Trei poli de interes: Avram Iancu, târgul şi… Iohannis

Mai bine de 4.000 de români s-au adunat, ieri, la Ţebea, pentru a participa la momentele prin care a fost marcată împlinirea a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Două detalii au constituit elemente de noutate: decorarea drapelului de luptă al Batalionului ce poartă numele Crăişorului moţilor şi apariţia lui Klaus Iohannis.

Anul acesta festivităţile au început cu decorarea drapelului de luptă al Batalionului 26 Vânători de munte „Avram Iancu” din Brad cu Ordinul „Virtutea militară în grad de cavaler, cu însemn de pace”. Distincţia a fost acordată cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la înfiinţarea unităţii militare amintite.

La fel ca anul trecut, lângă mormântul lui Avram Iancu nu s-au mai rostit discursuri. După slujba religioasă, reprezentanţi ai instituţiilor statului au depus coroane de flori. Discursurile urmau să fie ţinute de pe o scenă amplasată în afara Cimitirului Eroilor de la Ţebea. Politicienii „înscrişi la cuvânt”, printre care Dan Diaconescu şi Gheorghe Funar, s-au trezit însă că asistenţa este mult diminuată de faptul că mare parte din mulţimea adunată la ceremonie l-a urmat pe Klaus Iohannis, preşedintele PNL, părăsind incinta bisericii cu puţin timp înainte ca seria depunerilor de coroane să se termine, fără să dorească să urce pe scena amenajată pentru discursuri.

În drumul său spre cortul amenajat de Primăria Aradului (spre care era ghidat de Gheorghe Falcă), Iohannis nu a fost huiduit, aşa cum a păţit anul trecut Traian Băsescu. „A fost o primire foarte frumoasă. Nu ştiu cum a fost altă dată. Pentru mine este o premieră şi pot să vă spun că o să revin. Este foarte frumos aici”, a declarat Iohannis. De fapt, plimbarea liderului PNL printre oameni a semănat cu „băile de mulţime” făcute de Băsescu în vremurile-n care se bucura de susţinerea a 70 la sută dintre români.

Vasile Blaga l-a însoţit pe Klaus Iohannis, în timp ce fostul premier al guvernelor PDL, Emil Boc, şi-a ignorat foştii colegi şi a făcut parte din „suita” Elenei Udrea. Victor Ponta nu a venit la Ţebea, deşi unele surse indicau drept foarte posibilă prezenţa lui la serbările de ieri. În schimb, a avut timp să socializeze pe facebook, mai ales că şi-a petrecut ziua acasă, cu familia, încercând să puncteze electoral postând imagini cu soţia şi cei doi copii ai săi.

Câteva sute de simpli participanţi la Serbările Naţionale de la Ţebea au asistat la ceremoniile organizate la mormântul lui Avram Iancu. În mare parte aceiaşi ca şi-n anii trecuţi. E vorba de o categorie de oameni care încă mai preţuiesc istoria şi îşi mai fac timp pentru a-şi aminti de momente şi persoane importante din trecutul poporului român. Cei mai puţini, care au stat în cimitir sau aproape de cimitir până la finalul ceremoniilor, au fost răsplătiţi vizual şi sonor prin momentul retragerii Gărzii de Onoare.

Cei mai mulţi, strânşi deja pe platoul de la Ţebea, şi-au văzut de-ale lor pe la terasele cu mici şi bere, în aşteptarea spectacolului folcloric transmis de postul naţional de televiziune. Şi în acest an marfa de „iarmaroc” a dominat produsele tradiţionale.

Prea puţini meşteri din zonă au reuşit să mai apară cu oale de lut, ori obiecte casnice din lemn, semn că se declară învinşi în războiul lor cu „plasticăraia” viu colorată ce invadează orice serbare „câmpenească”, indiferent că e organizată într-un sat, sau într-un centru de oraş cu pretenţii.

Sursa: glasul-hd.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.