Tudose, urecheat de Maia Sandu

Fosta candidată la prezidențialele din Republica Moldova, Maia Sandu, a taxat declaraţiile făcute de către premierul Mihai Tudose, apreciind că acestea reprezintă o încurajare publică a adoptării unui sistem electoral care favorizează forţele pro-ruse şi care va duce la sfârşitul democraţiei în Moldova.

„Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. O lege criticată de instituțiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eșuat în România, Georgia și Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova. De aceea, am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanții actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcția de președinte al Republicii Moldova”, a scris politiciana pe pagina sa de Facebook.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după ”o distorsionare a realităţii de neprieteni”.

„Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic, sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun – şi vă spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva – este distorsionarea realităţii de către cei «neprieteni», care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează. Şi România şi-a modificat de câteva ori sistemul de alegeri – cu acel vot uninominal-, am trecut prin aceleaşi lucruri. Guvernul de la Chişinău va trebui să fie mai atent şi să explice de ce se întâmplă aceste lucruri”, a afirmat Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.