Un nou proiect de lege care va genera scandal

Senatul a adoptat modificările la Legea avocaţilor”. Opoziţia acuză un amendament al PSD considerat ca fiind unul cu dedicaţie. Decizia finală aparţine deputaţilor.

Un amendament cu dedicaţie

Plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată a adoptat luni proiectul de lege de modificare şi completare a Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Legea a mai suferit modificări şi în 2011 şi probabil că mai erau necesare o serie de retuşuri şi completări. Deci până aici nimic anormal. Se poate pune în discuţie faptul că autorii proiectului, 29 de parlamentari, sunt aproape toţi fiind de profesie…avocaţi. Dar proiectul are o mare problemă şi care nu este generată de textul iniţial, ci de un amendament introdus de senatorul PSD, Ioan Chelaru (amendament aprobat doar cu majoritate de voturi în comisia juridică) care acordă o serie de imunităţi majore avocaţilor. Imunităţi care îi apără pe aceştia când calcă pe bec. Dacă acest amendament, de exemplu, ar fi existat în lege, avocatul Dan Şova nu ar mai fi putut fi urmărit penal. Nu ar mai fi existat nici dosarul care îi vizează pe Dan Şova şi premierul Victor Ponta şi pentru care nu este nevoie de aprobare de la Camera Deputaţilor în ceea ce îl priveşte pe premier. Dacă proiectul va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor şi va deveni lege, eventuale noi documente din dosarul de mai sus nu vor mai putea fi obţinute de procurori. De menţionat că pentru acest proiect există doar avizul favorabil al Consiliului Legislativ, dat nu există un punct de vedere de la Guvern şi nici cel al Consiliului Economic şi Social.

Cine a fost „pentru”, cine a fost „contra”

Proiectul a trecut cu 85 de voturi „pentru”, 41 „contra” şi 2 abţineri. Au votat pentru 67 de senatori din grupul PSD (+UNPR), 9 din grupul ALDE, 7 din UDMR şi doi neafiliaţi. S-au opus şi au votat „contra” 39 senatori PNL, 2 neafiliaţi, şi s-au abţinut un PNL-ist şi un UNPR-ist. De menţionat că proiectul a trecut la mustaţă, 2 voturi dacă ar fi lipsit, atunci el ar fi intrat în categoria celor respinse. De menţionat că în în plen s-a aflat şi a votat şi premierul interimar, Gabriel Oprea, dar nu a fost prezent C.P.Tăriceanu. Mobilizarea a fost de gradul 1, în plen fiind prezent şi Ilie Năstase (ALDE), cel care zilele trecute tocmai anunţase că s-a săturat de politică. Cei de la PNL au declarat că au votat contra (inclusiv 3 din cei 5 cosemnatari ai proiectului) tocmai din cauza amendamentului „Chelaru” pe care îl consideră a fi unul cu dedicaţie pentru Dan Şova şi Victor Ponta. Reamintim, proiectul a fost înregistrat pe 17 decembrie 2014, a fost dezbătut la Comisia juridică a Senatului pe 22 iunie, iar raportul a fost remis plenului pe 23 iunie.

Amendamentul „Chelaru”

Senatorul PSD Ioan Chelaru a introdus la articolul 35 al legii, după aliniatul 1, două aliniate noi, (1 indice 1 şi 1 indice 2), iar după adoptare, articolu 35 arată astfel:

(1)Pentru asigurarea secretului profesional, actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul său sunt inviolabile. Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.

(11) Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri, a sechestrării sau a confiscării :

  1. comunicările scrise între client şi avocatul său, autorizat legal să refuze oferirea de declaraţii

  2. consemnările cu privire la comunicările încredinţate de către client sau cu privire la alte împrejurări la care se referă dreptul de a refuza depunerea de mărturie

  3. alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuza depunerea de mărturie. Nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine şi date, a imaginilor şi a altor reprezentări care se află în posesia avocatului.

  4. Restricţiile privind măsura confiscării nu sunt aplicabile în situaţia în care probe şi indicii temeinice justifică suspiciunea că avocatul ar fi implicat în săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, ori dacă avocatul este implicat în favorizarea infractorului, obstrucţionarea justiţiei sau într-o tăinuire sau dacă este vorba despre bunuri rezultate în urma săvârşirii unei infracţiuni, care au fost utilizate sau destinate săvârşirii unei infracţiuni sau provind dintr-o infracţiune. Restricţiile privind măsura confiscării nu sunt aplicabile în situaţia în care avocatul contribuie la disimularea provenienţei bunurilor obţinute ilegal, dacă avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infracţiune (…).

(12) Percheziţia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia. Este condiţionată de existenţa unui mandat de percheziţie emis de un judecător. Decanul Baroului local (sau un reprezentant al acestuia trebuie să fie prezent pe parcursul întregii proceduri de percheziţie derulate la sediul profesional al avocatului

(2)Nu vor putea fi ascultate şi înregistrate, cu niciun fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului şi nici nu va putea fi interceptată şi înregistrată corespondenţa sa cu caracter profesional, decât în condiţiile şi cu procedura prevăzute de lege.

Cine sunt autorii textului iniţial

  • PSD (15 parlamentari): Ioan Chelaru, Dan Şova, Şerban Nicolae, Titus Corlăţean, Ovidiu Donţu, Doina Fedorovici, Cosmin Nicula (senatori), Luminiţa-Pachel Adam, Daniel Bărbulescu, Daniel Florea, Florin Iordache, Florin Pâslaru, Marius Manolache, Gabriela Podaşcă, Sorin Stragea (deputaţi)

  • UNPR (3 parlamentari): Ruxandra Jipa (senator), Eugen Nicolicea, Gheorghe Emacu (deputaţi)

  • ALDE (2 deputaţi): Aurelian Ionescu (ex PC), Steluţa Cătăniciu (ex grup Tăriceanu)

  • UDMR (2 deputaţi): Cseke Attila, Máté András-Levente

  • PND (2 deputaţi): Daniel Fenechiu, Radu Popa

  • PNL (5 senatori): Tudor Chiuariu, Nicolae Vlad Popa, Cătălin Boboc, Vasilica Miron, Alin Tişe)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.