×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 37 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 10:53
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
UE convoacă întrunire de urgenţă

Uniunea Europeană a convocat o întrunire de urgenţă a miniştrilor şi oficialilor din domeniul sănătăţii şi siguranţei alimentare pentru a discuta chestiunea scandalului ouălor contaminate, a anunţat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate, potrivit site-ului postului France 24.

Comisarul a mai cerut Olandei, Belgiei şi Germaniei să înceteze cu acuzaţiile reciproce despre cine este responsabil pentru această situaţie.

"Sarcina comună şi prioritatea noastră este să gestionăm situaţia, să colectăm informaţii, ne concentrăm pe analiză şi pe lecţiile care trebuie învăţate pentru a ne îmbunătăţi sistemul şi pentru a preveni activitatea infracţională", a declarat Vytenis Andriukaitis.

"Am propus organizarea unei reuniuni la nivel înalt a miniştrilor de resort şi a reprezentanţilor agenţiilor de siguranţă alimentară din toate statele membre implicate, imediat ce avem toate informaţiile disponibile", a adăugat oficialul european.

Ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat recent autorităţile olandeze că au descoperit încă din noiembrie 2016 mai multe loturi de ouă contaminate cu un insecticid, dar nu au informat partenerii europeni.

Ulterior, autorităţile belgiene au admis că ştiau despre situaţie încă din iunie, însă nu au informat publicul timp de aproape două luni din cauza unei anchete penale în desfăşurare.

Comisarul european a mai cerut Olandei, Belgiei şi Germaniei să înceteze cu acuzaţiile reciproce despre cine este responsabil pentru această situaţie.

Până acum, mai multe ţări europene, inclusiv România, au fost afectate de contaminarea ouălelor cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că în judeţul Timiş au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de gălbenuş de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil.

Ouă contaminate s-au descoperit şi în Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

(R.C.)Publicat Vineri, 11 august 2017
1520
 | 2
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Radu Humor
+1
De ce nu fac nişte teste de control a medicamentelor, în special a vaccinurilor, mult mai periculoase decât aceste ouă, dar se pare că le lipsesc şi lor nişte ouă şi stau drepţi în faţa adevăraţilor stăpâni ai acestei afaceri morbide !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Zak @ Radu Humor
0
Ai dat singur raspunsul la propria intrebare.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Mișul
+1
...ca să vezi...tocmai „ăștia” care nu ne vor în Shengen....
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
anado tauriga
+2
hai sa ne'ntrunim sâmbătă seara, la o bericică, la ceva, să punem batista pe ţambale, că benelux şi nemţii-s în belea. Iar dacă nu putem să aruncăm pisica-n Românica, mai bine zicem că n-a fost nimica...tango...
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
comentator
+8
Dacă asta este UE mai bine ne-am lipsi de ea. O să plângem în curând după odiosul salam cu soia. Trist este că nu sunt deloc surprins.
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
a fost odata @ comentator
+3
este firesc sa ''plangi'' dupa acel salam, pentru ca in acele vremuri soia nu era modificata genetic, acum tot salam cu soia se consuma, dar atat soia cat si presupusa carne este obtinuta tot din furajarea cu soia modificata genetic, atunci era din pamantul tarii, avea niste caracteristi informationale cu noi toti, apa din tara noastra pe care o bem de milenii sau o ''mancam'' din legumele/cerealele udate cu ea, acum tot este transnational/oceanic de la cartof, grau la carne, asa ca zilnic traim un proces de adaptare la o ''alta apa''
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Două oferte pentru podul suspendat de la Brăila
Publicat acum 16 ore şi 36 minute
Mesaj tranșant pentru mai-marii Justiției
Publicat acum 14 ore şi 50 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 15 minute