×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 25 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Criticii o taxează
Stilul Angelei Merkel, un risc la adresa democrației

Cu şomajul ajuns la cea mai mică rată din istoria ţării, cu o inflaţie extrem de redusă, cu o industrie care duduie şi care asigură prosperitatea şi stabilitatea, cancelarul Angela Merkel nu le promite alegătorilor decât „o Germanie în care trăim bine şi fericiţi“. Acesta este sloganul electoral al Uniunii Creştin Democrate pentru alegerile de pe 24 septembrie. Criticii cancelarului, dar şi publicaţii liberale care i-au stat alături „liderei lumii libere“, precum The Economist şi Foreign Policy, consideră însă că maniera Angelei Merkel de a face politică este dăunătoare pentru democraţia germană şi europeană.

Formula lui Merkel „poate să funcţioneze în realitatea germană actuală, concentrată spre centrul politic, însă nu este o soluţie pe termen lung“, scrie pentru HuffPost Deutschland jurnalistul Josh Groeneveld. „Germania are nevoie disperată de idei noi. Sunt necesare recuperări în digitalizare, educaţie, piaţa muncii, modernizarea economică.“ Aşa cum a făcut-o şi în ceilalţi 11 ani în fruntea ţării, Merkel nu vine cu nimic nou şi se ascunde în spatele rezultatelor economice datorate reformelor la care a recurs fostul cancelar Gerhard Schroeder şi în spatele coabitării cu social-democraţii. În cele două mandate în care a guvernat ţara împreună cu rivalii de centru-stânga, Merkel le-a furat ideile (începând de la trecerea la energia verde şi terminând cu decizia recentă de a da undă verde căsătoriilor între persoane de acelaşi sex), iar atunci când guvernarea a avut probleme, Merkel a reuşit să convingă electoratul că vina nu aparţine creştin-democraţilor.

Germania anesteziată

Însă lumea se schimbă chiar şi pentru Germania, scrie The Economist. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, doreşte să aprofundeze integrarea zonei euro, demers în care germanii văd mâna celorlalţi europeni intrând în buzunarul lor. Preşedintele SUA face presiuni uriaşe asupra Berlinului pentru a investi 2% în Apărare. Giganţii industriei auto germane sunt acuzaţi că au constituit un cartel pentru a trişa în ceea ce priveşte poluarea. Germania nu se mai poate opune mult unui acord de liber schimb în care prima vioară vor fi multinaţionalele de peste Ocean. Fibra societăţii germane este modificată de valul de 1,2 milioane de imigranţi din 2015 și 2016. Reacţia guvernului Merkel la aceste provocări este nulă. „Performanţele trecute nu sunt un indicator al succeselor viitoare“, avertizează comentatorul Stephan Richter, citat de The Economist.
Întreaga politică germană a intrat în această logică a „anestezierii“ adusă de Merkel. Social-democraţii, liberalii şi ecologiștii, celelalte mari partide au acceptat depolitizarea vieţii politice impusă de Merkel, în virtutea „binelui şi fericirii“ pe care le-a adus germanilor. Este periculos, arată analiştii germani şi anglo-saxoni, pentru că aceasta lasă politica adevărată, vie, militantă, la mila Alternativei pentru Germania şi a Partidului Stângii (formaţiuni de la extremele spectrului politic).

