Ucraina bate palma pentru arme cu aliații SUA

Președintele Ucrainei a anunțat că a încheiat un acord pentru livrarea de echipament militar nespecificat cu Emiratele Arabe Unite și că negocierile în același scop cu SUA continuă. Astfel, se pare că susținătorii americani ai înarmării Ucrainei au găsit leac pentru indecizia președintelui Barack Obama de a oferi armament defensiv letal Ucrainei. Kievul își va procura armele de la unul dintre cei mai puternici aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, aliat care se înarmează aproape exclusiv pe filieră americană.

Acordul a fost încheiat în EAU, cu ocazia IDEX 2015, una dintre cele mai importante expoziții militare destinate forțelor terestre, aeriene și navale din lume.

Acordul a fost anunțat public, însă intr-un mod destul de vag. Președintele Poroșenko a declarat presei prezente la IDEX ca a speră să ajungă la un acord cu SUA pentru achiziționarea de armament defesiv. Poroșenko s-a întâlnit cu prințul Zayed al-Nahyan, după care a declarat doar că ”a semnat un memorandum foarte important pentru cooperarea militară și cooperarea în domeniul tehnologic”.

Mai darnic cu informațiile a fost consilierul lui Poroșenko, Roman Gherascenko. Pentru a ramane în zona ambiguă, ce poate permite oricând o reformulare a mesajului, el a postat informația pe Facebook – un mesaj în care arată că între presedintele Ucrainei și emirul din Abu Dhabi ”s-a ajuns la un acord pentru livrarea unor anumite tipuri de echipamente militare”. ”După cum vă puteți da seama, tipul armelor și cantitatea nu pot fi spuse pe Facebook. Oricum, este de subliniat că arabii, spre deosebire de europeni și americani nu se tem de amenințările lui Putin cu al treilea război mondial în cazul în care Ucraina ar primi arme”, mai scrie Gherașcenko, citat de Financial Times.

Președintele Poroșenko a declarat în Abu Dhabi că urmează să se întâlnească cu Frank Kendall (subsecretar de stat la Pentagon însărcinat cu achizițiile, tehnologia și logistica, un absolvent de West Point care a activat vreme îndelungată în cadrul Amnesty International si Human Rights Watch).

”Avem un dialog foarte practic și sperăm ca în viitorul apropiat să ajungem la o decizie pentru armele defensive. Vreau să subliniez că armele defensive sunt doar pentru a apăra teritoriul nostru și independența noastră, pentru a ne păstra suveranitatea. Nu plănuim să atacăm pe nimeni”, a spus președintele Ucrainei.

Ministrul Apărării de la Kiev, Stepan Poltorak, a spus că statul va oferi 3 miliarde de dolari pentru lupta împotriva separatiștilor pro-ruși, dintre care 110 milioane de dolari pentru achiziția de armament.

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a declarat recent că Ucrainei i se va acorda un nou ajutor în valoare de 12,5 miliarde de dolari, în schimbul aplicarii unor serii de reforme (scumpirea sau ”liberalizarea” pretului gazelor este una dintre ele). Nu este limpede dacă banii necesari achiziției de arme din EAU vor proveni de la FMI. Există însă și alte modalități de ”plată” pentru Ucraina – președintele Poroșenko a anunțat că a purtat o ”foarte importantă negociere pentru facilitatea investițiilor din EAU în Ucraina”.

Finanțele și economia Ucrainei sunt administrate în acest moment de doi miniștri care au primit cetățenia ucraineană în seara ce a precedat nominalizarea lor: Natalie Jaresko (fiica unor imigranti ucraineni care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA) și Aivaras Abromavicius (un lituanian care a lucrat în Ucraina pentru un fond de investiții din Suedia).

Potrivit Defenseone.com, EAU ar urma să cheltuiască 40 de miliarde de dolari pentru înarmare în următorii cinci ani. Același site scrie că ”SUA și companii producătoare de armament încearcă să-și creeze baze solide aici, cu speranța de a vinde arme EAU, un puternic aliat al Statelor Unite in regiune”.

La IDEX 2015, pavilioanele Rusiei și Ucrainei au fost amplasate la o distanță ”sigură”. Presa occidentală îi citează pe reprezentanții ucraineni care arată că industria producătoare de armanent, situată în estul țării, a fost foarte grav afectată de conflictul cu separatiștii pro-ruși și că aceste companii nu au reușit să-și onoreze la timp obligațiile contractuale. Pe de altă parte, președintele companii ruse de armament Rostec, Serghei Cemezov, susține că aceste companii ucrainene erau ”pe jumătate moarte” și nu construiau decât nave și ofereau mentenanță.

La IDEX 2015, doar Emiratele Arabe Unite au incheiat contracte pentru armament in valoare de 1,02 miliarde de dolari. Marele pot a fost luat de consortiul format din compania din EAU Tawazun Dynamics si sud-africanii de la Denel Dynamics.

Urmează apoi un contract cu constructorul american de vehicule militare Oshkosh, precum și un contract pentru elicoptere produse de anglo-italienii de la Augusta Westland (șase pentru operațiuni de salvare, iar trei pentru transportul VIP-urilor).

Nu au fost uitați nici germanii de la Rheinmetall, care vor oferi servicii de mentenanță pentru sistemul antiaerian Skyguard.

Și au fost solicitată și filiala britanică a companiei americane Raytheon (care produce componente ale scutului antirachetă) pentru livrarea unui radar antiaerian. A obținut un contract din partea EAU și compania franceza Thales Comunication&Security.

În culisele diplomației celor mari s-a ajuns și la o variantă de compromis pentru industria franceză de apărare, lovită grav după sistarea livrării a doua nave Mistral către Rusia, la presiunile partenerilor occidentali. Alternativa a venit din partea Egiptului – președintele Francois Hollande a anunțat că Franța va livra regimului condus de generalul Abdel Fattah el-Sisi 24 de avioane Rafale și o fregată contra a 5,2 miliarde de euro. Este o gură de oxiden pentru economia franceză care este pe creștere zero, în timp ce Berlinul face presiuni pentru respectarea țintelor de deficit asumate în cadrul UE. De aceasta data, Vestul nu a protestata. ”Putem inchide ochii candvne vorba de situatia drepturilor omului in Egipt, insa nu putem inchide ochii in Rusia, pentru ca Rusia este in mijlocul luptei internationale pentru putere”, spune unanalist citat de France24.

Cât despre Germania, guvernul Merkel urmărește să încheie cel mai mare contract de apărare din istoria țării. Este vorba de construirea a 12 submarine pentru marina australiană. Suma ar fi de 16-20 de miliarde de dolari, iar beneficiarul este ThyssenKrupp. Consecința cea mai probabilă – indici foarte buni ai economiei germane ce vor fi prezentați ca o dovadă a succesului rigorii fiscale și ca argument pentru îmbrățișarea acestei politici de statele UE al căror PIB este depășit de cel al unui land german.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.