Trustul Intact: birou de presă al Guvernului și Primăriei

Imediat ce Guvernul Grindeanu s-a instalat în fotoliul de la Palatul Victoria, trustul lui Dan Voiculescu s-a mufat la bani publici și a început să organizeze tot felul de dezbateri, pe diferite teme. În contrapartidă, Guvernul se folosește de spațiul media pus la dispoziție de trustul lui Dan Voiculescu pentru a-și prezenta ideile din planul de guvernare. Nici Primăria Capitalei nu face notă discordantă, fiind și aceasta printre partenerii trustului.

Cel mai recent eveniment realizat de Intact Media Group în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a avut loc la Palatul Parlamentului, într-o marți. Forumul Start-up Nation – România reprezintă de fapt programul inițiat de Guvernul Grindeanu prin Ordonanța de Urgență 10, publicată în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie 2017. Prinși cu problema Ordonanței 13, acest Forum a fost amânat până s-au liniștit apele. De altfel, și problema retragerii publicității de la Antena 3, parte a grupului Intact, pe motiv că nu reflectă echidistant protestele, a dus la prorogarea Forumului. După ce apele s-au liniștit, Intact Media Group a turat motoarele la maximum pentru a trâmbița despre guvernarea Grindeanu și realizările mărețe ale Gabrielei Firea.

Premierul s-a dus pe șest

Forumul Start-up Nation – România s-a bazat pe explicarea Ordonanței 10, iar printre temele de lucru s-au aflat „Principalele programe guvernamentale de susținere a antreprenorilor români Start-Up Nation – România și alte proiecte; Care sunt bugetele alocate acestor programe și cum pot fi accesate? Cum susține Legea prevenției fiscale sectorul întreprinderilor mici și mijlocii și mediul de afaceri în general și Educația antreprenorială în România“. Ca vorbitori, au participat persoanele implicate în acest proiect, respectiv Sorin Grindeanu, prim-ministrul României, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, secretar de stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Paul Ichim, vicepreședinte executiv EximBank România, și Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Referitor la participarea premierului la acest eveniment, nu este notat nimic în Agenda publică de pe site-ul Guvernului.

Partenerii evenimentului Forumul Start-up Nation – România

La capitolul parteneri ai acestui eveniment regăsim Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (partener oficial), Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, Banca Transilvania, EximBank România și MBT – condusă de Mircea Tudor. Acesta din urmă este inculpat într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

Într-un comunicat dat publicității pe 17 iunie 2016, anchetatorii spun că Liviu Ardeiaș, la data faptei avocat în Baroul Teleorman, în intervalul noiembrie 2010 – aprilie 2011, a primit, în două tranșe, în mod indirect (prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Mircea Tudor (asociatul și administratorul unei societăți comerciale), promițând în schimb că va interveni la anumiți funcționari din cadrul unor autorități, în vederea obținerii documentelor despre care susținea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Mircea Tudor, a unor contracte cu Autoritatea Națională a Vămilor privind sisteme de securizare. Suspectul Liviu Ardeiaș ar fi încasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Națională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii. Banii au fost primiți indirect, prin intermediul unor operațiuni comerciale simulate desfășurate între societatea lui Mircea Tudor și cabinetul avocatului Liviu Ardeiaș, prima tranșă în cuantum de 3.800.000 lei, iar cea de-a doua tranșă de 2.200.000 lei. Suma de 6 milioane lei încasată de către Liviu Ardeiaș de la societatea lui Mircea Tudor a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăți drept cheltuială cu achiziții de prestări servicii, deși suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenței sus-menționate. În acest fel, s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentând impozitul pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului.

Parteneriate peste parteneriate cu Guvernul și Primăria Capitalei

Un alt proiect promovat intens de entitățile din Intact Group este cel referitor la TVA zero pentru locuințe. Acest subiect s-a pliat exact pe 3 martie, dată la care la Palatul Parlamentului avea loc Târgul Imobiliar. Ce putea fi mai frumos… La discuții au participat Sorin Grindeanu, prim-ministrul României, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Michaela Tomnița Florescu, viceprimar, Primăria Municipiului București, Alin Caraman, organizator Salonul Imobiliar București, și Cristian Erbașu, președinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții. Pe Agenda premierului era notat: „03 Martie, Ora 12.00, Forumul «Piața imobiliară în 2017», moderat de realizatoarea Antena 3 Alessandra Stoicescu“.

