Tentativă de lovitură militară de stat în Turcia

Tentativa de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini, conform Digi24. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis președintele. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Vineri noaptea, primele informații arătau că avioane militare și elicoptere au survolat, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis.

ACTUALIZARE. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate, a anunțat compania de shipping GAC, citată de Reuters.

ACTUALIZARE. Biroul procurorului anunţă că 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu, citată de Reuters. 17 dintre victime sunt polițiști.

ACTUALIZARE. Soldații au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul la scurt timp după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a aterizat aici și a condamnat ceea ce el susține că a fost o tentativă eșuată de lovitură de stat întreprinsă de o facțiune a armatei.Agenția națională de presă Anadolu afirmă că activitățile pe aeroport au revenit la normal, iar zborurile se vor relua de la ora 6:00 (ora României).

ACTUALIZARE. Președintele face declarații de presă la aeroport.

El a spus că tentativa de lovitură de stat a fost îndreptată împotriva solidarității și unității țării, dar nicio putere nu este mai presus de voința națiunii. A fost opera unei minorități din cadrul forțelor militare, iar președintele consideră că acest eveniment a fost un act de trădare și arată nevoia unei „curățenii” în armată. Erdogan a promis că va sta cu poporul său și nu va pleca nicăieri, cu atât mai mult cu cât milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de tentativa de lovitură de stat, pe care o pune pe seama susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite.

ACTUALIZARE. Televiziunea CNN Turk și-a oprit emisiunea. Soldații au preluat controlul studioului, iar postul transmite imagini din studioul gol.

ACTUALIZARE. Explozie puternică pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

ACTUALIZARE. Turcia și-a închis granița cu Bulgaria.

ACTUALIZARE. Două explozii puternice s-au auzit în apropierea Pieței Taksim din Istanbul.

ACTUALIZARE. Președintele turc Tayyip Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători sâmbătă dimineața, la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit imaginilor transmise de postul de televiziune NTV. La rândul său, televiziunea turcă Fox TV a transmis un mesaj înregistrat în care Erdogan apărea vorbind ceva mai devreme despre lovitura de stat.

ACTUALIZARE. Zeci de soldați turci implicați în tentativa de lovitură de stat au predat armele poliției în piața centrală din Istanbul, Taksim, potrivit unui martor citat de Reuters. Este vorba de 30 de puciști, care s-au predat după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, iar un elicopter survola piața la joasă altitudine.

ACTUALIZARE. Postul NTV susține că două persoane au fost ucise în ciocniri care au avut loc la Istanbul.

ACTUALIZARE. Încă două explozii la Parlamentul de la Ankara – Reuters.

ACTUALIZARE. Un oficial guvernamental declară că avionul lui Erdogan a aterizat la Istanbul.

ACTUALIZARE. Pentagonul anunță că evenimentele din Turcia nu au afectat cu nimic baza aeriană Incirlik, folosită de americani pentru loviturile aeriene contra Statului Islamic. „Monitorizăm îndeaproape situația din Turcia și luăm măsurile adecvate pentru a garanta securitatea și siguranța militarilor noștri, a civililor, a familiilor lor și a facilităților noastre. Deocamdată, nu există niciun impact asupra bazei aeriene Incirlik, iar operațiunile aeriene împotriva ISIS continuă”, se arată într-un comunicat.

ACTUALIZARE.Premierul Turciei anunță că Statul Major și comandanții au controlul asupra situației. Binali Yildirim a dat din nou vina pentru tentativa de lovitură de stat pe clericul musulman Fethullah Gulen, dar organizația pe care acesta o conduce în Statele Unite a respins acuzațiile.

ACTUALIZARE. Premierul turc anunță că spațiul aerian deasupra Ankarei a fost închis.

ACTUALIZARE. Secretarul general al NATO spune că a vorbit cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și că urmărește îndeaproape și cu îngrijorare evenimentele din Turcia. „Fac apel la calm și reținere și la respectarea deplină a instituțiilor democratice ale Turciei și a Constituției ei. Turcia este un aliat valoros al NATO”, încheie secretarul general Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE. Explozie deosebit de puternică în Istanbul.

ACTUALIZARE. Parlamentul turc din Ankara a fost lovit de o bombă, anunță agenția de stat Anadolu, citată de Reuters.

