Teama de recesiune, în mintea investitorilor britanici

Damian Kimmelman este exact genul de antreprenor despre care guvernul britanic spune că are nevoie. Deține o afacere la Londra unde are 100 de angajați și până deunăzi preconiza să mărească numărul acestora. Din păcate pentru el, Marea Britanie nu va mai fi în UE și déjà a început să își schimbe planurile după ce majoritatea confraților săi a decis Ieșirea.

“Vom distribui echipa pentru că vom deschide birouri noi în Europa. Nu ne vom mai concentra pe Marea Britanie. Acesta este un rezultat nefericit pentru economie”, a declarat Kimmelman, citat de Bloomberg. Compania sa, DueDil, oferă instrumente de analiză pentru firmele private. Kimmelman este unul dintre miile oameni de afaceri din Marea Britanie care și-au dat planurile peste cap după surpriza de la referendum. Angajările s-au anulat, unii se gândesc să se mute în străinătate, investițiile s-au terminat iar extinderile au fost puse pe “așteptat”.

Totul se rezumă acum la ceea ce avertizează economiștii, existând chiar și spectrul unei recesiuni bruște dacă politicienii nu acționează rapid pentru punerea la punct a unui plan pentru ieșirea țării din UE. Aproape trei sferturi dintre economiștii consultați de Bloomberg au spus că țara se îndreaptă pentru prima oară din 2009 încoace spre recesiune. “Votul a declanșat un val de incertitudine economică și politică, care probabil va conduce Marea Britanie în recesiune. Cele mai multe firme vor amâna cheltuielile de capital, creditele vor deveni mai scumpe și mai greu de obținut iar încrederea consumatorilor va scădea”, susține Samuel Tombs, economist-șef la Pantheon Macroeconomics. Acestea sunt exemplele timpurii care indică o “durere economică”.

Luni, grupul imobiliar Foxtons Plc a văzut cum acțiunile sale au scăzut cu 20% după ce s-a spus că Brexit-ul va afecta piața de locuințe din Londra. O zi mai târziu, Revolution Bars Group Plc, un operator de localuri de noapte din Marea Britanie, a declarat că a renunțat la o achiziție planificată “având în vedere incertitudinea din piață ca urmare a rezultatului”. Companiile de transport aerian EasyJet Plc și Ryanair Holdings Plc au avertizat că scad cererile de bilete pentru că foarte mulți consumatori au recurs la reducerea cheltuielilor.

Michael O’Leary, directorul executiv al Ryanair, a a anunțat că relocă 50 de avioane de la bazele din Marea Brianie pentru că planurile de creștere a pieței britanice sunt înghețate. Îngrijorările la scară mare reflectă că ieșirea din UE pune în discuție însăși bazele fundamentale ale economiei Regatului Unit, țară care este membră a Uniunii de mai bine de 40 de ani. Moneda a scăzut la un nivel record, atingând valoarea din 1985. Există în acest fel temeri că vor avea loc scurgeri de capital în afara țării. Jumătate din exporturile britanice au destinație UE și prin urmare Marea Britanie are nevoie în continuare de regimul tarifar liber cu blocul comunitar. Deocamdată nu este clar cum milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regat vor putea rămâne să muncească. Aceste întrebări complexe vor reprezenta viitoarele negocieri cu UE, dar nu se știe cine le va conduce din partea britanică pentru că David Cameron a spus că va lăsa misiunea urmașului său. Pentru Faiza Ariech, impactul referendumului a fost rapid și brutal. În vârstă de 48 de ani, Faiza lucrează la The Language Centre din Newcastle, cea mai mare școală privată de limbi străine din nord-estul Angliei. Clienții școlii vin în special din zona corporatistă, în mare parte exportatori de inginerie, produse chimice și energie, care plătesc zeci de mii de lire sterline pentru învățarea de limbi străine sau engleza în cazul celor veniți din strănătate. Vineri la prânz, un sponsor privat al școlii, care a urmat cursuri de engleză și matematică pentru imigranții din Marea Britania a spus că va retrage finanțarea. Rezultatul: șase profesori au fost concediați. Chiar dacă statisticile economice complete nu vor veni mai devreme de câteva săptămâni, semnalele care apar azi nu sunt bune. Un sondaj efectuat în rândul a 1.092 de antreprenori imediat după anunțarea rezultatelor referendumului de către Institutul de Administrație, o organizație de afaceri cu sediul la Londra, a scos la iveală că un sfert dintre cei chestionați se vândesc să își mute afacerile în afara Marii Britanii.

De asemenea, un sondaj realizat în rândul a 2.000 de consumatori de către Retail Economics, o companie de consultanță, a relevant faptul că 58% dintre cei intervievați au spus că votul de la referendum va avea un impact negative asupra cheltuielilor lor cu mărfurile considerate neesențiale. Susținătorii Brexit susțin că turbulențele apărute vor fi foar pe termen scurt și că economia Marii Britanii dispune de o economie vibrant. În opinia lor, Regatul Unit va fi în cele din urmă capabil să își stabiliească singur o politică fiscală mai competitivă, va elimina reglementările europene supărătoare și va oferi un sistem de imigrare mai flexibil decât regimul actual, care impune restricții stricte asupra cetățenilor din afara UE. Pe termen lung, „nu există nici o îndoială în mintea mea că Ieșirea nu va avea ca rezultat o economie mai puternică dacă vom profita adecvat de această oportunitate”, a declarat Howard Shore, fondatorul casei de brokeraj Shore Capital din Londra, un susținător fățiș al ieșirii Marii Britanii din UE. Acesta consider că un anumit grad de perturbare a fost inevitabil, mai ales că deocamdată nu există o foaie de parcurs clară pentru o nouă înțelegere cu UE.

„Ar trebui să judecăm acest lucru în timp de cinci ani, nu de cinci zile de la vot”, a adăugat Shore. Unii europeni nu mai sunt dispuși să vină să lucreze în Marea Britanie. Este cazul unui om de știință cheie din Europa continentală. Conform Bloomberg, acesta a refuzat să se alăture echipei PsiOxus Therapeutics Ltd, o companie focusată pe dezvoltarea de terapii împotriva bolilor grave, în special cancer. Directorul executiv al societății, John Beadle, a anunțat că imediat după anunțarea rezultatelor referendumului candidatul a refuzat oferta de muncă. “Acesta a vrut inițial să vină să lucreze pentru noi. Din păcate referendumul a început să schimbe percepția europeană asupra Marii Britanii. Este foarte, foarte trist”, a spus Beadle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.