×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:28
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Triunghiul de la Austerlitz contra Grupului de la Vișegrad
Strategia austriacă pentru „Noua Europă“

Un articol publicat în urmă cu doi ani de publicația The Local compara Austria cu un submarin care observă prin periscop în ce direcţie se îndreaptă „flota“ europeană, pentru ca apoi să iasă la suprafaţă în ape cât mai sigure pentru băncile austriece care au câștigat enorm de pe urma deschiderii estului Europei sau pentru companiile energetice.

Austria a fost, alături de Luxemburg şi Elveţia, ţara care s-a opus cu înverşunare renunţării la secretul bancar, prevăzut chiar în Constituţie. Mulţi oligarhi ruşi şi ucraineni au profitat de aceste facilităţi fiscale, au investit în Austria şi au beneficiat de serviciile corporatiste ale unor personaje importante, considerate ca făcând parte din lobby-ul prorus de la Viena. Preşedintele austriac Heinz Fischer îi întindea covorul roşu lui Vladimir Putin după anexarea Crimeii şi discuta cu el despre proiecte energetice. Însă Austria rămâne curată ca lacrima în presa internaţională, în timp ce suspecţii de serviciu, când vine vorba despre influenţa rusă în UE, sunt Ungaria sau Grecia.

„Submarinul“ austriac iese la suprafață

Politica submarinului, în umbra Germaniei, nu mai este însă viabilă pentru Austria neutră, căci Berlinul începe să-și asume un rol mare în apărarea europeană, iar liderii de la Viena au lansat un proiect regional menit să servească Austriei, dar și Berlinului și Bruxelles-ului. Este vorba despre Triunghiul de la Slavkov (Austerlitz), format din Austria, Cehia și Slovacia, un format regional aparent inofensiv la apariția sa, în 2015, însă care acum pare menit să distrugă Grupul de la Vișegrad și să izoleze Polonia lui Jaroslaw Kaczynski și Ungaria lui Victor Orban. „Declarația de la Slavkov trădează un asemenea nivel de cooperare, încât, dacă ar fi aplicată, Grupul de la Vișegrad ar deveni o formă fără fond“, scria presa ungară chiar în 2015.

Un proiect vienez pe placul Berlinului

Schimbarea politicii Poloniei după venirea la putere a lui Jaroslaw Kaczynski a dat la Viena semnalul reluării acestui proiect, pentru că devenea limpede că politica Grupului de la Vișegrad se va face la Varșovia. La finele lunii iunie 2017, premierii austriac, ceh și slovac s-au întâlnit în cadrul unui summit al noii organizații pentru a vorbi despre „convergența între vechea și noua Europă“, cu alte cuvinte, despre opusul ideilor „iliberale“ și al „contrarevoluției culturale“ promovate de actualele guverne de la Varșovia și Budapesta. Și ca să fie și mai limpede ce înseamnă Triunghiul de la Slavkov, premierul austriac, Christian Kern, a spus, într-un interviu publicat în iulie de Handelsblatt, că există o ruptură vizibilă în Grupul de la Vișegrad, între Polonia și Ungaria, respectiv Cehia și Slovacia. În articolul intitulat „UE nu este un bancomat“, premierul de la Viena a arătat că UE a criticat deseori Polonia și Ungaria, însă acum „trebuie să soluționăm conflictul“, inclusiv prin sancțiuni financiare.
Pentru a fi limpede cine controlează Triunghiul de la Slavkov, o analiză publicată în 2015 de Globsec Policy Institute arăta că guvernul de la Praga dorea să facă referire și la Grupul de la Vișegrad în programul noii organizații, însă s-a răzgândit la insistențele Austriei. „Părintele“ Declarației de la Slavkov și unul dintre diplomații care influențează mult politica externă cehă este Petr Drula, actualmente ambasador al Cehiei la Paris. Viziunea sa este una pro-UE: integrarea europeană va continua, noul guvern care va fi ales în toamna acestui an va duce Cehia în zona euro. Dar cel mai important este că Drula este promotorul unei apropieri tot mai mari de Germania și Austria și vrea ca Triunghiul de la Slavkov, dominat de Viena, să includă în anii următori Croația și Slovenia.