ACTUALIZARE. Ordinea democratică din Turcia trebuie să fie respectată și trebuie făcut totul pentru a proteja viața oamenilor, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

ACTUALIZARE. Bulgaria și-a consolidat patrulele la granița cu Turcia și le-a cerut cetățenilor bulgari să-și amâne eventualele călătorii către această țară, a anunțat biroul de presă al Guvernului. Premierul Boiko Borisov a discutat cu serviciile de securitate și informații despre situația din Turcia. MAE bulgar îi sfătuiește pe cetățenii din Turcia să stea la adăpost și să evite locurile publice.

ACTUALIZARE. Președintele Obama a vorbit la telefon cu secretarul de stat John Kerry, aflat la Moscova, și au căzut de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijinte guvernul turc ales, anunță un comunicat al Casei Albe.

ACTUALIZARE. Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara, anunță televiziunea NTV.

ACTUALIZARE. Comandantul Armatei Întâi a Turciei, parte a infanteriei, responsabilă pentru zona Istanbul și alte regiuni vestice, a declarat că în spatele tentativei de lovitură de stat este o facțiune restrânsă și că nu sunt motive de îngrijorare. „Ei reprezintă un grup mic din cadrul comandamentului Armatei Întâi”, a declarat el pentru agenția Anadolu.

ACTUALIZARE. O explozie puternică s-a auzit în capitala Ankara, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE. În ciuda orei târzii, moscheile le cer oamenilor să iasă în stradă și să opună rezistență loviturii militare.

ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului declară că Rusia vrea ca Turcia să revină la stabilitate, predictibilitate și ordine.

Kremlinul spune că este profund îngrijorat de evenimentele din Turcia și și-a instruit diplomații să-i ajute pe cetățenii ruși să se întoarcă acasă cu proxima ocazie. Președintele Vladimir Putin este informat permanent despre evoluția situației din Turcia, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Oficialul rus spune că evenimentele evoluează prea rapid pentru a înțelege corect ceea ce se întâmplă. Rusia este însă îngrijorată și vrea să vadă că Turcia revine la stabilitate și ordine, iar deznodământul va fi unul legal.

ACTUALIZARE. Facțiunea armată responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din Turcia are controlul asupra unor tancuri și a ordonat forțelor sale să preia controlul pe străzi, însă în multe zone nu a fost capabilă să facă aceasta, a declarat un oficial din guvernul turc citat de Reuters. Sursa Reuters mai spus că situația de insecuritate ar putea să mai dureze 24 de ore.

ACTUALIZARE:

Un român aflat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul a declarat că avionul cu care a plecat din Bucureşti a decolat cu întârziere de 25 de minute şi că explicaţia care le-a fost dată a fost că sunt condiţii de trafic intens pe Ataturk.

Răzvan Pătraşcu a povestit pentru Digi24 că este la coadă la controlul paşapoartelor, că atmosfera este calmă, că nimeni nu a dat nicio informaţie: „Mai multe informaţii am aflat din România decât de aici”.

„Interesant e că avionul cu care am plecat din Bucureşti a plecat cu o întârziere de 25 minute, iar comandantul spunea că întârzierea e cauzată de condiţii de trafic intens de pe Ataturk şi că n-au primit aprobare de decolare din Bucureşti. A decolat cu 25 minute întârziere, am închis telefonul şi când l-am deschis, aveam 25 de mesaje de la prieteni care mă anunţau că e lovitură de stat.

La coborârea din avion, comandantul nu ştia nimic. Stewardesele nu ştiau. Am întrebat dacă ştiu că a picat regimul Erdogan, nu aveau nici cea mai mică idee”, a declarat Răzvan Pătraşcu.

ACTUALIZARE: Atenționare de călătorie MAE al României

Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Turcia, MAE le recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne. De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective. Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3 583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

ACTUALIZARE. Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul.

ACTUALIZARE. Parlamentul turc este înconjurat de tancuri.

ACTUALIZARE. Șeful diplomației britanice și șefa diplomației europene fac apel la reținere.

ACTUALIZARE. Iranul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia vecină.

ACTUALIZARE. Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment este neclar cine câștigă, au declarat vineri surse guvernamentale de la Washington, citate de Reuters.

Focuri de armă s-au auzit în apropiere de sediul Statului Major din Ankara, unde au fost desfășurate forțe de apărare.

