Traian Băsescu este consultantul politic şi mentorul lui Klaus Iohannis?

O coincidenţă stranie petrecută în aceste zile ar trebui să ne dea fiori: Traian Băsescu a spus ceva duminică seara la B1TV şi Klaus Iohannis a făcut exact acel lucru a doua zi, la întîlnirea cu PSD. Traian Băsescu spusese ce ar fi făcut el la întîlnirea cu Liviu Dragnea, iar Klaus Iohannis i-a urmat imediat sfatul. Coincidenţă?

Iată despre ce este vorba. Prezent duminică seara în studiourile de la B1TV în emisiunea lui Cătălin Striblea, Traian Băsescu a fost întrebat cum ar fi procedat dacă ar mai fi fost preşedinte. Răspunsul fostului preşedinte a fost în linia comportamentului său binecunoscut:

Acum îi prinsese pe politicieni într-o situaţie excepţională cînd n-ar fi refuzat nimic cu 30.000 de oameni în stradă. Le-aş fi pus în faţă o hîrtie: acesta este guvernul şi iată ce trebuie să faceţi, adică alegeri pentru primari în două tururi, 300 de parlamentari. Atunci, la prima consultare, ar fi semnat-o toţi.

Moderatorul a insistat şi l-a întrebat pe Băsescu dacă acum este tîrziu să facă acest lucru, avînd în vedere faptul că a doua zi urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri. Iată răspunsul lui Traian Băsescu:

Acum e prea tîrziu! Nu-i mai prinde în veci în situaţia aceea, cînd erau în stradă 30.000 de oameni. Atunci era momentul, acum e prea tîrziu, căci de luni partidele se vor regrupa, îşi vor reveni şi vor juca tare.

Luni, la Palatul Cotroceni a avut loc o nouă rundă de negocieri. Primul partid care s-a prezentat a fost PSD, cu o delegaţie condusă de Liviu Dragnea. În mod surprinzător, chiar la începutul discuţiilor, Klaus Iohannis i-a întins lui Liviu Dragnea o hîrtie, invitîndu-l s-o semneze! Surse din PSD au declarat presei că era vorba de o coală pe care era scris numele propunerii pentru funcţia de Prim-ministru, precum şi alte amănunte despre profilul viitorului cabinet. Liviu Dragnea a citit documentul însă a refuzat să-l semneze, întrucît, spre deosebire de prima rundă, PSD venise cu o propunere concretă în persoana lui Liviu Voinea!

Klaus Iohannis intenţiona să invite şi celelalte partide să semneze acea hîrtie, însă, după ce a fost refuzat de PSD, a renunţat să mai prezinte PNL-ului acel document, căci ar fi dorit un punct comun al tuturor partidelor, aşa cum îi sugerase Traian Băsescu doar cu cîteva ore înainte!

În acest fel, Iohannis parcă şi-a luat notiţe după emisiunea lui Traian Băsescu şi i-a urmat îndemnul de a-i pune la zid pe politicieni în faţa presiunii străzii. N-a ţinut cont însă de avertismentul lui Tarain Băsescu, adică de faptul că a pierdut startul şi forţarea de a doua zi nu va mai avea efectul pe care l-ar fi avut la prima negociere!

Probabil că existenţa unor vechi şi cunoscuţi băsişti în aparatul de consilieri ai lui preşedintelui a dus la acest moment şocant, în care Klaus Iohannis a reacţionat de parcă l-ar fi avut consilier pe însuşi Traian Băsescu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.