Surprinzătoarele beneficii ale sancţiunilor împotriva Rusiei

bolnavi, medici

Începând din 2014, imediat ce UE au adoptat primele sancţiuni economice împotriva Rusiei, Moscova a răspuns interzicand importul de produse alimentare din vestul Europei. Unii analişti au susţinut că aceste contra-sancţiuni ale Rusiei au produs mai multe pagube economiei ruse decât sancţiunile occidentale.

Este cert însă că, începând din acel an, la frontierele vestice ale Rusiei s-a înteţit contrabanda cu produse occidentale. Mare parte dintre produsele interzise sunt aduse via Belarus, dupa ce li se schimbă etichetele, ceea ce a forţat guvernul rus să ia măsuri opentru a verifica amănunţit adevărata ţară de origine.

Se pare însă că masurile luate de guvern reprezintă o problema mai mică pentru contrabandişti decât starea drumurilor din Rusia, mai cu seama a drumurilor lăturalnice, care permit traversarea frontierei în Blearus ocolind punctele de control. Este cazul yonei de frontieră din apropierea autostrazii M1 care leagă Moscova de Minsk. Contrabandiştii au fost într-atât de preocupaţi de starea drumurilor pe care trebuiau să meargă camioanele lor de mare tonaj, încât s-au ocupat de lărgirea şi repararea lor, scrie agenţia TASS, citandu-l pe Alexander Lazarenko, ofiţer în poliţia rusă de frontieră.

Unul dintre oficialii locali a declarat pentru Ria Novosti că locuitorii au observat că în zona respectivă au început să vină camioane cu materiale de construcţie şi că pe timpul nopţii se făceau lucrări de amploare precum extinderea drumului, betonare şi asfaltare. Întrebaţi cine sunt, muncitorii care executau lucrarea nu făceau decât să răspundă că lucrează pentru un “om de afaceri”.

Iniţiativa contrabandiştilor a fost bine primita în localităţile de frontieră, iar un oficial a declarat că ar trebui să le trimită o “scrisoare de mulţumire”. Localnicii sunt satisfăcuţi că pot circula acum bine pe un drum pe care inainte nu se putea intra decât cu căruţa. “Cel puţin cineva are grijă de starea drumurilor”, scriu comentatorii ruşi pe site-ul Ria Novosti. Unul dintre ei a propus chiar înfiinţarea unui partid al contrabandiştilor pentru alegerile parlamentare din octombrie, al cărui slogan să fie “Lăsaţi-ne cu camioanele şi vă reparăm drumurile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.