Un mister al politicii: soacra lui Bușoi

Ascensiunea necunoscutului deputat de Timiș până la Bruxelles, de unde a încercat în această vară să ajungă președinte al PNL, a avut loc după ce Marta Ilinca, un notar din Drobeta-Turnu Severin, i-a devenit soacră. Aceasta are o avere considerabilă, dar și o condamnare cu suspendare pentru falsuri tocmai cu proprietăți imobiliare.

Cristian Bușoi, europarlamentarul PNL care a pierdut șefia partidului la alegerile interne din această vară în fața lui Ludovic Orban, are o soacră foarte înstărită, care i-a dus noroc în politică și pe plan financiar. Este vorba de Marta Ilinca.

Deși proprietățile soacrelor nu sunt trecute în declarațiile de avere ale politicianului, neexistând această obligație, din datele obținute de Cotidianul de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară reiese că aceasta deține nu mai puțin de 14 proprietăți în Drobeta-Turnu Severin (construcții plus trenurile aferente), municipiul din Mehedinți în care s-a născut Cristian Bușoi.

De fapt, după căsătoria liberalului cu Georgiana, fiica Martei Ilinca, europarlamentarul a cunoscut atât succesul în politică, cât și siguranța financiară.
Asta, pentru că, acum, europarlamentarul PNL este unul dintre cei mai bogați politicieni români. Din declarația de avere pe care a depus-o în acest an și în care sunt trecute bunurile, proprietățile, conturile și sumele de bani deținute anul trecut, reiese că acesta are, pe scurt: opt terenuri, patru case, bijuterii și tablouri de zeci de mii de euro și o sumă de aproape 1,25 milioane de euro în conturi.

Sărac în burlăcie

Însă nu întotdeauna lucrurile au stat așa. Până în 2006, anul când s-a însurat, Cristian Bușoi era un politician modest din punct de vedere financiar, dacă ținem cont de declarația sa depusă în anul 2005, pe 28 mai, la Camera Deputaților. Din acest document reiese averea din perioada burlăciei.
Astfel, conform declarației din 2005, Cristian Bușoi deținea: zero terenuri, un apartament în Calea Giulești de 44 de mp pătrați, un cont cu 10.000 de dolari, unul cu 5.000 de euro și venituri anuale de 120.000 de lei.

Bogat după căsătorie

La următoarea declarație de avere, depusă tocmai în octombrie 2006, după căsătoria cu Georgiana Ilinca, Cristian Bușoi raporta următoarele: patru terenuri, 60.000 de dolari și 36.000 de euro în conturi. Bașca, dona tatălui său apartamentul din Calea Giulești, pe care apoi îl vindea cu 95.000 de lei.
Anul următor, 2007, era unul și mai prolific pentru politician. Avea, printre multe altele, șapte terenuri și două case. Asta, înainte să ajungă la Bruxelles, de unde a câștigat apoi, anual, peste 100.000 de euro din salariu și din alte venituri, cum ar fi diurnele. Cristian Bușoi nu a dorit să comenteze averea soacrei sale sau a sa din primii ani de căsătorie.
Însă în urmă cu șapte ani, acesta preciza într-un interviu că „mama soacră l-a mai ajutat cu sfaturi uneori în activitate. Banii din conturi sunt practic profitul pe care l-am făcut anul trecut din activitatea notarială a biroului soției mele“, explica acesta.

Soacra condamnată pentru mânării în acte i-a adus noroc

Dacă în popor se spune că soacra nu aduce noroc soților, ba chiar că este un prilej de dureri de cap, pentru Bușoi, pare să nu fie cazul. Asta, pentru că soacra sa, Marta Ilinca, era și este unul dintre notarii foarte căutați în Drobeta-Turnu Severin. De altfel, și fiica sa, Georgiana, tot notar este, profesie în care s-a specializat ulterior și Cristian Bușoi, inițial, de profesie medic.
Actele întocmite de Marta Ilinca în calitate de notar au atras mai multe scandaluri în Mehedinți, aceasta având chiar o condamnare pentru falsificarea unui act de proprietate. Marta Ilinca a primit în 2016 o sentință definitivă, de trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupție.
Ea a fost judecată într-un dosar în care opt persoane, printre care fostul șef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu și fostul viceprimar din Drobeta-Turnu Severin Mircea Grosu, au fost condamnate pentru trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil, decizia nefiind definitivă. Acestea s-au folosit de Marta Ilinca pentru a face ilegalitățile.

„Inculpații Mircea Grosu, Eugen Spătaru și Delia Tudoroniu ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 mp și să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparența de legalitate. Pentru aceasta, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinții lui Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate“, se precizează în rechizitoriul DNA.

Averea familiei lui Cristian Bușoi

În ultima declarație de avere publicată în acest an, Cristian Bușoi și soția dețin următoarele terenuri: o proprietate de 1.285 mp în Băile Herculane, un teren de 1.290 mp în Drobeta-Turnu Severin, încă unul de 840 mp, tot în Drobeta-Turnu Severin, al doilea teren de 1.000 mp în Băile Herculane, un teren de 23,3 mp în București, un teren de 53.000 mp în județul Călărași și un al treilea teren, de 310 mp, în Drobeta-Turnu Severin.
Trecând la case, europarlamentarul deține două apartamente în București (de 165 și 145 mp), unul în Bruxelles, de 94 mp, și o casă de locuit în Drobeta-Turnu Severin, care are 940 mp.
Cuplul mai deține bijuterii în valoare de 52.000 de euro și tablouri de 9.000 de euro.
Cât despre venituri suplimentare, Bușoi susține că a vândut acțiuni la Fondul Proprietatea în valoarea de 1,7 milioane de lei.

O soacră latifundiară

Conform datelor obținute de Cotidianul, Marta Ilinca deține 14 proprietăți imobiliare în Drobeta-Turnu Severin. O mare parte din acestea sunt terenuri intravilane, iar două sunt construcții.
Soacra lui Bușoi nu a putut fi contactată ieri, numerele de telefon ale biroului notarial pe care îl deține în municipiul din județul Mehedinți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Pavalasc 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.