×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:35
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Turcia: Referendumul din Kurdistanul irakian "va avea un preț"

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie, "va avea un preț", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Insistența (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preț", a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autoritățile de la Erbil — capitala Kurdistanului irakian — să renunțe la această "abordare greșită".

Referendumul este prevăzut pentru 25 septembrie în această regiune din nordul Irakului, care beneficiază din 1991 de o autonomie care s-a extins de-a lungul anilor.

Turcia, care se confruntă cu tendințele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marți al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.

Parlamentul local din Kurdistan, care nu s-a mai întrunit de peste doi ani, se va pronunța vineri cu privire la organizarea acestui referendum, anunțat în iunie de liderul regiunii autonome, Masoud Barzani.

Oficialii kurzi au afirmat că o victorie a taberei "Da" nu va conduce imediat la anunțarea independenței, ci le-ar permite ca pe o poziție întărită să lanseze noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

Dar opoziția Turciei față de independența Kurdistanului irakian este susceptibilă să compromită viabilitatea unui eventual stat kurd.

Kurdistanul irakian obține principalele venituri din exportul de petrol, printr-o conductă care ajunge în portul turc Ceyhan.

(R.C.)Publicat Joi, 14 septembrie 2017
1402
 | 0
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
parere
+2
Pentru noi e bine ca Turcia sa ramana mica mititica cu islamismul care vine din urma....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+6
Kurzii, un popor vechi de 5000 de ani un popor de cca 40milioane de oameni, un popor darz si mandru, dar care a fost batjocorit de toti marii actori politici... In timpul nostru de UK si Franta la 1916! Asadar au dreptul sa se pronunte intr-un referendum daca vor sa fie sau nu independenti, macar in regiunea din Iraq...cu vreo 8 milioane pe un teritoriu jumatate din cel al Ungariei... Sigur nu trebuie omis faptul ca ei sunt divizati de cei mari..iar in T urcia sunt peste 18 milioane de kurzi... Miza este petrolul din Kirkuk...zona fiind controlata acum de peshmerga .... Dar totul e posibil ...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Trienge @ PD
+1
Se pare că vechimea lor e de 2500 de ani ,de pe vremea Mesopotamiei .
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Trienge
+4
Vezi Erdogane , asta e "pisica" pe care ți-o arata lumea civilizata ,dacă nu-ți vezi lungul nasului !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 36 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 52 minute