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 16 august 2017
1526
 | 3
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Florin
0
Da ,vor trai bine merci si fericiti ,incalecati de migratori pt.care nici nu exista legi in Germania. Vor munci si vor plati fericiti taxe si impozite si pt. sustinerea migratorilor si familiilor lor ,care in veci nu-si vor aduce vreo contributie la pib-ul german , mai fiind si promotori de infractiuni si ilegalitati.Astfel, migratorii vor trai fericiti pe spatele contribuabilului neamt .Bravo merkel si grupului tau.
Publicat Marţi, 22 august 2017
+Răspunde
cib
+1
@Roman Simplu: Si Hitler stia...
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Român Simplu @ Cib @ cib
+1
Așa este. Și Hitler avea consilieri tăcuți. Lumea însă, în marea ei majoritate nu știe. Dar vorbește... Eu știu sigur că nu sunt sigur dacă știu... De aceea încerc să mă documentez. Îmi fac și notițe pentru a înțelege ;-) Totuși pentru mine ideea de a o compara pe Merkel cu Hitler, nu mă inspăimântă, pe cât mă face să cred că îmi scapă ceva rațional. Ori ceva mai puțin logic raportat la ce cunoaștem atât eu cât și dumneavoastră despre situația de fapt? Vă rog, precum am scris mai sus, oferiți-mi dovada unor notițe sustenabile. Cu stimă.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Anjelika,sultana UE autoincoronata
+6
Jermania n-a fost democrata niciodata in istoria sa de 2 mii ani, a fost condusa mereu de imparat, kaiser, fuhrer etc. Va deveni ea vreodata tara democrata ?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Vidoque
+5
Merkel versus libertate reala si democratie clasica, e perceputa in genul tableta, internet, facebook, etc versus literatura, carte scrisa, cultura profunda. Aici e lupta! Bune si primele, foarte bune si utile dar ca unelte si instrumente nu ca scop in viata! Pana acum au castigat tabletele, adica modul de trai, nu pot sa ii zic si mod de gandire, merkelian. Oare pana cand trairea metabolica, a oamenilor "destepti" dar nu si inteligenti va fi zeificata? Cat va mai dura, intreb si eu, pana se vor separa apele? Nu mai e mult si vom vedea finalul. In natiunea germana nu mai am incredere. Iar o kacha nemtii si de data asta chiar fara motiv?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Ein Hoch auf Merkel und Deutschland
-10
Ce bine ar fi ca toată bătrâna Europă să fie la nivelul Germaniei...... Merkel a făcut un job bun din cancelaria din Berlin......Martin Schulz a dovedit că Europa se destramă si se îneacă in coruptie cat tim a fost la Bruxelles......, nu are ce aduce bun germanilor !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+2
@Marchevici : alternativa la Merkel, Martin Schultz, e-un dezastru absolut. Si pentru tara lui, si pentru Europa. Asa ca, mai usor la deal cu boii mici.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Czestochowa
0
Gelu @ Felicitari pentru acest comentariu pertinent .
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+14
A iesit, asa cum au vrut ei, de aceea Merkel, a primit Premiul Kalergi, pt. ca a aplicat ceea ce a scris KALERGI in 1922, scrie pe YUTOUBE, iar PAPA, Premiul CARLO MAGNO, punct. Imperiul Roman , il avem, sclavii ii avem, PONTIFUL , sau IMPARATUL il avem. Mai ajustam putin Religiile in una singura , adica INCHIZITIA, sau SHARIA...aveti NOUA ORDINE MONDIALA... sau NEOMARXISMUL, cum spune SOROS. El, a spus ce vrea, a gasit mercenarii, vina e a celor buni, pt. ca au stat deoparte.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Gelu
+29
Merkel este de departe prima responsabila fata de valul imens de musulmani analfabeti care au invadat Europa si au comis nenumarate ilegalitati dar si de tendinta de musamalizare si gasire de scuze, inventarea de motive gen bolnav psihic, schizofrenica corectitudine politica in care cetatenii propriei tari sunt umiliti si alungati doar pentru a face musulmanii sa se simta bine, bagarea pumnului in gura oricarui individ care facea comentarii negative la adresa hoardelor de salbatici, au ajuns imigrantii sa aiba mai multe drepturi decat cetatenii germani, sa nu mai pomenesc de modul in care sunt tratati est-europenii fata de musulmanii invadatori, est-europenii care isi vad de treaba, muncesc, platesc taxe in statul respectiv sunt terfeliti de dimineata pana seara de catre presa prin toate tarile in frunte cu Franta, Germania, UK,etc. in timp ce musulmanii invadatori sunt ridicati in slavi, primesc ajutoare sociale, mannca si beau pe banii germanilor, de munca nu vor sa auda, in Suedia deja au format enclave unde si-au instaurat legile lor primitive iar politia nu mai intra. Merkel este direct responsabila pentru acest dezastru major asupra Europei iar pana nu va disparea din viata politica nu se vor aseza lucurile, in special cu privire la bagatul pumnului in gura fata de invazia musulmana, majoritate analfabeta.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Roman Simplu @ Gelu
+7
Merkel, stie cu exactitate ce face. Merkel nu isi atinge varfurile degetelor in nici o situatie färä a sti ce urmäreste. Merkel are consilieri discreti, de talie mondialä, care nu se prezintä lumii si care nu ar comenta ca noi doi pe profilul unor ziare. Merkel are stil politic inconfundabil, este pragmaticä si va deveni o marcä inregistratä a unei Germanii din ce in ce mai puternice. Merkel va rämane in istorie. In istoria scrisä de cei puternici. Va fi salvatoarea celor näpästuiti desi stie cä acei amärati, milioane de refugiati, vor fi sacrificati de Germania. Sunt prosti, inculti si analfabeti, migrantii? Credeti cä marea majoritate a träitorilor pe teritoriu german sunt mai bine pregätiti? Sunt perfecti din punct de vedere german al investitiilor economice. Merkel nu este omul lui Soros, cum Schröder nu este omul lui Putin. Jocul nu este unul linear cu doar douä capete. Putin stie cä Schröder stie cä Putin il suspecteazä. Merkel stie cä a fäcut ce a fäcut in interesul Germaniei. Si nu o doare de Trump, Macron, Putin, Soros, Iohannis ori de noi doi...
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Nume Hadrian @ Gelu
+3
@Roman Simplu @ Gelu :"Merkel stie cä a fäcut ce a fäcut in interesul Germaniei." Iar produsul ei brut pt. Romania e Joiann bun pt. functii de conducere ale Reichului european.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Recomandate
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 14 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 5 ore şi 32 minute
Clauză
Publicat acum 13 ore şi 33 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 4 minute