Replica Ungariei

Replica ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto, la declarațiile premierului austriac: „Avem vești proaste pentru el. Nu va merge. Grupul de la Vișegrad este cea mai solidară și mai eficientă alianță din UE“. Viktor Orban a spus că, „până acum, Austria a fost o țară de succes. Jos pălăria în fața lor pentru nivelul de dezvoltare atins de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial“. Însă, a spus Orban, „Austria pierde în politica externă, pentru că nu este o țară NATO și pentru că, deși face parte din Europa Centrală, nu este în Grupul de la Vișegrad. Nu merită să spere că pot rupe unitatea V4. Principiul fundamental al V4 este toți pentru unul, unul pentru toți“.
Lucrurile sunt însă mai complicate decât le prezintă premierul de la Budapesta, pentru că toate formatele de cooperare regională din Europa sunt vizate direct de interesele economice și strategice ale marilor puteri: SUA curtează Inițiativa celor Trei Mări, iar China caută să investească în așa-zisul format „16+1“ din Europa Centrală și de Est. Rusia a fost încântată de inițiativa Triunghiului de la Slavkov, în 2015, și la fel este și acum, atât timp cât ea marginalizează Polonia, unde Kaczynski este unul dintre cei mai înverșunați critici ai Moscovei. Însă o coalizare a Slovaciei și Cehiei sub umbrela germano-austriacă poate să nu fie ceea ce își dorește președintele Donald Trump, care s-a folosit de recenta sa întâlnire cu președintele Poloniei pentru a da o palmă Germaniei și Franței.
Pentru moment, reținem inițiativa Austriei de a reduce influența Poloniei și a Ungariei în Europa Centrală și că a pornit în acest demers acolo unde, în 1805, aliată cu rușii, a suferit o înfrângere usturătoare.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 16 august 2017
4743
 | 4
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sss
-1
Austria e un apendice KGB!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
poleiala @ sss
+5
Austria este parte a Grmaniei fii atent cand citesti, sub sperietoarea ''rusi'' se consolideaza sistemul bancar german si acapararea resurselor energetice din jur, OMV si E.ON cu bani si energie poti dicta preturile/E.ON vinde mai scump gazul decat francezul din Sud. Paradisurile fiscale nu detin economiile pe criterii etnice, acolo ajung cei ce vor sa-si ascunda averile, oare cati din Hermannstadt, prietenosi cu austriecii nu au ceva pus la pastrare sau ''miscati'' prin Miami unde doar banuim, dar dovada ar putea fi intr-un cont din Austria, toate tarile au institutii inteligente cu majuscule, nu-i crede prosti pe unii si destept doar pe unul, toti sunt inteligenti.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
NcM
+4
Mda...ce vad eu din avion?! Pai doua capitaluri se omoara intre ele pe un front neutru, recte UE. Ala rus si ala american. Din articol subinteleg ca cel rus e ala rau', iar cel american e ala bunu'. Problema e ca amandoua o duc bine si vor s-o duca si mai bine, prin fortarea perimetrului de joaca. Nasol e ca, oricare ar castiga, noi pierdem. Nu numai noi, romanii, ci si pălmaşii din Europa (cel putin). Romania oricum se afla in stare flască...pupam moaste si facem slujbe de chemare a ploii, il votam pe Basescu si pe PSD, ridicam catedrale de sute de milioane de euroi, umplem muntii de manele si tone de gunoi, iar unii cu priviri goale sunt in extaz la un selfie cu un puscas marin. Dar sa nu divaghez: rusu' e rau! Americanu' e ala bunu'! Traiasca Bernays!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Anjelika,sultana UE autoincoronata
+17
Imperiul austro-ungar UE a luat in complicitate cu sekuristii din partide pe gratis toate resursele materiale si umane ale tarii ns inchizand fabricile si uzinele si facand sclavi din somerii muncitori ramasi pe drumuri si din copiii lor.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
radu
+13
Tot Germania e in spatele actiunii Austriei care se iluzioneaza cu refacerea imperiului Austro-Ungar!Partial, au reusit in plan economic, dar constructia europeana se va duce naibii tocmai datorita lacomiei germane...
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
sss @ radu
+2
Sfantul Imperiu German,asa se numea pe la 1300,ungurii erau in formare.Austo-ungar dupa 1848,cand au inceput ungurii sa se revolte contra austriecilor,dar tot slugile Vienei au ramas,platind tribut din ce furau prin Transilvania
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Hadrian @ radu
0
pt. sss @ radu Mai atent cu datele ca nu le ai cu astea, la 1300 regatul federativ al Ungariei exista iar abia dupa 1867-68 avem de-a face cu dubla monarhie !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Radu Humor
+14
