Un singur oncopediatru pentru toată Oltenia

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) arată, într-o statistică înfiorătoare, că anual, în România, mor peste 500 de copii din cauza cancerului! Cu toate acestea, nici unul dintre guverne n-a considerat această situaţie ca fiind îngrijorătoare. În Dolj, de pildă, există un singur medic specialist în oncopediatrie: prof. univ. dr. Polixenia Stancu, iar în secţia sa de la Spitalul de Urgenţă Craiova sînt trataţi lunar peste 40 de copii aduşi din toată Oltenia, adică din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, pentru care există doar cinci saloane!

Situaţia aceasta ne-a fost semnalată de Anişoara Stănculescu, directorul Cancelariei prefectului şi preşedinta organizaţiei de femei ALDE Dolj, care ne-a declarat: „Criza specialiştilor se manifestă cel mai acut în sistemul medical românesc. Plecarea în străinătate a multor cadre medicale, inclusiv din judeţul Dolj, a generat un deficit major. Astfel, sunt judeţe în România, între care, din păcate, şi judeţul nostru, unde pe anumite specialităţi medicale nu mai există medici deloc, sau câte unul singur. Doljul mai are astăzi, spre exemplu, un singur medic oncopediatru, dna. prof. univ. dr. Polixenia Stancu“.

Oncopediatria, un fel de Cenușăreasă

Ziarul Gazeta de Sud, într-un excelent reportaj realizat de Ana Dănescu şi Ana-Maria Predilă, descria astfel situaţia aceasta incredibilă: „Etajul zece. Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Palierul drept, ultimele saloane din capătul culoarului, locul unde copiii diagnosticaţi cu cancer sunt trataţi, iar părinţii acestora trăiesc cele mai grele momente din viaţă. Cinci saloane, zece paturi, deşi lunar ajung în jur de 40 de cazuri“.
Mulţi dintre părinţii copiilor diagnosticaţi cu această boală nemiloasă sau cu alte afecţiuni hematologice grave nici măcar nu ştiu de existenţa acestei secţii, mergînd cu copiii la secţiile de adulţi, căci secţia de Oncopediatrie este un fel de Cenuşăreasă în acest colos care este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Şefa secţiei este o personalitate a lumii medicale: prof. univ. dr. Polixenia Stancu.

Polixenia Stancu le-a spus colegilor de la Gazeta de Sud: „Din păcate, cancerul la copii are localizări unde te aștepți mai puțin. Sunt perioade în care vin şi cîte patru copii cu leucemie odată. Factorii sunt diverşi. Cel genetic este unul dintre aceştia, însă putem vorbi și de efectele nocive ale radiațiilor, în special în zona noastră. Contează şi stilul de viaţă. Întâlnim des şi limfoame, tumori renale, osoase“.

Numai cine a trecut prin astfel de probleme cu copilul său ştie cu adevărat ce înseamnă tratamentul unei asemenea boli. Un tratament cu citostatice este greu de suportat şi pentru un adult, darămite de un copil de cîţiva ani! Medicamentele sînt gratuite şi sînt asigurate de stat, însă „nu este însă suficient. Au nevoie de suplimente alimentare, de o anumită alimentaţie. La acestea se adaugă şi banii pentru transport“, scriu cei de la Gazeta de Sud, care au aflat că o femeie din Slatina estima costurile suplimentare la circa 700 lei pe lună, bani pe care mulţi părinţi nu-i au!

Dr. Polixenia Stancu se confruntă zilnic cu aceste situaţii, dar, lucrînd în acest domeniu încă din 1979, s-a obişnuit să constate indiferenţa autorităţilor de la noi faţă de drama acestor copii: „Mă doare că nu dispunem de mai mult spaţiu. La început, secţia era mult mai mare, aveam şi în etajul IX saloane. Acum, noi, cei de la Oncopediatrie, am rămas doar cu cinci saloane, zece paturi în total. Lunar avem aproape 40 de cazuri. Compartimentul acesta, de sine stătător, funcționează de la 1 martie 2001. Suntem în 2017, ne dorim să primim echipamente de protecţie speciale pentru personalul din Oncopediatrie. Un echipament de unică folosință pentru cel care realizează puncții costă 1.700 de lei. Avem însă mare nevoie pentru că există deja trei cazuri de cancer la personalul nostru. Este grav ce se întâmplă, nu am avut niciodată echipamente speciale. Ne-am expus mereu!“.

Din dragoste pentru copii şi respect pentru jurământul lui Hipocrate. Foto Gazeta de Sud

Dolj nu este Germania

Ne-am putea gîndi că, de-a lungul anilor, fiind şi profesor universitar, Polixenia Stancu a pregătit mai mulţi tineri care să-i ia locul, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Cei mai mulţi pleacă în străinătate, unde au condiţii mult mai bune de lucru şi salarii pe măsura profesiei lor. Acum ceva timp, dr. Polixenia Stancu era gata să găsească pe cineva care să-i ia locul la un moment dat, dar: „Am avut o tînără foarte pasionată de meserie, care iubea copiii foarte mult. Credeam că va rămâne aici, însă nu a fost să fie. Soţul plecase deja în Franţa cu contract, iar ea se chinuia în Craiova cu doi copii mici. Nu a rezistat prea mult şi a plecat. E medic acolo. Am mai avut tineri, care acum sunt medici în Germania… Aceasta este realitatea, auzi în jur tineri bine pregătiţi că vor să plece să lucreze în clinici din străinătate, pe salarii extrem de bune. Este firesc să îşi dorească tot ce e mai bun. Acum am două rezidente, însă mai au nevoie de câţiva ani de pregătire, pentru că aceşti tineri se specializează în oncologie medicală, nu în pediatrie“.

Judeţul Dolj nu este, din păcate, singurul în această situaţie dramatică. Şi la Tulcea există tot un singur medic oncolog. Anişoara Stănculescu speră ca noua lege a salarizării să rezolve această dramă a sistemului medical prin salariile majorate pentru medici.

Din păcate, nici adulţii din zona Olteniei care sînt diagnosticaţi cu cancer nu au condiţii mai bune de tratament. Tot în cadrul Spitalului de Urgenţă există „pentru cancer“ două etaje, 3 şi 4, al unei clădiri anexe, care nu este dotată cu lift, deşi cei mai mulţi bolnavi abia reuşesc să se deplaseze singuri. Cînd sînt aduşi de la raze, mulţi dintre ei sînt transportaţi cu păturile de către personalul secţiei sau cel de pază! Ca să nu mai spunem că acceleratorul nu are consumabilele necesare, astfel că pacienţii trebuie să continue tratamentul la Bucureşti sau la Cluj, mulţi dintre ei renunţînd, ceea ce, de multe ori, înseamnă şi renunţarea la viaţă!

Pînă cînd autorităţile nu vor decide că boala aceasta cu nume atît de lugubru, cancerul, trebuie să fie privită ca prioritate naţională, este greu de crezut că lucrurile vor sta mai bine în deceniile ce vor urma, numărul celor diagnosticaţi fiind în continuă creştere.

Cu un singur medic într-un judeţ sau o regiune întreagă, bătălia cu cancerul are toate şansele să fie pierdută definitiv, oricît de mari şi spectaculoase vor fi stadioanele de fotbal ce vor fi construite la Craiova sau la Târgu Jiu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.