Turcia suspendă temporar Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Turcia a anunţat că va suspenda temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, în contextul în care a instituit starea de urgenţă după tentativa de lovitură de stat soldată cu peste 300 de morţi.

„Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană a Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă. Drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă (după atentatele din noiembrie – nr.). Și Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene a Drepturile Omului. Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

Potrivit oficialului, „starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen”, iar drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri.

Conform articolului 15 al Convenției, „în caz de război sau de alt pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute de prezenta Convenție, în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu fie în contradicție cu alte obligații care decurg din dreptul internațional”.

Vicepremierul turc a mai transmis că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună și jumătate.

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că suspendarea aplicării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Turcia îi permite regimului Erdogan să reintroducă pedeapsa cu moartea. Fostul ministru al justiţiei mai spune că renunţarea la aplicarea CEDO îi aruncă pe cetăţenii Turciei într-o insecuritate totală, întrucât drepturile omului, civile şi politice, pot fi încălcate, fără ca guvernul să fie tras la răspundere.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri introducerea stării de urgență pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat, afirmând că astfel autoritățile vor putea să acționeze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.

Agenţia France Presse notează că, în paralel, continuă arestările, suspendările şi concedierile celor despre care guvernul spune că ar fi participat la puci. Până acum, 55.000 de angajaţi din învăţământ, poliţie, justiţie, armată şi din presă au fost arestaţi, suspendaţi ori concediaţi pentru presupuse legături cu puciul. Liderii occidentali şi instituţiile internaţionale au cerut ferm Ankarei să nu recurgă la epurări, ci să dea dovadă de reţinere, să respecte drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.