Un scenariu lipsit de ipocrizie pentru Grecia

Economistul francez Thomas Piketty a vorbit la Berlin despre un subiect extrem de sensibil în Germania – datoria publică. Discuția a fost prilejuită de o lansare de carte, la Berlin, scrie Le Monde. Piketty a amintit că două state europene au avut în trecut datorii mult ”mai mari decât cele ale Greciei de azi”: Marea Britanie a suferit în secolul XIX, după războaiele napoleoniene, iar Germania după 1945. Datoriile s-au ridicat în ambele cazuri la circa 200% din PIB.

Cum au fost rambursate? Marea Britanie a reușit să obțină excenednte bugetare de 3-4% pe an. Chiar dacă în secolul XIX etalonul aur elimina fenomenul infalționist, Londra și-a revenit abia într-un secol, din 1815 până în 1914.

Germania a beneficiat de o ștergere în mare parte a datoriilor de către Aliati, in 1953. ”Un lucru foarte bun”, a subliniat Piketty, pentru că astfel a fost posibilă reconstrucția țării și Germania a devenit din nou o mare putere economică mondială.

De ce să nu facem același lucru cu Grecia, se întreabă economistul? ”Tinerii greci vor rămâne responsabili pentru greșelile comise în trecut, spre deosebire de germani? De ce să le refuzăm ceea ce am acceptat pentru germani?”

”Dacă criza financiară a apărut în SUA în 2008, americanii au rezolvat-o repede, însă ea a devenit o criză europeană pentru că nu am luat măsurile potrivite. Am vrut să diminuăm deficitele publice mult prea repede. De aceea șomajul este atât de ridicat acum”.

Piketty consideră că două măsuri se impun: ștergerea datoriei Greciei si crearea unui parlament al zonei euro ”unde fiecare țară să fie reprezentată în funcție de populația sa, ceea ce ar însemna că Germania ar accepta să fie pusă într-o poziție de inferioritate”. Acest parlament ar urma să decidă tirmul reducerii deficitelor.

Piketty consideră că ideea ca Atena să-și găsească din nou locul pe piețele financiare mondiale este ”o ipocrizie”. ”Spunem Atenei să-și taxeze cetățenii bogați, dar aceștia își păstrează banii în băncile franceze sau germane, care refuză să ofere informații autrorităților elene”.

Thomas Pikkety a mai abordat problema datoriilor publice într-o dezbatere recentă la care a participat liderul Partidului Social-Democrat din Germania, Sigmar Gabriel, acum ministru federal al Economiei și vicecancelar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.