Faptul că Polonia şi Ungaria, singurele ţări în care păpuşarii n-au reuşit să-şi impună marionetele, le-au cam arătat coorul birocraţilor de la UE , îi face pe cei din urmă să coacă tot felul de planuri de dezbinare şi manipulare după cunoscutul percept satanic după care se conduc : dezbină şi stăpâneşte ! Numai că de data asta cu o Rusie, dar mai ales cu o Chină la pândă, oricând rezultatul poate fi altul decât cel aşteptat de ei. Paradoxal, dar poziţia retrasă a României mi se pare cea mai înţeleaptă de data asta : îi lasă să se distrugă între ei şi dacă va fi cea care va înclina balanţa de partea cuiva, va avea de câştigat mult mai mult !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Hadrian @ Radu Humor
0
Of, Doamne, asa sa fie !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Grig
+1
Interesanta abordarea autorului, numai ca domnia sa nu tine seama de un lucru important (poate cel mai important) : din toata tarasenia asta lipseste Napoleon Bonaparte, marele invingator de la Austerlitz. Niciunul dintre actualele personaje politice europene (si nici Trump sau Putin), nu se pot inalta nici macar pana la glezna celebrului general si Imparat al francezilor, cel care, pentru prima data in istorie, a intrevazut posibilitatea crearii unei uniuni a statelor europene. Adevarul trist, este ca lumea actuala nu are niciun personaj politic de mare calibru care sa contribuie la realizarea unui proiect de anvergura. Restul, o simpla gargara cu ceai de musetel.......
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
sss @ Grig
+2
Cum nu?Merkel,Macron....ca sa nu mai spun KWJ si Orban!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Csalas
+16
Germania si Russia planuiesc o mare alianta economica Euro-Asiatica in care cele doua mari puteri sa faca jocuri militare si economice numai in folosul lor, peste capul UE . China si USA nu vad cu ochi buni refacerea aceastei aliante ce a dus la declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Marea Britanie a iesit din UE pentru ca nu a acceptat leadership-ul german care tot timpul are politici duble; una in interiorul UE, alta in relatia cu Russia. Din pacate UE se va rupe incet si iremediabil si asta multumita Germaniei. Pe de alta parte Turcia lui Erdogan devine tot mai evidnt un lider islamic - in coasta peninsulei balcanice - dorit si acceptat de petrodolarii din zona golfului . Se formeaza noi grupuri de interese iar modificarea granitelor inceputa de Putin in Ukraina se va aplica si in zona de conflict din Orientul Apropiat. Kim Jung Un - instrumentul cu care China ameninta indirect , Taiwan, Japonia si Korea de Sud poate declansa ul de la Sarajevo". Cineva afirma cum ca noi avem un presedinte neamt...... Gresit, noi avem un neamt ( german in lb. rusa), atata tot. Presedinte are Polonia.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
modificarea granitelor inceputa @ Csalas
+2
cu Kosovo, ce, ai uiatat? Nu-ti place adevarul?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Dan
+14
Si noi unde suntem in aceasta ecuatie? Se pare ca nicaieri. Cert e ca nu ne ia nimeni in serios, nici macar acum cand avem un presedinte neamt.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
name @ Dan
+14
ca sa ne ia in serios ar trebui sa avem un presedinte roman, adica roman adevarat, cum am avut de-a lungul istoriei mai vechi, nu sluga cum am avut tot timpul in istoria moderna.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
////// @ Dan
+9
Asta va preocupa, unde este Romania? Cat mai departe de interesele Austriei, a facut destule si noi am acceptat mai nou tot ce-au cerut, la ce o apropiere si mai aproape sub umbrela neclara. Asta este politica imperiala din alte vremuri : 'Altii sa se razboiasca, tu, Austrie, nunteste!''Asa si-au aservit teritorii, populatii.Acum daca vor o ' nunta' separata cu Cehia, Slovacia si Polonia, aceste tari nu mai sunt ce erau, la dispozitia deciziei austrice, chiar daca Austria e plina de bani in general rusesti si chiar daca Germania lucreaza cu manusi de imprumut.Ungaria, daca nu e f. cuminte, iese din relatie, e un singur dispozant, nu dubla monarhie, in esenta este refacerea estica a Sf. Imperiu de natiune germana, nu intra toate tarile.Si grupul de la Visegrad , mult mai relaxat decat ' strategia' austriaca, tot de acolo se trage, e poveste veche.Oricum nu se va alege nimic de aceasta noua 'alianta', nu sunt compatibili, dar mai stii, or fi devenit. Se pot apropia si singuri de Germania, fara petitoare, iar Austria se ramana neutra in toate.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Dragos
+13
Adica.... UE nu prea mai exista....de facto, cel putin...Maieul este intotdeauna mai aproape de corp decat camasa&haina... Dar asta desigur , nu la noi!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 11 ore şi 32 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 16 ore şi 3 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 16 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 45 minute