Turcia face instrucție cu UE: 3 miliarde de euro este doar ”deschiderea”

La doar câteva luni după ce a ajuns la un acord pentru primirea a 3 miliarde de euro, premierul Turciei a indicat că dorește mai mult sprijin financiar din partea UE pentru gestionarea fluxului de imigranti.

Ahmet Davutoglu a sugerat că cele 3 miliarde nu sunt suficiente pentru a face față valului de populație. Premierul turc a spus că, în condițiile în care Bruxelles-ul a vorbit serios despre împărțirea poverii refugiaților, atunci ar trebui să ofere mai mute fonduri.

”Cele 3 miliarde de euro sunt doar pentru a arăta că există voință politică pentru împărțirea responsabilităților. Vom revizui mereu această sumă, pentru că nimeni nu știe cât de mult va dura”, a spus Davutoglu într-un interviu pentru agenția germană DPA. ”Și nu cerșim bani de la UE. Însă dacă este o dorință reală de a împărți responsabilitatea, atunci va trebui să discutăm despre toate detaliile crizei”.

Davutoglu a spus că Turcia a fost cel mai afectat stat. ”Nu noi exportăm criză – în Turcia a fost exportată o criza. Acum a devenit o criză europeană”.

În Turcia se afla acum 2 milioane de sirieni. Davutoglu a spus că Turcia nu ar fi trebuit sa suporte singură această povara. ”Turcia a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru refugiati. Mai sunt de facut multe, împreună cu UE, împreună cu comunitatea internațională”.

În urmă cu o săptămână, vicepremierul Tuirciei a declarat pentru presa britanică că, desi a încheiat acel acord pentru 3 miliarde de euro, asta nu înseamnă că Turcia a devenit o tabara de refugiați în aer liber.

Pe lângă suma amintită, Turcia a mai primit din partea UE (după discuții purtate în special cu cancelarul Angela Merkel și lideri din economiile puternice ale UE) și facilitatea regimului de vize pentru cetățenii turci ce vin în UE, o reluare a negocierilor de aderare la UE.

Dintre cele 3 miliarde ajutor pentru Turcia, un miliard urmează să vină de la bugetul UE, iar 2 miliarde de la statele membre, în funcție de contribuția fiecăruia la bugetul european. In urma cu o săptămână, oficiali europeni anunțau că Italia este singura țară UE care se opune acestui ajutor, o nouă manifestare anti-Merkel a premierului Matteo Renzi. El a criticat în termeni duri politica germana față de imigranți la ultimul Summit UE, în condițiile în care și Italia, o poartă de intrare în Europa, este lovită de valul de imigranți. Mesajul a fost transmis si autorităților turce. Roma a lăsat să se înțeleagă că ar putea deveni flexibilă în cazul în care ar primi o serie de derogări europene privind politica fiscală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.