Nu a fost uitată nici Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Pentru proiectele inițiate de aceasta, Intact Media Group a făcut tot posibilul pentru a prezenta cât de benefice sunt acestea pentru bucureșteni.
Cum putea face acest lucru? Foarte simplu! Facem un forum. Pe 6 martie, la Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea cu tema „Strategia energetică a Capitalei“. Evenimentul a fost organizat de Intact Media Group în parteneriat cu Primăria Municipiului București și a fost susținut de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Veolia Energie România, Asociația Municipiilor din România și de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

Cumetrii pentru imaginea primarului

Trustul Intact Media Group este condus de Alessandra Stoicescu. Aceasta este căsătorită cu Sergiu Mircea Constantinescu – unul dintre membrii fondatori, alături de Cozmin Gușă, Aurelian Pavelescu și Lavinia Șandru, ai Partidului Inițiativa Națională. Nașii de cununie ai Alessandrei și Sergiu sunt Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, și Gabriela Firea, primarul Capitalei.

Cum a ajuns nașa, fostă PR la Intact Media Group, șefă de cabinet

Alina Tarcevschi, șefa de cabinet a primarului general al Capitalei, este nașa de cununie a Gabrielei Firea. Tarcevschi a terminat ASE și are un master în Administrație publică. Din octombrie 2016, când a venit în Primăria Capitalei, aceasta era consilier al primarului general, Coordonarea activității de protocol și relații externe. Înainte de a lucra la Primăria Capitalei, Alina Tarcevschi a fost consultant în comunicare/relații cu presa la Prefectura Ilfov, director de publicitate și PR la Intact Media Group și șef serviciu la Departamentul purtătorului de cuvânt al Guvernului. Potrivit declarației de avere depuse de Gabriela Firea în vara anului 2016, Alina Tarcevschi îi datorează primarului general 27.000 de euro, un împrumut dat în nume personal. În 2013, Alina Tarcevschi avea împrumutați de la Gabriela Firea 42.200 de euro, dar a restituit deja o bună parte din sumă. În anul 2010, într-un tabloid bucureștean, Gabriela Firea spunea despre Alina Ban Tarcevschi că a ajutat-o foarte mult să depășească depresia suferită în urma pierderii soțului Răsvan. „Din ianuarie până în iulie, am dormit cu o prietenă, Corina, căreia îi mulţumesc din suflet. La fel şi celorlalte două bune prietene, Ligia Enache – producătoarea emisiunii «Ştirea Zilei», care mi-a fost şi doamnă de onoare la cununie –, precum şi Alina Ban Tarcevschi, care mi-a devenit naşă de cununie religioasă, alături de soţul ei, Cristi (împreună cu un cuplu de prieteni de-ai lui Florin – Daiana Voicu, manager Willbrook, şi soţul ei, Zil –, care ne-au fost naşi la cununia civilă, ei fiind căsătoriţi în rit mozaic, noi, creştin-ortodox)“, a declarat Firea.

Și Ghiță a pus umărul la Intact

În 2014, Intact Media Group a organizat un forum pe tema „Fonduri Europene 2012-2020 – Noile mecanisme pentru creşterea ratei de absorbţie“. Dezbaterea a reunit membri ai Guvernului, ai autorităţilor de management, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sistemului bancar şi ai administraţiei publice centrale şi locale. Alături de prim-ministrul Victor Ponta s-au aflat: Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Mihnea Costoiu – ministrul Delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţiifică şi Dezvoltare Tehnologică. Acestora li s-au adăugat Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Evenimentul Intact Media Group a fost susţinut de Siveco, EximBank, ExMedica, TeamNet, Banca Transilvania, Daiman Public Relations, ApaNova şi HP.
În anul 2013, Intact Media Group împreună cu Roșia Montană Gold Corporation au organizat la Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie proiectul educațional „Ai grijă de zâmbetul tău“. Valoarea acestuia a fost de 26.000 de lei.

Citiţi şi

385.000 de euro, cadou pentru Grupul Intact

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.