Sondaj pentru Bac: „1% pică România din UE”

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, încep luni, cu testul de Limba şi literatura română, iar freamătul în rândul celor care dau examenul maturității este ca de fiecare dată mare. Ce subiecte le vor „pica” elevilor? Întrebarea aceasta a încins internetul.

Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor, care dă și el Bacalaureatul, a oferit un răspuns plin de umor duminică pe pagina sa de Facebook.

„În urma unui sondaj ad-hoc, mâine (luni – nr.) avem următoarele șanse: 30% pică „Iona”, 21% pică Guvernul, 18% pică Caragiale, 15% pică Bacovia, 5% pică curentul, 3% pică Lovinescu, 2% pică sistemul de învățământ, 1% pică România din UE.
Restul de 3% se împarte proporțional între celelalte opere. Vă asigur că sondajul meu, oricum ar fi, e mai legitim decât toate balivernele de pe grupuri, site-uri, forumuri șamd”, a scris duminică acesta pe Facebook.

După proba scrisă la Limba și Literatura Română, marţi, 5 iulie, se va desfăşura proba de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie şi Matematică. Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului şi specializării este programată vineri, 8 iulie.

În funcţie de cele două criterii, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.
Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidaţi din toate promoţiile, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea și obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

În 2015, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalureatului a fost de 67,9% după rezolvarea contestaţiilor, cu peste şapte procente mai mare decât în 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.