UDMR, discret la guvernare

UDMR a intrat la guvernare în cel mai discret mod, la începutul acestui an. Spre deosebire de guvernările trecute, când Uniunea avea același scor electoral în alegeri ca și cel obținut în 11 decembrie 2016, dar și șefia mai multor ministere, de data asta s-a mulțumit să facă politica pașilor mărunți, dar siguri. Maghiarii au obținut un post de secretar de stat pentru cultura minorităţilor naţionale.

Potrivit unor voci din rândurile Partidului Popular Maghiar din Transilvania, în programul de guvernare, UDMR a strecurat și unele obiective separatiste. Dezvăluirile și acuzațiile președintelui PPMT, Szilagyi Zsolt, încep să se adeverească, având în vedere că parlamentarii UDMR își dau arama pe față. Unul dintre planurile devoalate ale Uniunii este crearea cadrului legal prin care România să fie obligată să sărbătorească Ziua maghiarilor de pretutindeni. Având în vedere angajamentul pe care PSD și ALDE și l-au luat în fața UDMR ca să se bucure de voturile acestora în cele două Camere ale Parlamentului, proiectul Uniunii are mari șanse să devină lege.

Ziua maghiarilor, liberă

Deputatul UDMR de Covasna Kulcsar Terza Jozsef a anunțat că, împreună cu ceilalţi membri ai UDMR din Camera Deputaţilor, va depune un proiect de lege pentru ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, să fie declarată oficial zi liberă. „Noi, maghiarii, suntem cea mai mare minoritate din România, noi respectăm Ziua naţională a României, dar dorim ca şi pentru noi să fie respectată Ziua noastră naţională, 15 martie, iar maghiarii să fie liberi în această zi, să poată să sărbătorească şi să meargă la manifestări. În scurt timp o să depunem o iniţiativă legislativă“, a declarat liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe lista UDMR, în baza unei alianţe electorale. Împachetată frumos, drept încă o zi liberă și pentru români, această idee a celor de la PCM susținută de UDMR are încă o șansă să prindă în fața populației. Angajații români sunt printre codașii Europei când vine vorba despre numărul sărbătorilor legale. Spania este țara cu cele mai multe zile de sărbători naționale legale, cifra acestora ridicându-se la 37. Și muncitorii elvețieni au la dispoziție, pe lângă concedii, încă 28 de zile libere, acordate grație sărbătorilor legale. La polul opus, se clasează România, cu doar 14 zile libere.

15 martie e deja zi liberă în trei județe

Inițiativa legislativă a parlamentarilor UDMR este un gest de aprobare a bunei-credințe a partenerilor de guvernare. De asemenea, o astfel de lege nu își are obiectul, având în vedere faptul că în cele trei județe cu populație majoritar maghiară, 15 martie este, de câțiva ani buni, zi de sărbătoare nelucrătoare. Fosta conducere a Consiliului Județean Covasna şi cea a Primăriei Sfântu Gheorghe au introdus, de câțiva ani, în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de o zi liberă pe 15 martie. Fostul parlamentar UDMR Tamas Sandor a fost unul dintre artizanii decretării, sub nasul autorităților românești, a acestei zile drept nelucrătoare doar pentru o parte dintre români. „Acest document a avut un rol de deschizător de drumuri, deoarece în Ţinutul Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita şi Mureş – n.r.) a fost primul document care a consfinţit sărbătoarea maghiară în administraţia publică şi prin care s-a extins lista zilelor nelucrătoare acordată de stat. Consider că este un pas înainte pentru noi că 15 martie a devenit zi nelucrătoare mai întâi în Ţinutul Secuiesc“, declara preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria şi este marcată în fiecare an printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.

Termenii acordului dintre UDMR și coaliția de guvernare

Rămas fără vreun reprezentant al Partidului Popular Maghiar din Transilvania în rândurile senatorilor și deputaților UDMR, președintele acestei formațiuni politice, Szilagyi Zsolt, a făcut mai multe dezvăluiri legate de trocul politic dintre Uniune și PSD – ALDE. Potrivit lui Szilagyi, actualul Guvern va acorda minorităţilor drepturi colective, va lega aceste drepturi de teritoriu şi va aproba înfiinţarea unor instituţii publice, în domeniile învăţământului şi culturii, constituite pe criteriul etnic, în paralel cu cele ale statului român. De asemenea, în programul de guvernare figurează „reglementarea statutului folosirii simbolurilor comunităţilor locale“, adică legalizarea folosirii steagului „Ţinutului Secuiesc“. Pe lângă toate aceste aspecte legale, la baza acordului politic mai stau și 5 milioane de euro acordate Uniunii de către stat și care au avut o destinație ulterioară necunoscută, precum și sprijinul reciproc, în Parlament, împotriva începerii urmăririi penale a unor foști și actuali miniștri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.