Teatru şi film la Televiziunea Română

La 65 de ani de la înfiinţarea UNATC, un musical de absolvenţă – Cadrilul

Ştefan Bănică Jr., Oana Ioachim, Erika Băieşu, Lamia Beligan, Adrian Ciobanu terminau, în urmă cu 25 de ani, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, din Bucureşti (acum UNATC) cu un spectacol care a cucerit cronicari şi public deopotrivă: musicalul Cadrilul, adaptare după piesa lui Oscar Wilde The importance of being Earnest.

În piesă, încurcăturile se nasc de la un nume – Ernest (joc de cuvinte, adică Onest). Acţiunea se petrece la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Anglia victoriană, în aşa-zisa înaltă societate londoneză.

Lamia Beligan

Tânărul John Worthing (cunoscut sub numele de Jack la ţară şi Ernest – Onest la oraş), interpretat de Dan Profiroiu, vrea să se însoare cu Gwendolen Fairfax (Lamia Beligan), fiica teribilei Lady Bracknell (Ruxandra Enescu). Dar, din cauza trecutului său obscur, fusese găsit într-o valiză uitată pe peronul Gării Victoria, Lady Bracknell se opune cu fermitate căsătoriei, în pofida prieteniei pretendentului cu nepotul ei, Algernon Montcrieff (Ştefan Bănică Jr). Acesta, pe urmele secretelor lui Jack, se îndrăgosteşte de tânăra pupilă a acestuia, Cecily Cardew (Oana Ioachim). După o serie de certuri şi împăcări, încurcături şi dezvăluiri, piesa are un triplu happy-end – nu mai puţin de trei căsătorii.

Cadrilul este, de fapt, musicalul Bună seara, domnule Wilde! (1971), musical cu libretul scris de Eugen Mirea, pe muzica lui Henri Mălineanu. Libretul respectă cu fidelitate litera şi, mai ales, spiritul piesei originale, subintitulată A Trivial Comedy for Serious People (O comedie minoră pentru oameni importanţi). Verva tinerilor absolvenţi este excelent slujită de schimbul de replici, de jocurile de cuvinte, de încurcăturile născute din re-botazarea protagoniştilor.

„În pofida acestei aparente uşurătăţi a subiectului, comentată cu mult umor de personajul Oscar Wilde, comicul de limbaj şi situaţii este de o profunzime invers proporţională cu superficialitatea înaltei societăţi londoneze. Iar scriitorul Eugen Mirea îl speculează pe de-a-ntregul în libretul noului musical, la care se adaugă partitura lui Henri Mălineanu. Premiera absolută a musicalului a avut loc în 28 noiembrie 1971, la Teatrul Nottara din Bucureşti, în regia lui Alexandru Bocăneţ şi coregrafia lui Cornel Patrichi, cu o distribuţie de excepţie.

Moment din spectacolul Cadrilul

De-a lungul anilor, musicalul a cunoscut o serie de montări pe scenele româneşti şi a fost preferatul variilor generaţii de studenţi ai facultăţilor de teatru din ţară. Alegerea pare întemeiată, deoarece comedia lui Mirea şi Mălineanu reface cu haz şi nerv, în termenii teatrului muzical modern, textul lui Oscar Wilde, oferind partituri generoase pentru fiecare interpret. Iar tinerii actori distribuiţi au posibilitatea de a se prezenta în faţa publicului cu roluri convingătoare, prin care să îşi evidenţieze personalitatea artistică. Aşa s-a întâmplat şi la prima punere în scenă a musicalului la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, în anul 1984, la clasa prof. asoc. Sanda Manu, lect. univ. Geta Angheluţă, dar şi mai târziu, în 1989, sub titlul Cadrilul, la clasa prof.univ. Ion Cojar, prof. asoc. Leopoldina Bălănuţă.

Scenografia: Diana Cupşa şi Valeria Stoleru.

În distribuţie: Ştefan Banică-Junior, Adrian Ciobanu, Dan Profiroiu, Adrian Vâlcu, Erika Băieşu, Lamia Beligan, Ruxandra Enescu, Oana Ioachim, Ştefan Velniciuc.

Regia artistică TV: Constantin Dicu

Spectacolul poate fi vizionat la TVR 2, luni, 6 iulie, la ora 20.10.

În această vară, TVR2 organizează o adevărată paradă cinematografică

Charlot copyright Collection Lobster films

Din 29 iunie, la TVR 2 vara aduce cinefililor de toate vârstele filme cu adevărat valoroase, cu distribuţii de excepţie şi premii internaţionale. Cele mai bune filme alb-negru, de artă, de Telecinematecă şi româneşti.

Astfel, de la ora 16.00, la TVR 2 se înfiinţează un nou tronson dedicat, în exclusivitate, filmelor alb-negru. În fiecare zi, de luni până vineri, aici va putea fi urmără o colecţie de producţii cinematografice alb-negru, de palmares, realizate între anii 1930 şi 1960 şi care au distribuţii de excepţie. Este vorba de o inedită „paradă” a celor mai buni şi îndrăgiţi actori americani şi europeni, precum: Cary Grant, Marlene Dietrich, Burt Lancaster, Gary Cooper, Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo şi mulţi alţii – în producţii pentru toate gusturile (comedii, westernuri, filme de suspans sau poveşti de dragoste).

Greta Garbo

În fiecare luni seară, de la ora 23.10, Filmul de Artă aduce în această vară atât producţii internaţionale de gen, cât şi o serie de filme mari din cinematografia rusă. Dintre titlurile programate în această vară la TVR 2 amintim: Pescăruşul (1972), 12 Scaune (1972), Zilele Turbinilor (1976), Dramă la vânătoare (1978), Dragoste şi porumbei (1984), Asasinul ţarului (1991).

Miercurea, de la ora 20.10, Telecinemateca aduce săptămânal toate principalele producţii cinematografice de lungmetraj ale lui Chaplin, creaţiile sale ca actor sau regizor, precum: Luminile oraşului, Dictatorul, Goana după aur, Domnul Verdoux, Un rege la New York, Parizianca, Luminile rampei.

Luminile oraşului

La sfârşit de săptămână, cinefilii se pot „delecta” vinerea (de la 20.10 şi 23.10) şi sâmbăta (de la 14.10, 20.10 şi 22.30) cu producţii cinematografice de weekend, precum: Atingerea dragostei (cu Val Kilmer), Vicky Cristina Barcelona (cu Scarlett Johansson, Penelope Cruz), Visul unei nopţi de vară (cu Michelle Pfeiffer), Ochi catifelaţi (cu John Travolta), Ultimul joc (cu Kevin Costner), Vulturul legii (cu Robert Redford).

În plus, TVR 2 continuă şi în această vară ciclul Duminica filmului românesc, programând pelicule ale creatorilor români în fiecare duminică, atât la prânz, mai precis la ora 14.10, cât şi seara, de la orele 20.10 şi 22.10.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.