SUA și China, aproape de „incidente aeriene și navale“

Pentru prima dată începând din octombrie 2016, un distrugător al marinei militare americane a trecut la o distanță de 12 mile marine, limita apelor teritoriale, de una dintre insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud, într-o zonă în care Beijingul își revendică suveranitatea. Diplomația chineză a acuzat imediat SUA de „acțiuni provocatoare“. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a precizat că nava americană USS Dewey a fost avertizată să „părăsească imediat“ zona și că acțiunea americană a „subminat suveranitatea și securitatea Chinei“, fiind aproape de a „cauza incidente aeriene și navale“. Beijingul a cerut SUA să-și „reconsidere comportamentul greșit, care întrerupe o perioadă bună în Marea Chinei de Sud și să ia măsuri pentru îmbunătățirea cooperării militare“.

Asemenea incidente s-au produs frecvent în ultimii ani, însă este pentru prima dată când administrația Trump ia decizia de a trimite o navă militară în zonele revendicate de China, într-o „operațiune pentru libertatea de navigație“. „Operăm zi de zi în regiunea Asia-Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, în conformitate cu legislația internațională“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Incursiunea americană a fost anunțată: în luna aprilie, comandantul flotei americane din Asia-Pacific a declarat că SUA vor întreprinde în curând „operațiuni pentru libertatea de navigație“.

Susținând că mai multe recifuri, atoli și insule revendicate de Filipine, Malaezia, Brunei, Vietnam și Taiwan aparțin, de fapt, Chinei, Beijingul încearcă să revendice suveranitatea asupra unei mari părți din Marea Chinei de Sud. Cum pe aici trec o bună parte din rutele comerciale globale (încărcături de 5.000 de miliarde de dolari anual), Statele Unite își mențin o întreagă flotă în regiune. China a recurs la construirea unor insule artificiale, adevărate portavioane fixe, încercând să pună țările din regiune și SUA în fața faptului împlinit. În plus, Beijingul refuză să se supună deciziei din 2016 a Tribunalului Permanent de Arbitraj de la Haga, care a stabilit că Beijingul nu are vreun „drept istoric“ asupra insulelor din Marea Chinei de Sud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.