune doar pentru că nu a făcut vreun târg cu vechiul sistem. Tsipras nu a promis că va înlocui “barbarismul dictatelor austerităţii” impuse de UE şi mai cu seamă de Germania. Tsipras susţine doar că europenii blufează şi că, în cele din urmă, vor împrumuta Grecia fara a mai cere Atenei să-şi plătească datoriile scandente. Cetăţenii nici nu cer stângii radicale un proiect viabil, fiind seduşi de imaginea liderului Alexis Tsipras, care, la 37 de ani, cu un venit de 48.000 de euro anual, cu o motocicletă de fabricaţie germană şi un apartament mic în capitală, este pentru greci întruchiparea modestiei în politică.

Stavrios Lygeros vorbeşte despre ruperea unui contraxct social nescris în virtutea căruia, până acum, politicienii din cele două mari partide (PASOK şi Noua Democraţie) primeau voturile cetăţenilor, cărora le ofereau slujbe bugetare bine plătite şi valuri de beneficii sociale. Acum, “sistemul cleptocratic care a creat aceste conditii morbide este falit”, iar contractul nu mai poate fi respectat, spune Lygeros.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.