×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:50
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Identități teatrale și recitaluri actoricești
Textele dramatice românești se strâng pe Bega
Trupa de la Masca navighează cu
Trupa de la Masca navighează cu "Arca" lui Mălaimare

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara.

Organizat de Teatrul Național, FEST-FDR este unicul festival din România care pune accent pe spectacole de teatru care pornesc de la un text românesc, se menționează în prezentarea timișorenilor. Astfel, este investigată identitatea textului teatral autohton în contextul dramaturgiei europene: „Tema FEST-FDR din acest an este «Identitate». O temă esențială și cred că nu doar pentru festival, ci pentru noi toți“, a spus, în deschiderea festivalului, Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Francezii au deschis festivalul dansând pe "Tracks"

Strada spectacolelor

La spectacolele în aer liber, accesul este gratuit. Acestea sunt programate în cursul următoarelor zile în Piața Victoriei, respectiv în Parcul Civic. „Nu putem să vorbim despre identitatea noastră decât privind la celălalt. De aceea, credem că secțiunea FEST – cea a spectacolului european, fie el spectacol de stradă, fie spectacol în spații închise – ne va face să privim împreună cu cei de lângă noi acest concept“, a declarat Oana Borș, selecționerul festivalului.

Ieri, manifestarea a programat „Frați de cruce“, un spectacol de Liviu Lucaci, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely“, din Timișoara, „Tracks“, în coregrafia lui Brahim Bouchelaghem, un fascinant spectacol de dans contemporan prezentat de compania franceză Zahrbat, și primul spectacol outdoor, „Arca lui Lenin“, prezentat de Teatrul Masca din București, o panoramă a totalitarismului, descrisă în imagini copleșitoare de trupa condusă de Mihai Mălaimare.

Regal și orbire

Astăzi, 16 mai, publicul timișorean e invitat, de la ora 19.00, în Sala Mare la „O mie de motive“, după Duncan Macmillan (regia Horia Suru), un one-man show Florin Piersic Jr, o producție Point București. „O mie de motive“ este o poveste despre speranță, despre toate acele lucruri frumoase care ne fac să rezistăm, o poveste despre umanitate în cele mai sensibile resorturi ale sale și un regal actoricesc, promit realizatorii.
De la ora 21.00, „Cealaltă țară“ conduce spectatorii în universul scriitoarei originare din Timișoara, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură – Herta Müller. Spectacolul realizat de Alexandru Istudor la Teatrul Național Craiova propune incursiunea în psihologia emigrării.

Începând cu ora 22.00, teatrul iese în Piața Victoriei din Timișoara pentru o nouă reprezentație a Teatrului Masca cu „Arca lui Lenin“. Mihai Mălaimare, creatorul acestui spectacol, arată: „Am pus în acest spectacol cam tot ce am crezut că este necesar: ticăloșia ascunsă abil sub masca omenească a liderilor absoluți – Lenin și Stalin, ticăloșia scârbavnică a slugilor – comisarii politici, care au împânzit întreaga lume comunistă, au gâtuit orice nădejde a oamenilor și, straniu, au determinat tocmai căderea acestui regim sinistru, intelectualii, care au pactizat și și-au văzut de propriile interese, lingușind cu vorbele și imaginile la care se pricepeau, făcându-se preș pentru pantofii nesimțitori ai liderilor de tot felul“.

Mâine, tot de la ora 22.00, Teatr KTO din Polonia vine cu spectacolul în aer liber „The Blind“, în care mișcarea, expresia, muzica și lumina creează, în lipsa cuvintelor, un univers fascinant, inspirat de celebrul „Eseu despre orbire“ al scriitorului portughez José Saramago. Spectacolul va avea loc tot în fața Teatrului Național, în Piața Victoriei. În aceeași zi, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari“, Naționalul timișorean prezintă o a doua producție a sa, „Aniversarea“, de Jeroen van den Berg, în regia lui Traian Șoimu.

Răzvana AncuţescuPublicat Marţi, 16 mai 2017
436
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Varvara
0
As vrea sa fiu acolo!
Publicat Marţi, 23 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 20 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 15 ore şi 27 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 12 ore şi 25 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 7 minute