ACTUALIZARE. Un elicopter militar a deschis focul în capitala Anakara. S-a auzit și o explozie, transmite Reuters, care citează un martor.

ACTUALIZARE. Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă să protesteze față de ceea ce el spune că e o tentativă de lovitură de stat dată de o facțiune minoritară din cadrul armatei. Oamenii trebuie să se adune în piețele publice pentru a răspunde loviturii militare, a declarat președintele într-o intervenție live la CNN Turk.

Erdogan a mai spus că evenimentele au fost încurajate de o „structură paralelă” – expresie prin care președintele îi desemnează de obicei pe susținătorii clericului Fethullah Gulen, care se află în Statele Unite și pe care îl acuză frecvent că pune la cale comploturi și revolte în armată și sistemul judiciar.

ACTUALIZARE Zborurile British Airways și Lufthansa către Turcia sunt redirecționate sau fac cale întoarsă din cauza evenimentelor din Turcia.

ACTUALIZARE. Președintele Erdogan, care s-ar afla la Marmaris, a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar, iar restabilirea ordinii nu va dura mult. A anunțat, de asemenea, că se întoarce la Ankara.

. Premierul turc spune că sedii importante sunt sub asediu.

ACTUALIZARE. Președintele și guvernul sunt încă la putere și nu vor tolera încercările de subminare a democrației, afirmă o sursă prezidențială.

ACTUALIZARE. O sursă europeană citată de Reuters spune că armata are controlul asupra aeroporturilor și punctelor strategice din Istanbul.

ACTUALIZARE. Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să se pună la adăpost.

ACTUALIZARE. Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației.

ACTUALIZARE. Populația face cozi în fața bancomatelor.

FOTO Twitter

ACTUALIZARE Șeful filierei din Ankara a partidului aflat la conducere (AK) anunță că soldații au pătruns în sediul formațiunii.

ACTUALIZARE. Evenimentele din Turcia pot fi urmărite în direct la acest link: http://www.aljazeera.com/watch_now/

ACTUALIZARE. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituțional.

ACTUALIZARE. Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”.

ACTUALIZARE. Armata a pătruns în sediul televiziunii de stat.

ACTUALIZARE. Accesul la Facebook, Twitter și YouTube a fost restricționat în Turcia, anunță organizațiile de monitorizare a rețelelor de socializare.

ACTUALIZARE. La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

ACTUALIZARE. Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk, citând o sursă apropiată președintelui. Presa relatase că de șase zile nu se mai știe nimic de președinte. Unele surse spun că nu s-ar afla în țară.

ACTUALIZARE. Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

ACTUALIZARE. Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

ACTUALIZARE. Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul pentru a a apărea ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail.

Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute.

Nu este pentru prima dată când armata – care a jucat un rol important în menținerea laicității statului – intervine și preia controlul în țară. Ultima lovitură de stat datează din 1980.

ACTUALIZARE. Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

ACTUALIZARE. Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.

ACTUALIZARE. Postul de televiziune NTV a transmis imagini cu tancuri aflate la intrarea în aeroportul Ataturk din Istanbul.

ACTUALIZARE. Există zvonuri că ar putea fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Premierul turc a anunțat că forțele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situația. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiți aspru.

ACTUALIZARE. Reuters relatează că și în Istanbul ar survola elicoptere și se aud focuri de arme.

Deocamdată nu e clar dacă cele două evenimente au legătură. În orice caz, toți polițiștii au fost chemați la serviciu, potrivit agenției Dogan.

Alerta de securitate intervine după ce în urmă cu două săptămâni aeroportul Ataturk din Istanbul a fost vizat de un atac terorist soldat cu 44 de morți.

ACTUALIZARE La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri pot fi observate pe străzi. Podurile peste Bosfor au fost închise. Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter, alții spun că deja sunt practic blocate. Surse ale Financial Times susţin că Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă. Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate. Jurnaliștii relatează că emisia postul

Evenimentele din Turcia pot fi urmărite în direct la acest link: http://www.aljazeera.com/watch_now/

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituțional.

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”.

La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

ACTUALIZARE Al Jazeera relatează că premierul Binali Yildirim invocă o tentativă de lovitură de stat în spatele căreia s-ar afla o facţiune a armatei. Potrivit acestuia, forţele speciale „iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”. Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim. „Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.