Top 10 cântece de Crăciun din „Billboard”, „New Musical Express” şi „Allaboutjazz.com”

Locul 1 din Billboard este abia pe 8 în britanicul New Musical Express. Între „clasicile” din ultimii 50 de ani, şi-au făcut loc şi două piese ale interpreţilor noului val. Un top de calitate şi din allaboutjazz.

Top 10 Billboard

1. All I Want For Christmas Is You – Mariah Carey
2. Mary, Did You Know? – Pentatonix
3. Rockin’ Around The Christmas Tree – Brenda Lee
4. Santa Tell Me – Ariana Grande
5. The Christmas Song (Merry Christmas To You) – Nat King Cole
6. Feliz Navidad – Jose Feliciano
7. Christmas Eve (Sarajevo 12/24) – Trans-Siberian Orchestra
8. Last Christmas – Wham !
9. Have Yourself A Merry Little Christmas – Sam Smith
10. White Christmas – Bing Crosby

După cum se poate observa, publicul american nu renunţă la clasici – Bing Crosby, Nat King Cole, Brenda Lee, dar apreciază şi (foarte) noul val, reprezentat în acest top de Pentatonix şi Ariana Grande. Se poate constata şi la acest top că americanii merg pe mâna interpreţilor sau trupelor autohtone. O singură excepţie: ex britanicul Wham!. Poate pentru că George Michael are priză dincolo de ocean. (Se anunţă pentru 2015 un concert unic în care duo-ul original George Michael şi Andrew Ridgeley va reapărea pe scenă). Mai avem în top-ul din SUA şi o semi-excepţie: portoricanul Jose Feliciano, care a activat mai mult în Europa.

Top 10 New Musical Express

1. Fairytale of New York – The Pogues
2. Do They Know It’s Christmas? – Band Aid
3. Merry Xmas Everybody – Slade
4. I Saw Mommy Kissing Santa Claus – The Ronettes
5. Last Christmas – Wham !
6. Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon & Yolo Ono
7. Don’t Shoot Me Santa – The Killers
8. All I Want For Christmas Is You – Mariah Carey
9. Must Be Santa – Bob Dylan
10. Wonderful Christmas Time – Paul McCartney

În cea mai prestigioasă revistă muzicală din Marea Britanie avem două piese pe care le regăsim şi în Billboard. De asemenea, britanicii sunt mai puţin „patrioţi”, în top 10 având interpreţi sau trupe de dincolo de ocean: Bob Dylan, The Killers, The Ronettes şi Mariah Carey. În schimb, se poate observa „conservatorismul” melomanilor din Marea Britanie: sunt preferate piesele lansate cu mulţi ani în urmă, excepţie făcând cea interpretată de Mariah Carey. Surprinde clasarea doar pe locul 6 a bijuteriei muzicale interpretate de John Lennon şi Yoko Ono.

Top 10 allaboutjazz.com

1. The Christmas Song – Dexter Gordon
2. Here Comes Santa Claus – Ramsey Lewis
3. Jingle Bells – Duke Ellington & His Orchestra
4. Skating – Vince Guaraldi
5. Good Morning Blues – Ella Fitzgerald
6. What Are You Doing New Year’s Eve? – Ella Fitzgerald
7. Christmas In New Orleans – Louis Amstrong with the Benny Carter Orchestra
8. O’ Tannenbaum – Vince Guaraldi
9. White Christmas – Charlie Parker All-Stars
10. Snowfall – Ahmad Jamal Trio

Cu patru monstri sacri în top 10, Duke Ellington, Louis Amstrong, Ella Fitzgerald şi Charlie Parker, se poate spune că selecţia făcută de allaboutjazz.com este una de calitate, chiar dacă nu avem aici Silent Night în versiunea inegalabilei Dinah Washington sau Santa Claus Came In The Spring al orchestrei conduse de Benny Goodman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.