Tsipras merge pe mâna referendumului: Votaţi NU. Nu mai credeţi în minciuni

Premierul elen îşi menţine decizia de a organiza un referendumul anunţat pentru duminică şi, mai mult, îi îndeamnă pe concetăţenii săi să respingă termenii acordului la care s-a ajuns cu creditorii în urmă cu o săptămână.

Alexis Tsipras încurajează cetăţenii să voteze „Nu” la referendumul de duminică, iar, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, a precizat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru o soluţie rapidă, imediat după referendum, transmite Mediafax. „După decizia noastră de a organiza referendumul, propunerile creditorilor s-au îmbunătăţit”.

Pe de altă parte, „un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru părăsirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene”, a declarat Tsipras.

„Un vot negativ nu va însemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic”, a subliniat Tsipras, avertizând însă că o ieşire a Greciei din zona euro ar avea „consecinţe dezastruoase”.

Tsipras a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susțin că un „Nu” ar însemna și ieșirea din zona euro „spun minciuni”.

Premierul elen a cerut Europei să nu mai acţioneze „într-un mod nedemocratic” şi i-a reasigurat pe greci că toate conturile lor bancare sunt în siguranţă.

Majoritatea grecilor ar vota împotriva termenilor acordului propus de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, însă sondajele de opinie arată că poziţia electoratului se schimbă, iar aceasta după ce stoparea fluxului de lichidităţi de către banca din Frankfurt i-a lăsat cu bancomatele goale.

Un sondaj realizat de ProRata şi publicat de ziarul Efimerida ton Syntakton arată că înainte ca guvernul sa instituie măsura controlului capitalului şi ca băncile să anunţe că vor fi închise o săptămână, 57% dintre greci ar fi votat împotriva acordului cu creditorii. După aceste măsuri, procentul a scăzut la 46%.

Înainte de închiderea băncilor

După închiderea băncilor

Grecii pot să extragă de la ATM-uri doar 60 de euro pe zi. Din conturile deschise în străinătate (cazul turiştilor) se pot extrage sume mai mari, spun oficialii eleni. Plăţile online nu sunt afectate de măsurile guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.