×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:21
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Avertisment pentru România, țară cu creștere economică record
Statele care au căzut de pe cai mari

România a consemnat cea mai mare creștere economică în prima jumătate a anului 2017 din UE, 5,8%, prilej pentru guvernanți de a-și lăuda realizările. Însă, această creștere ascunde îngrijorări foarte mari pentru că deficitul bugetar aproape s-a dublat în 2017 iar investițiile din bani publici care s-au redus la jumătate, ajungând la un minim al ultimilor ani. În situația României de azi s-au aflat mai multe stat în perioada 2006-2007, adică anii de dinaintea crizei economice mondiale. Aceste state au avut creșteri mari însă din pricina dezechilibrelor ecnomice au fost ulterior printre cele mai afectate. Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă Grecia, țară care a avut o creștere economică de +5,7% și +3.3% în 2006 și, respectiv, 2007, dar care a fost urmată de șase ani consecutivi de scădere economică din cauza nivelului ridicat al datoriei guvernamentale. Irlanda a avut creștere economică de +5,9% și +3,8% în 2006 și, respectiv, 2007, urmată de scădere economică de -4,4% și -4.6% în 2008 și, respectiv, 2009 cauzată de problemele din sistemul bancar și de deficitul ridicat. Spania a avut creștere de +4,2%, +3,8% și +1,1% în anii 2006, 2007 și, respectiv, 2008, urmată de scădere de -3,6% în 2009 cauzată de criza bulei imobiliare, precum și a deficitului ridicat. Portugalia a înregistrat o creștere economică de +2,5% în 2007 pentru ca, în 2009, să aibă o scădere economică de -3% și a intrat în criză din cauza lipsei productivității și a nivelului mare al datoriei publice. Țările baltice, Estonia, Lituania și Letonia, au înregistrat creșteri economice de peste zece procente în 2006 - 2007 urmate de scăderi tot de peste zece procente în anii următori din cauza dependenței de exporturi. "Numitorul comun al tuturor acestor state este următorul: în spatele unei creșteri economice ridicate s-au ascuns dezechilibre economice, la fel cum are și România în prezent și cum a avut și în 2008", susține europarlamentarul Siegfred Mureșan. În anul 2008, pe vremea guvernului Tăriceanu, sprijinit tacit de PSD, România a avut o creștere economică de 8,5% și un deficit uriaș de 5,7%. A urmat criza, cu o scădere economică brutală, ce s-a lăsat cu tăieri de 25% a salariilor bugetarilor.

Acum, ca și în 2008, motorul creșterii economice îl reprezintă consumul. Atunci ca și acum, consumul este stimult de politici economice prociclice, adică se stimulează o creștere care este oricum. Politica prociclică poate conduce economia la o situaţie nesusutenabilă întrucât taxele deja scăzute şi salariile crescute nu mai pot fi susținte. S-au mărit salarii și pensii și au scăzut taxele și impozite. Este cea ce s-a întâmplat în 2008. Deficitul bugetar s-a triplat atunci în doar câteva luni, împrumuturile au devenit tot mai scumpe, România a apelat din nou la expertiza nedorită a FMI. Partea cea mai dificilă a economie s-a consumat în ultima parte a lui 2008, când a fost o criză de lichiditate, iar șocul cel mare s-a simțit în 2010, când Guvernul Boc a decis creșterea TVA de la 19 la 24%. Acum, avem investiții sunt mai mici iar datoria publică este de patru ori ca în 2008. În plus, țara are mai puțini oameni, pentru că mulți români au plecat afară. Asta înseamnă că resursă inestimabilă, capitalul uman, este slăbită. Iar creșterea economică de nivelul celei atinsă de România în primele șase luni ale anului va duce la creșterea prețurilor. "Este modul simplu prin care economia semnalizează că începe să se (supra)încalzească. Banca centrală, foarte ciudat de altfel, spune ca va permite inflației să crească mult peste ținta până să intervină cu creșterea dobânzilor. Eu nu cred că BNR nu-și va respecta mandatul - stablitatea prețurilor cu inflație de 2.5%. Urmează dobânzi mai mari, și asta repede", susține senatorul Florin Cîțu.

Avansul economiei noastre este nesustenabil, în condiţiile deteriorării echilibrelor macroeconomice, consideră Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania. "Considerăm că dinamica PIB-ului din semestrul unu este nesustenabilă, aspect confirmat de climatul investiţional dificil, tergiversarea reformelor şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice. Pentru a doua jumătate a anului curent, ne aşteptăm la decelerarea economiei interne, pe fondul disipării impactului noului Cod Fiscal, acumulării de tensiuni şi dezechilibre în economie (cu impact asupra costurilor de finanţare), într-un context internaţional caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criză şi ieşirea graduală din relaxarea monetară", susține Rădulescu. Un raport publicat de Raiffeisen Bank indică faptul că principalul motor al creşterii economice va rămâne consumul.

Cosmin Pam MateiPublicat Vineri, 18 august 2017
1689
 | 2
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lili
-2
Stati linistiti, Dragnea a promis ca PSDul NU va taia niciodata Salariile si Pensiile Romanilor, asa cum a facut T Basescu! Stati linistiti!!! E bine, e foarte bine, dl Dragnea ne-a speriat putin saptamana trecuta cand in interviul dat Romaniei TV-PSD a vorbit despre COLAPSul Romaniei din Septembrie! Dar e bine, aseara la Antena 3 la Adrian Ursu, Olguta si Misnitrul Economiei Mihai Fifor au vorbit despre "Cifrele spectaculoase de la Guvern pentru toti romanii", e bine, e foarte bine!!! NUmai ca, surpriza mare, aseara Olguta NU a mai vorbit despre cum vor creste salariile si pensiile Romanilor in continuare Conform Programului de guvernare, votat de Romani! Nici un cuvintel pe subiect, "Biblia" PSD a disparut din vocabularul Olgutei! De ce oare?! S-o fi dat Alerta pe la PSD ca e COLAPSul pe drum?!!!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+15
Cine-a pus umarul din greu la falsificarea starii financiar-contabile a Greciei? Goldman Sachs, unde-i acuma Barroso, fostul sef al Comisiei Europene. De ce nu-ncepeti de-acolo?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Dragos
+8
Cifrele sunt corecte! Problema este, pt cine este cresterea economica!? In nici un caz pt cetatenii care chiar o realizeaza... Aceste cifre vor face ca si alte corporatii multinationale sa vina aici pt a culege roadele facute de cei multi...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Citadin @ Dragos
0
Degeaba sunt corecte cifrele, daca iese tot afara! E si firesc sa fie colaps in septembrie apoi! sa lase 10% si asti multinationali...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Dan
+7
Pe scurt : capitalism de rahat.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
gelu @ Dan
+12
Capitalismul este o hotie pe fata ambalata frumos in lupta pentru impunerea democratii planetare.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 38 minute