Un corifeu de Gold Corporation a pus mâna pe aurul de la Rovina

Miliardarul american Seth Klarman stă în spatele obscurei companii Carpathian Gold, care a obţinut recent, printr-un mod total netransparent, licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţine Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controlează Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier, dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,47 miliarde de dolari, conform Forbes, este unul dintre acţionarii de la Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc.

Klarman cu al său Baupost a dat greş până în prezent cu Roşia Montană. Problemele de mediu, presiunea străzii şi implicarea unor ONG-uri au dejucat interesele Guvernului şi ale miliardarilor din spatele Gold Corporation (Beny Steinmetz, Seth Klarman, John Paulson, Thomas Kaplan, Gary J. Goldberg). 400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei. Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat în urmă cu câteva zile că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un „wow” al unuia dintre şefii care n-au rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.

Klarman urmăreşte la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş în ultimul timp. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administrează Baupost Group. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania are doar o exploatare, în Brazilia, iar unul dintre şefii săi, Dino Titaro, a declarat, după ce a plecat din funcţie, că firma este absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură. Carpathian a împrumutat în ultimii ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că, în urmă cu
doi ani, guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.

Salvarea de la faliment vine însă din România. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu cuvântă. ANRM tace. Deocamdată, acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shore-ul cipriot Cyprus River Holdings, îşi freacă mâinile de bucurie. “Coincidenţă sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreţie, de guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituţie din România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculaţii privind beneficiarii reali ai creşterii bruşte a valorii acţiunilor. Indiferent însă dacă funcţionari sau politicieni români au avut de câştigat în urma acordării licenţei la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufoca în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Interesul lui Klarman în România nu se rezumă doar la minerit. Baupost Group s-a afiliat cu Deutsche Bank şi Sankaty Advisors pentru a participa la licitaţia pentru achiziţia portofoliului de 2,7 miliarde de euro reprezentând creditele neperformante ale celei mai mari bănci locale, BCR. Afacerea ar putea ajunge undeva la 500 milioane de euro, dar Klarman şi aliaţii săi au concurenţă serioasă: Blackstone şi HIG Capital din SUA, fondul londonez AnaCap, fondul american Lone Star Funds (SUA) şi APS (Cehia), conform Mîrşanu.ro.

Seth Klarman provine dintr-o familie evreiască din Baltimore. Înainte să înfiinţeze Baupost Group în 1982, el a activat la fondurile mutuale Max Heine şi Michael Price. Din 1982 şi până în 2010 a reuşit să adune prin Baupost 22 de miliarde de dolari. El face adesea investiţii neobişnuite, cumpără active nepopulare, subevaluate. Klarman este foarte discret, rar vorbeşte în public. În 2014, Forbes l-a plasat pe Klarman pe o listă a celor mai buni 25 de menageri de fonduri de hedging din lume. În 2013, veniturile sale s-au ridicat la 350 milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.